10 progrese notabile ale medicinei moderne (Galerie foto)

Sambata, 18 Mai 2013, ora 13:17
7937 citiri
10 progrese notabile ale medicinei moderne (Galerie foto)
Foto: Listverse

Ca orice alt domeniu, si medicina a inregistrat de-a lungul timpului numeroase progrese. Chiar daca astazi ni se par aspecte firesti, urmatoarele premiere au fost la vremea respectiva descoperiri uimitoare, revolutionand lumea medicinei.

Iata 10 dintre aceste premiere importante ale medicinei moderne, prezentate de Listverse.

Prima ambulanta motorizata

Primele ambulante erau trase de cai, fiind folosite pe campul de lupta, pentru a transporta soldatii raniti. Ambulantele motorizate au fost introduse in Chicago, in 1899, fiind donate de 500 de oameni de afaceri locali.

Un an mai tarziu, si New Yorkul s-a bucurat de acelasi privilegiu, aceste ambulante fiind mai rapide si oferind o siguranta sporita pacientilor. Ambulantele pe trei roti Pallister, introduse in 1905, au fost primele care au folosit benzina. In 1909, James Cunningham, Son&Co a contribuit la prima productie in masa de astfel de ambulante, iar in loc de sirene aceste vehicule aveau un gong.

Primul defibrilator

Acest dispozitiv medical crucial, despre care cei mai multi cred ca are capacitatea de a "reporni" inima, a fost fabricat si folosit in 1947. La inceputul secolului XX, experimentele pe catei au aratat ca defibrilatorul prezinta anumite beneficii asupra unei inimi aflate in fibrilatie ventriculara, o tulburare de ritm cardiac. Chirurgul Claude Beck a fost cel care a sustinut aceasta descoperire, decizie dublata si de folosirea defibrilatorului in timpul unei operatii, ceea ce a dus la restaurarea ritmul inimii unui baiat in varsta de 14 ani.

Prima transfuzie de sange indirecta

Astazi, aproximativ 92 de milioane de oameni doneaza sange anual, insa in trecut acest proces de donare si stocare nu era posibil. Istoria transfuziilor de sange incepe undeva in secolul XVII, atunci cand au inceput experimentele de transfuzie de sange intre animale, animal-om si, in cele din urma, om-om.

Totusi, cum sangele se coagula odata recoltat, el nu putea fi stocat, asadar nu erau posibile transfuziile de sange indirecte. Astfel de transfuzii au devenit realitate in 1914, atunci cand doctorul belgian Albert Hustin a amestecat sangele cu citrat de sodiu si glucoza, substante care actioneaza ca un coagulant. Aceeasi procedura a fost repetata cateva luni mai tarziu si de Luis Agote, in Argentina.

Prima revista medicala

Revistele medicale sunt deosebit de importante astazi, publicand informatii pretioase despre anumite studii sau operatii in premiera. Cea mai veche revista de acest fel, care se publica si astazi, este New England Journal of Medicine, lansat in 1812.

Prima revista din domeniul medicinei a fost publicata in Franta, in 1679, iar prima revista de acest fel din Anglia, "Medicina Curiosa", a fost publicata 5 ani mai tarziu si cuprindea instructiuni pentru tratarea durerii de ureche si un material despre un deces survenit in urma muscaturii unei pisici turbate.

Prima perfuzie

Holera a fost una dintre bolile de temut ale secolului XIX, declansand totodata si un val de cercetare medicala pentru a se incerca descoperirea unor metode de tratament. Procedurile aplicate in jurul anilor 1800 vizau, insa, doar atenuarea simptomelor.

Cum holera inca omora oameni, in special din cauza deshidratarii, mai multi doctori au luat in calcul varianta unei injectii intravenoase. Doctorii Thomas Latta si W.B. O'Shaughnessy au incercat sa puna in aplicare aceasta metoda, fara succes, insa. De la sfarsitul secolului XIX, insa, perfuzia a devenit o interventie mai mult decat utila in afectiuni grave.

