Delicii de toamna: doua retete cu dovleac

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 17:59
20911 citiri
Delicii de toamna: doua retete cu dovleac
Foto: Good Food

Desi este o leguma gustoasa si foarte sanatoasa, mancam foarte putin dovleac. Si asta in ciuda faptului ca dovleacul a adunat toata vara, in pulpa lui, caldura si sanatate din soarele verii.

Dovleacul este in plin sezon, de acum si pana in decembrie, si este o sursa minunata de vitamine, fibre si minerale. Este deosebit de bun, fie ca este folosit in preparate dulci, fie in supe si mancaruri.

tarta cu dovleac

Cel mai simplu mod in care se poate prepara dovleacul este la cuptor. Taie dovleacul in bucati si coace-l, dupa ce il stropesti cu ulei sau unt topit. Presara sare si cimbru uscat. Este perfect drept garnitura, dar este delicios si simplu. Miroase a blandete de toamna.

Ca o provocare pentru a manca mai mult dovleac, iata doua retete perfecte.

Supa crema de dovleac

Ca sa o pregatesti ai nevoie de un kilogram de pulpa de dovleac, bine copt, 100 de grame de unt, doua cepe, o lingurita de pudra de nucsoara, piper, doua cuburi de supa de pui sau supa de legume, o canita mica de lapte, ulei, sare.

Incepe sa pregatesti supa prin a curata si taia, in bucati potrivite, dovleacul. Toaca ceapa marunt si caleste-o in ulei. Adauga sare si piper. Cand s-a calit bine adauga dovleacul si untul. Caleste totul, amestecand din cand in cand. Adauga laptele, acopera si lasa sa fiarba inabusit circa 15-20 de minute.

Dovleacul de Halloween

Rastoarna totul intr-o oala in care ai pus apa (doi litri) si cuburile de concentrat, si fierbe totul pentru 30 de minute, pana ce dovleacul este bine patruns. Cu un blender vertical trasforma supa in crema. Adauga sare, piper si nucsoara. Mai poti pune si putin cimbru uscat sau patrunjel proaspat. Serveste supa fierbinte impreuna cu o lingura de smantana si felii de paine prajita.

Risotto cu dovleac

O mancarica delicioasa, care trebuie incercata.

Ca sa o prepari ai nevoie de trei cani de supa de pui, o ceapa mica, cimbru uscat, doua linguri de ulei, 250 de grame de dovleac bucatele, o lingura de unt, doua-trei linguri de seminte de dovleac, cateva linguri cu parmezan ras, o cana de orez.

Prepararea este simpla, dar relativ de durata, pentru ca dovleacul trebuie copt in prealabil. Pune dovleacul intr-o tava, stropeste-l cu ulei si coace-l, circa 30-40 de minute, in cuptorul incins bine, la foc potrivit. Prajeste, in putin ulei, semintele de dovleac. Scoate semintele si adauga ceapa tocata marunt. Cand s-a rumenit frumos, adauga orezul si caleste in continuare. Adauga bucatele de dovleac copt, cu tot cu sucul lasat de acestea, nucsoara, cimbru macinat, sare si piper, si la final supa de pui, amesteca usor si transfera totul la cuptor, pentru 30 de minute.

Serveste risotto cu dovleac, dupa ce presari deasupra semintele de dovleac prajite si parmezan ras. Este savuros!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#retete culinare dovleac, #vitamine minerale dovleac , #legume