Pastreaza eticheta! Bunele maniere la masa

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 16:59
4266 citiri
Pastreaza eticheta! Bunele maniere la masa
Foto: beyondmanners.com

Trei cutite in partea dreapta a farfuriei, trei furculite in partea stanga si alte doua lingurite in fata ei, impreuna cu tot atatea pahare. Sunt prea multe tacamuri pentru tine? Vrei sa pastrezi eticheta la un pranz pretentios sau o cina foarte importanta si nu stii cum?

Hubpages.com iti ofera un ghid al bunelor maniere la o astfel de masa, cu care te confrunti de multe ori si de fiecare data gasesti scuze pentru ca nu stii exact cum sa te comporti si care sunt regulile nescrise ale unei astfel de intalniri.

Uneori, o astfel de masa nu este o simpla gustare, ci un prilej important, o masa de afaceri, o intalnire profesionala unde vrei sa faci impresie buna. Poate fi un prilej de a consolida o relatie importanta sau de a obtine o slujba si ai nevoie sa pastrezi eticheta.

Si daca ai plecat tarziu de la birou si nu crezi ca vei ajunge la timp, telefoneaza si anunta partenerii tai de masa ca vei intarzia. Daca dimpotriva, tu esti cel care asteapta, acorda-i partenerului 15 minute pentru a ajunge la timp. Dupa acest interval, il poti suna pentru a sti daca servesti masa singur.

Odata inceputa masa, aseaza pe genunchi servetelul de pe masa in asa fel incat frimiturile sau chiar mancarea sa nu iti murdareasca hainele. Nu uita ca atunci cand te ridici de la masa sa strangi servetelul si sa il asezi in partea ta dreapta.

Daca esti fumator, intreaba mai intai daca se poate fuma la masa, pentru a nu deranja. Nu pierde numarul paharelor consumate. Nu vei face o impresie prea buna daca vei fi servita o data la cateva minute cu cate un pahar de bautura.

Nu comanda in functie de pret

Evita sa comanzi in functie de pret. Nu vei castiga nimic daca vei comanda tot ce este mai scump. Poti sa lasi gazda sa comande prima si, pentru a-ti pastra eticheta, poti comanda ceva similar. Daca intrebi chelnerul care este recomandarea casei, cu siguranta vei face o impresie buna. Evita insa sa te hotarasti la un fel de mancare pe care nu l-ai mai incercat.

Cu siguranta nu vei sti ce tacam sa folosesti sau cum anume se mananca, deci comanda doar ceea ce cunosti. Mai mult, daca ai o sensibilitate la vreun aliment, poti avea grave batai de cap dupa masa ta foarte importanta.

Mananca in acelasi ritm cu partenerul tau de masa. Chiar daca de regula mananci foarte incet ori foarte repede, de aceasta data incearca sa mananci la fel de repede precum gazda ta. Este un bun semn de apropiere, comunicare si iti va fi astfel mai usor sa incepi o discutie placuta, avand deja ceva in comun.

Daca totusi nu poti sa mananci mai repede, initiaza noi discutii, in asa fel incat partenerul sa manace in ritmul tau.

Nu critica oamenii sau mancarea

Felul in care te porti cu ospatarul este foarte important pentru impresia pe care o vei lasa. Controleaza-ti tonul, fii amabil si nu il grabi cu rautate. Dimpotriva, fii amabil si dragut, iar acest lucru va fi observat imediat.

Regula unei astfel de mese este sa atingi subiecte foarte generale si treptat sa indrepti conversatia catre ceea ce vrei sa discuti de fapt. Este cea mai buna modalitate de a afla mai multe depre persoana de la masa, de a va simti bine unul in compania celuilalt si astfel subiectele delicate devin mai usor de discutat.

Daca friptura nu este preparata pe placul tau sau observi ceva ce te deranjeaza, mai bine spune-ti tie in gand aceste lucruri. Nu este foarte elegant sa critici sau sa iti displaca locul, oamenii sau mancarea, pentru ca este posibil ca partenerul sa fie foarte multumit de ele si poti incorda atmosfera.

O alta regula a unei astfel de intalniri este ca cel care invita, gazda, sa achite nota de plata. Deci daca tu ai avut aceasta initiativa si observi ca partenerul tau si-a pregatit portofelul, asigura-l ca este placerea ta sa faci acest lucru.

Nu uita de mica ta atentie pentru o buna servire, dar evita sa spui cat de generos ai fost sau sa iti consulti partenerul in legatura cu acest lucru.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#maniere masa, #comportament cina, #pastreaza eticheta , #mancaruri