Vinetele - legumele care scad colesterolul si stimuleaza ficatul

Joi, 19 August 2010, ora 07:35
22170 citiri
Vinetele - legumele care scad colesterolul si stimuleaza ficatul
Foto: arhiva

In mod cert sunt legumele lunii. Foarte sanatoase si foarte gustoase vinetele trebuie sa fie vedetele meselor in august!

Vanata vine din India si China, unde leguma a inceput sa fie cultivata din secolul 5 inainte de Hristos. Din China a ajuns in Egiptul Antic, iar de acolo in Roma Antica. Romanii au imprastiat vinetele in toata Europa, iar in emisfera vestica au ajuns duse de exploratorii europeni.

In prezent Italia, Turcia, Egipt, China si Japonia sunt cei mai mari cultivatori de vinete din lume.

Gustul amarui al vinetei necoapte i-a adus, pe nedrept un renume rau acestei pretioase legume, incepand de la mijlocul Evului Mediu. Au fost sute de ani, in care oamenii nu au mancat vinete pentru ca erau convinsi ca aduce nebunia, lepra si cancerul. Leguma, una dintre cele mai bune pentru organism si-a recuperat din prestigiu, cucerindu-i pe oameni ca planta decorativa inainte de a le ajunge, din nou in farfurie, unde a si ramas, incepand cu secolul al 18-lea.

Vitamine, calciu, fier si fibre

Considerate legumele lunii august, perfecte de mancat pana la mijlocul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, cand da prima bruma, vinetele sunt o leguma de care trebuie sa te bucuri din plin, scrie WH Foods. Sarace in calorii (au doar 27 de calorii la 100 de grame), bogate in vitamine, vinetele blocheaza formarea radicalilor liberi si reduc nivelul de closterol rau din sange.

Totul despre rosii

Sunt o sursa excelenta de acid folic calciu, magneziu, zinc, fosfor (25 miligrame), fier (0,24 miligrame) si de potasiu (230 miligrame). Au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le contin (3,4 grame la 100 de grame) stimuleaza activitatea ficatului si a pancreasului. Nu au colesterol, dar au grasimi monosaturate (0,19 grame/ 100 de grame de leguma). Sunt bogate in vitamine C (2,2 mg) si vitamina B9.

Cel mai puternic antioxidant

Vinetele s-au facut remarcate ca urmare a unui fitonutrient denumit nasunin. Aceste este un antioxidant foarte puternic care se gaseste in coaja vinetei, si care are proprietatea de a proteja membranele celulare, in general, si in special pe cele ale tesutului nervos. Aceasta face din vinete o adevarata hrana pentru creier, si o arma care previne aparitia maladiilor canceroase.

Considerati toate acestea ca un indemn, argumentat, ca sa consumati cat mai multe vinete.

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#vinete colesterol, #viata sanatoasa, #legume , #legume