Medicii prescriu gresit antibiotice puternice - studiu

Marti, 13 August 2013, ora 08:15
3295 citiri
Medicii prescriu gresit antibiotice puternice - studiu

Atunci cand completeaza o reteta, medicii americani prescriu cele mai puternice antibiotice in peste 60% din cazuri, gresind fundamental fata de pacient.

Potrivit unui studiu, ale carui rezultate au fost publicate in Journal of Antimicrobial Chemotherapy, desfasurat in perioada 2007-2009 in Statele Unite pe un numar de 238.000 de persoane adulte, a revelat ca medicii din ambulatoriu sau clinici au prescris antibiotice cu spectru larg in 61% dintre cazurile de infectie, informeaza News Max Health.

Or, un sfert dintre infectii sunt datoriate virusurilor, asupra carora antibioticele de spectru larg - capabile sa omoare un mare numar de bacterii - nu au niciun efect.

Desi a fost centrat pe adulti, studiul arata ca cifrele sunt valabile si in cazul copiilor, a caror dezvoltare sanatoasa este pusa in pericol.

Doctorul Adam Hersh, expert in boli infectioase si asistent la Utah School of Medicine, a aratat ca "multe antibiotice prescrise copiilor sunt inutile, in special pentru cazurile generate de virusuri, in care antibioticele nu ajuta deloc".

"Chiar si atunci cand se cunoaste ca un antibiotic de spectru ingust este singurul eficace, ca in infectiile streptococice ale gatului sau in infectiile urechilor, medicii prescriu adesea antibiotice de genul Z-Pack, care pot fi mai putin eficiente decat amoxicilina", explica medicul.

Dr. Lauri Hicks, medic epidemiolog la U.S. Centers for Disease Control and Prevention si University of California, coautoare a studiului, a aratat ca "cea mai mare problema in utilizarea antibioticelor atunci cand nu este nevoie de ele este inducerea rezistentei la antibiotice, care se produce cand bacteriile supravietuiesc prin, pacalirea' antibioticului".

"Infectii comune devin greu de tratat, iar atunci cand chiar ai nevoie de un antibiotic, s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect", spune Hicks.

Realizatorii studiului recomanda pacientilor sa joace un rol activ in apararea propriei sanatati, intrebandu-si medicul curant daca au nevoie cu adevarat de antibiotic si daca medicamentul prescris este cea mai buna alegere pentru infectia de care sufera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#antibiotice prescrie medic, #antibiotic spectru larg, #antibiotice reteta doctor , #medicina