De ce sunt bune rosiile

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 13:39
5338 citiri
De ce sunt bune rosiile

In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia prin secolul al XVII-lea, devenind un aliment obisnuit si mult mai tarziu, in timpurile noastre, au devenit obiect de studiu pentru cercetatorii care au constatat ca sunt adevarate medicamente datorita efectelor lor terapeutice.

Dupa decenii lungi de cercetare, rezultatele au concluzionat ca rosiile previn si vindeca multe afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu trecerea anilor, cataracta, boli cardiovasculare.

Si toate aceste calitati terapeutice se datoreaza compozitiei bogate a rosiilor. 90% este apa, restul fiind vitamine, minerale, enzime si alte substante active de care organismul uman are nevoie. Cele mai importante vitamine continute de rosii sunt vitamina A, importanta, mai ales pentru vedere, grupul B, protectoare ale sistemului nervos si osos si necesare in procesul metabolismului.

Vitamina C, de asemenea, bine reprezentata in rosie, este un puternic antioxidant, utila, mai ales, sistemului cardiovascular si pentru intarirea imunitatii, vitamina E, ajuta la pastrarea tineretii si la stimularea fertilitatii, iar vitamina K este importanta pentru sinteza anumitor elemente ale sangelui.

Rosiile mai contin si cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, cu rol important in sistemul digestiv.

Relativ recent, s-a mai descoperit ca rosiile contin licopen, cu efect antioxidant mult mai puternic decat cunoscuta vitamina C, care nu este nimic altceva decat un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se gaseste in fructele si legumele rosii. Sigur ca cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii.

Licopenul are capacitatea de a proteja eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare si de procesele degenerative, de intoxicatii si tulburari de metabolism. De asemenea, licopenul, considerat un intaritor al oaselor, previne aparitia osteoporozei.

Rosiile se pot consuma sub forma de salata, suc proaspat sau conservat, bulion sau pasta de rosii. Pentru ca organismul sa beneficieze de licopen, substanta care ne poate proteja de multe boli si care este, in acelasi timp, si un antioxidant puternic, se recomanda ca rosiile sa fie consumate in combinatie cu grasimi, cel mai potrivit fiind uleiul de masline.

Pentru o salata simpla, taie marunt o ceapa si freac-o cu un praf de sare. Adauga rosiile taiate felii si ulei de masline. Amesteca ingredientele si presara deasupra niste patrunjel verde, proaspat, tocat marunt. Salata va avea un gust deosebit. Daca nu e suficient de acra, poti adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet de mere.

Sa avem sanatate!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rosii compozitie, #fructe si legume rosii licopen, #suc de rosii, #salata de rosii , #legume