Cat de sanatos este regimul vegetarian?

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 06:31
4047 citiri
Cat de sanatos este regimul vegetarian?
Foto: Igourmet

Cele mai des intalnite recomandari pentru sanatate sunt legate de un regim alimentar pe baza de legume si fructe, care pot proteja de o serie de boli cronice. Nu este insa clar daca un regim vegetarian ar fi cel mai sanatos dintre toate optiunile.

Cu siguranta ca persoanele care urmeaza un regim alimentar vegetarian sunt mai sanatoase decat altele. Insa cercetarile arata ca acest regim este una din multele optiuni valabile pentru a crea obiceiuri alimentare asociate cu sanatatea, informeaza MSN Health.

Studiile realizate pe grupuri mari de persoane privind incidenta bolilor de inima in randul vegetarienilor (persoane care nu consuma carne) si al altor persoane arata ca vegetarienii sunt in mod clar in avantaj: rata de mortalitate si incidenta diabetului sunt de asemenea mai mici.

O analiza combinata a cinci studii arata ca cei care nu urmeaza un regim vegetarian au o sansa mai mare cu 32% de a muri din pricina unor boli de inima. In randul vegetarienilor, incidenta diabetului este cu 50% mai mica decat in randul altor persoane. Mai mult, in cazul persoanelor care nu consuma deloc produse animale, rata incidentei diabetului este chiar mai mica.

Impactul unui regim vegetarian asupra cancerului nu este insa clar. Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca vegetarienii au o sansa mai mica cu 12% de a se imbolnavi de cancer decat persoanele care consuma carne, insa se pare ca persoanele care nu consuma decat peste beneficiaza de aceeasi reducere a riscului.

Persoanele care nu consuma carne au un risc scazut de a se imbolnavi de anumite tipuri de cancer, insa se pare ca si consumul de peste poate avea aceleasi beneficii.

Unele cercetari arata ca rata imbolnavirii de cancer de colon este mai mica in cazul vegetarienilor, insa altele nu. Carnea rosie si cea procesata sunt asociate cu risc crescut de cancer colorectal, insa pestele si laptele ar putea fi factori de protectie.

Ce fel de vegetarian esti?

Stabilirea exacta a beneficiilor unui regim vegetarian consta in diversitatea tipurilor de regimuri. Exista persoane care nu consuma deloc produse animale, vegetarieni care consuma lapte si oua sau vegetarieni care consuma peste, insa nu si alte tipuri de carne. Alte persoane consuma carne de pui, insa foarte rar.

Din acest motiv, este greu de stabilit daca beneficiile pentru sanatate se datoreaza evitarii carnii sau lactatelor sau se datoreaza nutrientilor, fibrelor si altor ingrediente ale fructelor, legumelor sau cerealelor.

Mai mult, studiile care arata ca vegetarienii sunt mai sanatosi nu reflecta diferentele de regim alimentar. Studiile releva ca vegetarienii sunt deseori nefumatori, activi din punct de vedere fizic si rareori supraponderali. Insa un regim vegtarian nu duce automat la o greutate optima, in conditiile in care masa corporala tine si de portiile mari si de cat de multe calorii se consuma.

Chiar daca un astfel de regim are un impact pozitiv in ceea ce priveste controlul greutatii, exista anumite alimente care pot aduce beneficii in ceea ce priveste sanatatea.

Regimul alimentar traditional mediteranean, ce include consumul de legume, fructe si peste, este asociat cu o incidenta scazuta a bolilor de inima. Regimurile bazate pe plante si alimente bogate in fibre, activitatea fizica si reducerea grasimii din corp sunt alternativele ideale pentru reducerea riscului de cancer cu aproape o treime.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#regim vegtarian, #vegetarieni sanatosi, #regim vegetarian sanatate , #legume