Cat sange poate pierde organismul uman?

Joi, 03 Septembrie 2015, ora 18:18
49426 citiri
Cat sange poate pierde organismul uman?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

La vederea sa multi devin anxiosi, se alarmeaza, uneori chiar lesina. In lipsa sa, insa, oxigenul nu ar putea fi transportat, temperatura nu ar putea fi reglata si nici metabolismul. Sangele, caci despre el e vorba, joaca un rol crucial in sistemul nostru imunitar, aducand tesuturilor nutrientii de care au nevoie. Cat putem pierde, insa, fara ca viata sa ne fie in pericol? De unde incepe pericolul de moarte?

Daca o taietura minora nu pune probleme, adesea nefiind nevoie nici de medic, exista situatii in care apare hemoragia. Se intampla in cazul sectionarii unei artere majore, explica dr. Joe Alton, de la Colegiul American al Chirurgilor, conform Medical Daily.

Exista cateva vase de sange a caror sectionare poate duce la hemoragii potential mortale. E cazul venei jugulare, arterei brahiale, dar si arterei femurale. In acest ultim caz, pierderea de sange e atat de rapida, incat intervine lesinul intr-un minut, iar in alte cateva moartea, explica medicul.

Hemoragiile sunt de patru tipuri, dupa severitatea lor, conform Colegiului American al Chirurgilor. Primul tip, cel mai putin sever, este cand se pierde pana la 15% din totalul de sange din organism. Pentru comparatie, atunci cand se doneaza, se recolteaza 8 pana la 10% din sange. De obicei, nu exista simptome in acest stadiu, desi unele persoane se pot simti slabite, gata sa lesine.

Urmatorul tip de hemoragie, din punct de vedere al gravitatii, este atunci cand se pierde intre 15 - 30% din sange. In acest stadiu apar si simptome, cum ar fi un ritm al inimii accelerat, care sa permita oxigenului sa ajunga mai repede la tesuturi. Persoana in cauza va fi slabita, palida, temperatura corpului coborand.

Urmatorul tip de hemoragie este cand se pierde pana la 40% din volumul sangelui, adica pana la 1,9 litri. In acest stadiu de obicei e nevoie de o transfuzie. Inima bate foarte puternic, tensiunea arteriala scade, vasele de sange mici se contracta, explica medicul. Inima bate foarte puternic, tensiunea arteriala scade, vasele de sange mici se contracta.

Romania, in presa britanica: Dracula, folosit pentru a-i face pe tineri sa doneze sange

Cea mai severa hemoragie se intalneste atunci cand s-a pierdut peste 40% din volumul de sange. In acest stadiu se face resuscitare. Inima nu mai poate mentine presiunea sangelui si nici circulatia sa, asa ca organele incep sa cedeze, iar persoana in cauza intra intr-o coma ce poate anunta moartea.

Momentul este critic, iar evolutia depinde de multi factori, printre care cantitatea de sange pierduta, rata cu care acesta se pierde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pierdere sange organism, #cantitate maxima sange pierdut, #tipuri hemoragii, #gravitate hemoragie, #hemoragie moarte , #medicina