Castravetele si proprietatile sale terapeutice si cosmetice

Joi, 12 Mai 2011, ora 10:53
23874 citiri
Castravetele si proprietatile sale terapeutice si cosmetice

Datorita calitatilor sale terapeutice, castravetele, pe numele stiintific Cucumis sativus, poate fi folosit ca remediu natural in tratarea intestinelor iritate, reumatismului, gutei, constipatiei, arsurilor solare.

Fiind un bun laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Semintele de castravete trateaza afectiuni variate precum tusea, probleme cu expectoratia, probleme ale tenului. Ridurile pot fi combatute prin aplicarea unor creme ori masti pe baza de castravete.

Castravetii sunt originari din sudul Asiei, iar la noi au fost aclimatizati de peste 2500 de ani si tot de atunci sunt folositi si ca medicament. Acum, in Romania, sunt cunoscute doua soiuri de castraveti, unul de muraturi si altul de salata.

Castravetele de muraturi este mic, are coaja aspra, buburoasa, de un verde inchis. Castravetele de salata, numit si bulgaresc, este lung, pana in 40 de cm, are coaja neteda, lucioasa, de un verde inchis, si creste, de obicei, in sera. Soiul acesta se gaseste in magazine pe tot parcursul anului.

Se recomanda ca in salata castravetele sa fie folosit cu tot cu coaja. Coaja castravetelui in stare cruda este un adevarat depozit de vitamine din grupul B, vitamina A si C, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Castravetii se consuma cruzi, in salate sau murati. Procedeul de murare, cu saramura ori otet, reduce continutul de vitamine din compozitia castravetelui, dar pastreaza intact continutul de minerale. In plus, sub aceasta forma castravetii contin substante care ajuta la imbunatatirea digestiei. De aceea iarna, castravetii murati sunt nelipsiti de la mesele cu mancaruri grele, multa carne, adesea grasa.

Sucul de castraveti

Castravetele fiert ajuta la vindecarea iritatiilor intestinale si duce la calmarea spasmelor abdominale. Sucul de castraveti se obtine folosind storcatorul electric. Sucul obtinut din castravetii bine spalati si cu tot cu coaja se bea imediat dupa preparare. Sucul de castraveti, macar 200 de ml pe zi, regleaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea apei din tesuturi.

Cataplasmele cu castraveti se recomanda persoanelor care sufera de guta si dureri reumatismale. Leguma se taie in felii subtiri si se aplica direct pe locul dureros, timp de 15 - 20 de minute.

In industria cosmeticelor, castravetele este folosit in diverse creme si lotiuni pentru ten, datorita efectelor sale calmante, astringente si de restabilire a pH-ului pielii. Despre aroma de castravete proaspat se spune ca ar fi afrodisiaca.

Dar decat sa dati bani pe creme care contin o cantitate infima din produsul natural, mai bine cumparati castraveti care se gasesc pe rafturile magazinelor tot anul. Nu numai ca e mai ieftin, dar tratamentul cu castraveti proaspeti are actiune directa asupra tenului.

Castravetele proaspat sau sucul sau calmeaza pielea, indeparteaza impuritatile depuse peste zi, combate ridurile, vindeca iritatiile. Cine are ochii umflati poate pune cate o felie de castravete pe fiecare ochi si scapa indata de acest inconvenient.

Sa avem sanatate!

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#castravete terapii, #castravete cosmetica, #salata de castraveti, #suc de castraveti, #castraveti sanatate, #castraveti piele , #legume