Primele comprimate

Pastilele reprezinta astazi cea mai la indeamana metoda de a ne trata anumite afectiuni sau dureri. Cu toate ca acestea, in diferite forme, au existat de mii de ani, cele mai multe erau de fapt plante zdrobite.

La inceputul secolului XIX a inceput fabricarea pastilelor bazate pe anumite substante chimice specifice. Producatorii s-au confruntat insa cu anumite probleme: invelisul nu se dizolva, iar umiditatea necesara in pastila putea dezactiva proprietatile ingredientelor.

In 1843, artistul englez William Brockedon se confrunta cu probleme similare in privinta creioanelor cu grafit. Tocmai de aceea, el a inventat o masina capabila sa preseze pulberea, tranformand-o intr-o bucata solida. Producatorii de medicamente au vazut dispozitivul si l-au folosit si pentru crearea medicamentelor.

Prima operatie cu anestezie generala

Cu siguranta, medicina moderna nu ar fi putut progresa fara anestezia generala. Prima operatie realizata cu anestezie a avut loc in 1804, fiind realizata de catre doctorul japonez Seishu Hanaoka.

Acesta i-a dat unei paciente in varsta de 60 de ani, diagnosticata cu cancer la san, o mixtura din ingrediente active. Mixtura numita tsusensan dadea insensibilate la durere intre 2-4 ore sau ii inducea o stare de inconstienta. Doctorul japonez a realizat in 30 de ani mai mult de 150 de astfel de operatii, folosind aceasta tehnica.

Primul program de vaccinare

Pentru ca anumite boli sa nu afecteze un segment mare de populatie, este nevoie de o imunizare in masa. Primele programe de vaccinare au fost introduse in 1840, in Marea Britanie, odata cu adoptarea "Vaccination Act". In cadrul acestui program, autoritatile ofereau vaccinare gratuita saracilor.

De altfel, pana in 1853, vaccinarea era obligatorie pentru toti copiii mai mici de 3 luni, iar in 1867 s-a decis ca toti copiii sub 14 ani sa fie vaccinati impotriva variolei. Toti cei care nu se supuneau acestor legi erau pedepsiti cu amenda sau chiar inchisoare.

Aceste decizii au fost insotite si de miscari impotriva programelor de vaccinare, in 1898 legile devenind mai permisive, oferind oamenilor posibilitatea de a refuza sa se supuna acestei proceduri.

Prima folosire a epidemiologiei

Parintele epidemiologiei, stiinta care se ocupa cu studiul epidemiilor, este doctorul John Snow. In timp ce parerea generala era aceea conform careia holera era cauzata de miasme, Snow credea ca holera, alaturi de multe alte boli, era cauzata de bacterii.

Doctorul considera ca holera era raspandita prin intermediul apei poluate. In timpul unei epidemii din Londra, in 1850, Snow a realizat o harta a populatiei bolnave si a descoperit ca foarte multi locuiau in apropierea unei pompe de apa. Imediat dupa ce autoritatile au inchis rezervorul respectiv, nu au mai fost inregistrate cazuri de holera.

Munca doctorului Snow a fost apreciata si recunoscuta mult dupa decesul acestuia, cercetarile sale contribuind la dezvoltarea unui domeniu nou in cadrul acestei stiinte.

Primul studiu clinic

Studiile clinice sunt cele care asigura progresul medicinei, testarea reprezentand singurul mod in care putem spune ca un anume medicament este sau nu eficient in contextul unor afectiuni sau simptome.

Primul studiu clinic, la acea vreme un simplu experiment, a fost demarat de doctorul James Lind. Cand 12 pacienti aflati la bordul unei nave au inceput sa acuze simptome diverse, doctorul a impartit oamenii in mai multe grupuri, carora le-a administrat diverse remedii, de la otet pana la apa de mare.

Un progres semnificativ l-au inregistrat cei carora li s-au dat portocale si lamaie, boala de care sufereau fiind scorbutul. De altfel, astazi se stie ca scorbutul este o boala cauzata tocmai de lipsa vitaminei C.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#premiere medicina, #progrese medicina moderna, #medicina origini, #medicina inceputuri , #medicina