Ziare.com

Iei calmante? Afla ce risti!

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:02

   

Iei calmante? Afla ce risti!
Administrarea calmantelor este asociata cu un risc mai mare de aparitie a batailor neregulate ale inimii - fibrilatia atriala, factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, atrage atentia un studiu recent.

Calmantele pe care le iau milioane de oameni pot creste riscul de batai neregulate ale inimii, care, la randul lor, favorizeaza aparitia infarctului sau a atacului cerebral, anunta The Telegraph.

Desi sunt eficiente in reducerea durerii, unele dintre antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au ca efect secundar riscul de fibrilatie atriala in randul adultilor, se arata intr-un studiu publicat in "BMJ Open". Bataile neregulate ale inimii pot fi insotite de ameteala, dificultati de respiratie, oboseala si palpitatii.

In cadrul cercetarii au fost examinate 8.400 de persoane, cu varsta medie de 68 de ani si jumatate. Specialistii au folosit electrocardiograma pentru a vedea daca voluntarii au probleme precum bataile neregulate ale inimii, tinand cont si de tratamentele urmate de acestia. Dupa 13 ani de monitorizare, 857 de persoane au facut fibrilatie atriala. Dintre acestea, 261 nu au luat niciodata antiinflamatoare nesteroidiene, 554 le-au luat in trecut, iar 42 le luau in prezent.

Specialistii spun ca administrarea acestor pastile creste cu 76% riscul de fibrilatie atriala. In cazul administrarii recente, in ultimele 30 de zile, riscul creste pana la 84%.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt indicate pentru calmarea durerii, pentru reducerea inflamatiei si pentru scaderea temepraturii. Ele sunt prescrise pentru un numar mare de probleme, de la durerile de cap pana la cele menstruale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1958 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor