Morcovul, un elixir pentru fumusetea doamnelor si vigoarea domnilor

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:20
8644 citiri
Morcovul, un elixir pentru fumusetea doamnelor si vigoarea domnilor
foto google

Vechimea morcovului nu trebuie cautata in antichitatea indepartata. El a fost preluat din mediul salbatic si cultivat in gradina abia prin secolul X, in Asia Centrala, apreciat pentru proprietatile sale curative.

Morcovul este bogat in de toate

In Europa, morcovul pe care il cunoastem astazi a aparut in timpul renasterii, prin incrucisarea varietatilor asiatice, spre a fi folosit ca aliment sau a le servi vracilor, in scopuri numai de ei stiute.

Se cunosc astazi peste 100 varietati de morcovi (dupa unii autori, chiar 500), de culori, dimensiui si greutati diferite, cea mai raspandita fiind cea de culoare portocalie, renumita prin continutul sau ridicat de vitamina A.

S-au identificat numeroase principii active in aceasta leguma. Ele exercita influente benefice de exceptie asupra sanatatii umane, in special datorita vitaminei A, dar si continutului de carotinna, potasiu, fibre celulozice, calciu, magneziu, fosfor. In total, literatura de specialitate evidentiaza 41 de principii active ale acestei banale legume.

Portalul Infoniac a publicat recent un top al principallor virtuti ale morcovului, folosit ca aliment zilnic, atat in stare cruda, cat si preparat termic, sau sub forma de suc.

Amelioreaza simtitor vederea

Beta-carotenul continut de morcovi este transformat de ficat in vitamina A, principiu de baza pentru buna functionare a vederii. In interiorul ochiului, vitamina este transformata in rodopsina, un pigment care imbunatateste vederea pe timp de noapte.

Beta-carotenul obtinut natural este un excelent mijloc de protejare a ochiului impotriva cataractei senile, care se instaleaza la marea majoritate a persoanelor in varsta, daca au neglijat masurile de prevenire in timpul vietii.

Scade riscul de cancer

Experientele efectuate pe cobai au demonstrat o reducere remarcabila in ce priveste riscul de cancer pulmonar, de san si de colon la subiectii care consuma morcovi zilnic, datorita continutului de falkarinol, substanta cu proprietati anticancerigene.

Morcovii previn imbatranirea

Functionand ca antioxidant, beta-carotenul impiedica distrugerea celulelor angajate in procesul metabolismului. Procesul de imbatranire nu poate fi stopat, dar este considerabil incetinit.

Panaceul tenului dumneavoastra

Antioxidantii si vitamina C naturala sunt cea mai buna protectie pentru formatiuinile superficiale ale corpului uman: par, unghii, epiderma.

Pielea este protejata de efectele ultravioletelor si, in consecinta, de ridurile premature, acnee, ten uscat. Parul si unghiile capata si isi mentin stralucirea lor naturala.

Cosmeticienii naturisti obtin succese remarcabile, prin aplicarea de masca: un amestec de morcovi rasi, mere rase, miere si ulei de masline.

Antiseptic natural

Radacina de morcovi, consumata de 3-4 ori pe zi, in cantitati ponderate, previne prleuarea si raspandire infectiilor. In evul mediu, se aplicau pe rani felii de morcov, contra infectiilor. Memorialistul Las Casas aminteste de asemenea tratamente aplicate ranitilor in razboaiele napoleoniene, fara sa precizeze insa rezultatele.

Vigoare barbateasca

Reamintesc o veche reteta, verificata in timp, aplicata si in tara noastra, pentru stimularea si mentinerea in timp a virilitatii: salata din morcov ras si telina rasa, in cantitati egale, asezonata cu maioneza din ulei de masline, sau numai cu ulei. Rezultatele se bucura de un bun renume, dar nici nu putem neglija faptul ca am intrat intr-un domeniu, unde e greu sa deosebesti cine e sincer, si cine se lauda.

Inamicul toxinelor

Salata de morocov ras - aventual amestecata cu mere, pentru gust - ajuta la eliminarea toxinelor, a grasimilor din ficat, stimuleaza functionarea bilei. Fibrele continute de leguma usureaza functionarea tractului digestiv.

Dintii si gingiile

Morcovul ras, mestecat cu dintii, are asupra acestora si a gingiilor efectul unei paste de dinti: curata si desinfecteaza. Amestecandu-se cu saliva in timpul procesului de mastecatie, regleaza Ph-ul in gura, formand un mediu nefavorabil bacteriilor. De retinut ca, folosit astfel zilnic, morcovul elimina mirosurile neplacute ale gurii, atunci cand este cazul.

Preintampina chiar si accidentul vascular cerebral

Un studiu elaborat la Universitatea din Harvard a scos in evidenta faptul ca persoanele care cosuma, sub orice forma, cel putin 6 morocovi pe saptamana, sunt mai putin expuse accidentului celebral, decat cele care consuma un morcov, sau deloc. Sucul de morcovi, baut zilnic, in cantitati mici, n-ar trebui neglijat de persoanele cu probleme vasculare.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#morcovi sanatate, #morcovi tratament , #legume