Medicamente comune care le fac rau femeilor, dar nu si barbatilor

Sambata, 01 Ianuarie 2011, ora 08:56
3431 citiri
Medicamente comune care le fac rau femeilor, dar nu si barbatilor

Revista americana de sanatate "Prevention" publica, in numarul din ianuarie 2011, un articol in care Dr. J.J.Brandon spune ca pe baza unor studii extinse, din mai multe tari, a reiesit ca femeile, in proportie de peste 70%, sufera din cauza unor reactii la medicamente, cu mult mai sever decat barbatii.

Nu numai atat, dar reactiile secundare duc la moarte subita in peste 25% din cazuri. Doua aspirine pentru un barbat sunt "normale", in timp ce o femeie poate trece la o situatie de urgenta, chiar daca masele ambelor corpuri sunt similare. De ce? Pentru simplul motiv ca un corp de femeie este total diferit de cel al unui barbat.

In primul rand, hormonii sunt diferiti si activitatea endocrina a unei femei e ciclica, in timp ce a unui barbat este lineara. Metabolismul femeilor este mai lent decat al barbatilor si de aceea orice doze de medicamente raman in organismul lor pentru

perioade cu mult mai lungi decat la barbati.

De aceea, cele mai simple medicamente pot ajunge la concentratii alarmante in corpul

unei femei. O femeie nu trebuie sa fie batrana sau slabita de vreo boala, pentru a ajunge intr-o "zona rosie" de urgenta medicala. Din punct de vedere practic, continua autorul, trebuie observat ca cele mai periculoase situatii apar in cazul unor femei tinere, sanatoase, care folosesc medicamente "inocente", pentru care nu este nevoie de retete de la doctor, cum ar fi unele antibiotice sau analgezice.

Mai mult, unele dintre remediile populare pot pune orice femeie in situatii de urgente medicale neasteptate. Cum se intampla asa ceva? Simplu: ai o durere de cap "usoara" sau o migrena periodica "incapatanata" si iei una sau doua aspirine, una sau doua tablete de ibuprofen sau acetaminofen. Toate pot afecta drastic ficatul, totul fiind dependent de situatia anumitor enzime hepatice. Fara un set complet de analize, nimeni su-si poate da seama de pericol.

Aminofenul, in special, este extrem de daunator ficatului femeilor, in special in perioada pre-menopauzala. In lume, anual se inregistraza peste 500.000 de cazuri de boli de ficat grave, cauzate de astfel de medicamente "populare". 74% din acesti pacienti sunt femei in grupurile de varsta intre 25 si 45 de ani.

In comparatie, mai putin de 5% din barbati sunt afectati de aceleasi efecte secundare. Procesul metabolic de disipare al drogului este foarte incet, in cazul femeilor, iar consumul de alcool, cafeina si ciocolata, care toate contin alkaloizi complementari chimic, poate produce o oprire totala acestui process metabolic, crescand exponential toata concentratia medicamentului in sange.

O alta cauza mentionata in articol este supradozarea cu acest drog. Fiind un element comun in peste 500 de medicamente, in toata lumea, si ibuprofenul si acetaminofenul se gasesc in tot felul de medicamente pentru care nu este nevoie de reteta de la doctor, cum ar fi

unele remedii pentru alergii, raceala, gripa, tuse, insomnie, dureri.

De aceea, trebuie sa te limitezi la maximum de 4.000 mg de acetaminofen or ibuprofen pe zi. Cheia este sa citesti cu atentie etichetele medicamentelor, pentru a evita luarea de doze aditionale prin intermediul altor medicamente. Evitarea alcoolului si altor alkaloizi alimentari este o conditie "sine qua non".

Un alt aspect legat de reactiile organismului feminin, dupa cum descrie autorul acestui articol, e legat de antibiotice si de procesul de administrare a acestora.

Stiati ca luarea de antibiotice modifica intr-un mod alarmant ritmul cardiac al femeilor? Se pare ca barbatii sunt total imuni la asa ceva. Citand un studiu al Vanderbilt University, realizat pe peste 50.000 de subiecti, intre 1980 si 2005, autorul subliniaza ca foarte multe antibiotice, din ultima generatie, afecteaza drastic ritmul cardiac al femeilor. In combinatie cu anumite alte medicamente, rezultatele sunt totdeauna fatale.

De ce? Pentru ca sistemul electric cardiac al femeilor este total diferit de cel al barbatilor. La femei, intervalul de relaxare a miocardului este mai lung decat la barbati, chiar daca e vorba de numai cateva milisecunde. Multe dintre medicamentele moderne

au capacitatea de a extinde acest interval de relaxare a muschiului inimii, uneori atat de mult incat inima se opreste din pompat.

"De ce continua doctorii sa prescrie, pentru femei, anumite medicamente, chiar dupa ce s-a constatat, ca riscul intrece cu mult orice beneficii clinice?", se intreaba in incheiere autorul. Poate pentru ca nu exista egalitate intre femei si barbate, nici macar in pat (patul de spital, bineinteles).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medicamente nocive femei, #medicamente efecte femei barbati , #medicina