Aspirina, medicament miraculos?

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 19:28
11845 citiri
Aspirina, medicament miraculos?

Analgezic, antiinflamator, anticoagulant, aspirina, aliat secular si familiar, continua sa ne surprinda. Medicament foarte iubit de bunicii nostri, ramane totusi o molecula mai putin cunoscuta, de aceea trebuie folosita cu prudenta.

Cine nu a auzit insa de aspirina? Este considerat medicamentul cel mai consumat de pe glob, producandu-se aproximativ 100 de miliarde de comprimate pe an. Durerea, fie ca vorbim de cap, spate sau dantura, este primul simptom care ne duce cu gandul la aspirina. Asta pentru ca are actiune rapida (20 de minute), amelioratoare, potrivit Notre Temps.

Pe langa efectul analgezic foarte cunoscut, aspirina luata in doze mari (3,5 g) este si un antiinflamator puternic. Calmeaza durerile reumatice si crizele de poliartrida reumatoida, reduce umflarea si redoarea articulatiilor. In fine, ca anticoagulant este indicata in doze mici dupa un accident vascular cerebral sau un atac cardiac.

Beneficii nebanuite

S-ar putea crede ca tableta miracol si-a epuizat toate secretele. Incepand din octombrie, anul trecut, se stie ca nu. Surpriza a venit din partea unui grup de cercetatori britanici, aflat sub indrumarea profesorului Rothwell.

Acesta a demonstrat ca o doza minima (75 mg), utilizata cu regularitate pe o perioada mai lunga de ani, poate sa reduca riscul de cancer colorectal cu 24%. De asemenea, diminueaza cu 35% mortalitatea persoanelor afectate de cancer la colon.

In plus, in decembrie 2010, aceiasi cercetatori publica in revista "The Lancet" noi rezultate ce indica extinderea beneficiilor aspirinei la toate tipurile de cancer.

S-a dovedit, prin experimente, ca procentele arata o scadere a mortalitatii persoanelor suferinde de cancer la prostata, pulmonar sau esofagian. Concluziile nu s-au dovedit prea clare la cancerul feminin si destul de contradictorii pentru bolnavii de Alzheimer.

De aici, pana la recomandarea folosirii unei pilule de aspirina in fiecare zi, nu mai ramane decat un pas, fiindca unii medici nu-l fac inca.

"Aceste rezultate sunt incurajatoare", estimeaza profesorul Claude Maylin, seful departamentului de oncologie din Spitalul Saint-Louis Paris. "Dar este nevoie de un recul, pentru a trage concluzii concrete si aplicabile. A lua zilnic aspirina inseamna un tratament serios, care trebuie prescris si tinut sub control", a mai subliniat doctoral Maylin, recomandand o doza mica zilnic doar persoanelor cu risc ridicat de cancer.

Atentie la supradozare!

Principalul motiv de ingrijorare, daca luam aspirina, vine din supradozare. Ea este contraindicata persoanelor cu tulburari intestinale, deoarece apare pericolul hemoragiilor. Nici femeile insarcinate nu pot intrebuinta medicamentul minune.

Trebuie evitat si in saptamana dinaintea unei operatii sau interventii stomatologice, fiindca timpul de sangerare se prelungeste.

Daca actiunea preventiva ramane limitata la anumite boli grave, cercetatorii continua sa gaseasca noi piste pentru aceasta molecula unica. Studiile sunt inca in curs in laboratoare si lasa sa se intrevada noi perspective.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#aspriina beneficii, #minune aspririna, #aspirina medicament , #medicina