Insarcinata dupa un transplant de uter

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 09:59
4109 citiri
Insarcinata dupa un transplant de uter
Foto: Anadolu Agency

Prima femeie care a primit un uter de la un donator decedat este acum insarcinata, au anuntat medicii ei din Turcia. Operatia de transplant s-a efectuat in luna august 2011, dupa numai 18 luni de la interventie, femeia fiind inseminata artificial cu un embrion provenit de la propriul ovul fecundat in vitro.

Medicii de la Spitalul Universitar Akdeniz din Antalya au declarat pentru AFP ca tanara, in varsta de 22 de ani, este insarcinata in doua saptamani, iar nasterea va avea loc, cel mai probabil, prin cezariana. Daca totul decurge normal, dupa nastere, uterul va fi indepartat pentru a se evita complicatiile si riscul de respingere.

Derya Sert s-a nascut fara uter, insa cu ovarele intacte, malformatiile de acest gen afectand una din 5.000 de femei, potrivit medicilor turci.

In anul 2011, cand a primit uterul de la o femeie decedata, Sert a fost considerata un "miracol medical", interventia fiind o premiera absoluta pentru doctorii de la Spitalul Akdeniz.

Anterior acestei interventii, a mai existat o singura tentativa de transplant de uter de la un donator viu, efectuata in anul 2000, in Arabia Saudita. In acel caz insa, uterul transplantat a dus la grave probleme de coagulare a sangelui, motiv pentru care a fost indepartat dupa numai 99 de zile de la interventie.

In cazul de fata, pacienta a avut norocul ca la putin timp dupa transplant sa apara menstruatia, cel mai bun semnal al faptului ca uterul a devenit functional.

Chiar daca reusita medicilor turci reaprinde speranta pentru mii de femei aflate in situatii similare, expertii avertizeaza ca sarcina in aceste conditii nu este lipsita de riscuri, atat pentru mama, cat si pentru copil. Malformatiile congenitale sau nasterea prematura sunt foarte posibile din cauza medicamentatiei imunosupresoare, care se admninistreaza pacientilor cu transplant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#prima femeie transplant uter, #sarcina dupa transplant uter, #transplant uter reusit Turcia, #transplant uter donator decedat , #medicina