Dovleceii si efectele lor terapeutice

Duminica, 08 Mai 2011, ora 20:12
24446 citiri
Dovleceii si efectele lor terapeutice

Dovleceii care se cultiva la noi au culoarea alb-verzuie, marmoreana, cand sunt foarte proaspeti, sunt mari si alungiti precum castravetii. Dovleceii prezinta importanta in terapia naturista datorita compozitiei lor. Sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu si fibre alimentare.

Dovleceii se consuma, la gatit sau in scop terapeutic, cat sunt inca imaturi. Cei "batrani" nu mai sunt comestibili, prezentand interes doar pentru semintele din interior.

Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda, lucru care se intampla mai rar. Taiati in cuburi mici se pot pune in salata de vara, alaturi de rosii, ardei, castraveti. Doza zilnica ar trebui sa fie de 200 de grame.

Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte din principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare si in forma aceasta, gatiti, se recomanda cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale.

Sucul proaspat de dovlecei ramane optiunea ideala pentru persoanele care vor sa beneficieze de bogatia de vitamine si minerale. Dovleceii se spala bine si se dau prin storcatorul de fructe cu tot cu coaja. Din 300 de grame de dovlecei se obtin cam 200 ml de suc, nu prea placut la gust, care trebuie baut imediat deoarece, ca si sucul de cartofi, oxideaza foarte repede.

Sucul de dovlecei se recomanda persoanelor care sufera de reumatism si poliartrita reumatoida deoarece stopeaza procesele degenerative, reduce inflamatia articulatiilor si ajuta la recapatarea mobilitatii normale a articulatiilor.

Sucul de dovlecei este recomandat persoanelor care au lipsa de calciu. Magneziul din compozitia dovlecelului este un mineral esential in asimilirea calciului. Hipocalcemia care adesea nu cedeaza in ciuda unui consum impresionant de lapte si produse lactate se explica prin absenta din organism a acestui mineral.

Sucul de dovlecei se recomanda in constipatie, cate un pahar dimineata, cu o ora inainte de a manca. Persoanele de varsta a treia ar trebui sa consume suc de dovlecei datorita cantitatii mari de vitamina A care protejeaza ochii de afectiunile specifice varstei.

In bucatarie, cred ca cei mai savurosi sunt dovleceii umpluti, mai ales daca sunt pusi in aceeasi oala cu rosii umplute si ardei umpluti peste care, la sfarsit, se toarna un sos picant, de bulion, facut in casa. Umplutura se face ca la sarmale. Dovleceii se spala bine, se usuca, se taie la mijloc, in doua, se scoate miezul cu coada unei linguri si se umplu. Se presara putina faina alba ca sa nu se imprastie umplutura in timp ce fierb.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dovlecei obezitatea, #dovlecei compozitie, #mancare de dovlecei, #dovlecei sanatate efecte terapeutice , #legume