Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

De ce e buna urzica

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 16:25
20476 citiri
De ce e buna urzica

Datorita proprietatilor sale curative, urzica se bucura de multa apreciere inca din antichitate, desi nu este o planta prietenoasa. Urzica este de mare folos in anemii si alte boli grave ale sangelui si, in asociere cu alte plante medicinale, este folosita cu rezultate bune si in leucemie. Persoanelor care sufera de alergii li se recomanda sa bea ceai de urzica o perioada de timp mai indelungata.

Urzica anihileaza predispozitia la raceli si combate reumatismul, scade tensiunea, usureaza procesul de urinare la barbati, cand prostata este inflamata, scade nivelul glicemiei, ajuta organismul sa elimine acidul uric, fiind un excelent diuretic, vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia de urina patalogica.

Primavara, cand sunt fragede, frunzele fierte de urzici pot fi mancate ca orice leguma. Planta este bogata in vitamina C, asa ca apa in care au fiert poate fi consumata in loc de ceaiul obisnuit de urzici. Bine uscate si maruntite, urzicile pot fi pastrate si folosite ca adaos la mancare pentru vitaminizare, mineralizare si intarirea organismului.

In scop terapeutic, de la urzica se foloseste totul: radacina, care poate fi scoasa din pamant primavara si toamna, tulpina, frunzele si florile. Urzica poate fi folosita sub forma de infuzie si tinctura.

Ceaiul de urzica se prepara prin oparire. Peste o lingurita cu varf de planta se toarna o cana de apa clocotita, se lasa sa se infuzeze, se strecoara si se bea neindulcit. Cura cu ceai de urzici se face pe o perioada de mai multe saptamani in litiaza renala si biliara, diabet, guta, retentie de lichide in organism, bronsita, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi. Se pot bea pana la patru cani de ceai pe zi.

Tinctura de urzici se poate prepara acasa din radacinile scoase din pamant primavara sau toamna. Radacinile se spala bine cu o perie, se lasa la zvantat, apoi se taie marunt si se pun intr-o sticla. Se toarna alcool alimentar, votca sau rachiu facut in casa si se lasa la macerat 14 zile, la caldura.

Lichidul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici si inchise la culoare. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care au fost scoase radacinile din pamant.

Pentru tratarea ranilor si grabirea cicatrizarii lor se prepara o infuzie din trei - patru lingiuri de frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se fac bai locale sau se pun comprese.

Sa avem sanatate!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#urzica sanatate, #ceai urzici, #urzica tratament, #tinctura urzici , #legume