Copilul cu ADN de la trei parinti: Tehnica folosita aduce sperante, dar si ingrijorare

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 10:08
4692 citiri
Copilul cu ADN de la trei parinti: Tehnica folosita aduce sperante, dar si ingrijorare
Foto: Ziare.com

Nasterea primului copil conceput cu ajutorul unei noi tehnici experimentale ce a permis mostenirea ADN-ului de la trei "parinti", doua femei si un barbat, pentru evitarea transmiterii unei maladii grave, starneste sperante, dar si intrebari etice si stiintifice.

Aceasta tehnica de fertilizare are ca scop eliminarea sau minimizarea anomaliilor mitocondriale ce se afla la originea unor maladii grave ce afecteaza muschii, ochii, creierul sau inima, dupa cum arata AFP.

Transmise in exclusivitate pe cale materna, mitocondriile sunt "uzinele" de energie situate in interiorul celulelor. Ele poseda un ADN mult mai mic (de numai 37 de gene) decat cel al nucleului celulelor (23.000 de gene).

Pentru micutul Abrahim Hassan, nascut din trei "parinti" si adus pe lume in Mexic, prin aceasta procedura s-a dorit evitarea transmiterii unei maladii rare, sindromul Leigh, ce provoaca degenerescenta neurologica. Mama sa a mai pierdut doi copii din cauza acestei maladii.

Doua tehnici asemanatoare au fost aprobate in Marea Britanie, una a pornit de la embrion, cealalta de la ovul, insa pana acum nu a fost emisa nici o autorizatie in acest sens. Echipa din New York a dr. John Zhang, care a facut posibila nasterea lui Abrahim, a fost nevoita sa treaca granita in Mexic, deoarece in aceasta tara nu exista o legislatie in acest sens.

Cercetatorii au utilizat tehnica transferului de nucleu maternal. Acest lucru presupune prelevarea nucleului din ovulul viitoarei mame, susceptibila a transmite mitocondrii cu anomalii, si transferarea acestuia in ovulul sanatos de la o donatoare. Ovulul astfel obtinut va purta materialul genetic a doua femei. Apoi, el este fertilizat cu sperma tatalui si plasat in uterul mamei, asa cum se intampla intr-o fertilizare in vitro conventionala. In cele din urma, copilul mosteneste ADN-ul de la doua femei si de la un barbat - insa contributia donatoarei este minora, subliniaza sursa citata.

Aceasta metoda reprezinta "o noua speranta" pentru familiile afectate de aceste boli devastatoare, dupa cum sustine profesorul de genetica Darren Griffin (Marea Britanie), care vorbeste despre "o noua era a geneticii preimplantatorie".

Totusi, metoda nu este perfecta, asa cum s-a crezut initial, atrage atentia David Clancy de la Universitatea din Lancaster, deoarece exista riscul sa se transmita totusi o mica parte din ADN-ul mitocondrial de la mama.

Potrivit altor voci critice, aceasta nastere in premiera nu a facut obiectul unui articol detaliat intr-o revista stiintifica de renume. O astfel de aparitie ar fi permis posibilitatea de a se raspunde cu rigoare la intrebari importante, printre altele, referitoare la procentul exact de mitocondrii maternale reziduale (purtatoare ale maladiei) pe care le-a mostenit, totusi, copilul.

Conform celor declarate de echipa dr. Zhang, "mai putin de 1% dintre mitocondriile baiatului sunt purtatoare ale anomaliei".

Alti oameni de stiinta pun sub semnul intrebarii monitorizarea copilului pe termen lung al acestui cuplu iordanian, considerand ca tehnica este "riscanta" si cu "urmari neprevazute" asupra sanatatii copilului si a urmasilor sai, asa cum a avertizat Marcy Darnovsky, director al Centrului pentru Genetica si Societate, un ONG cu sediul in California.

Potrivit Societatii Americane de Medicina Reproductiva (ASRM), echipa dr. Zhang a obtinut cinci embrioni, doar unul dintre acestia fiind normal, cel care a devenit Abrahim.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#copil ADN trei parinti, #copil ADN parinti, #bebelus ADN trei parinti , #medicina