Premiera medicala in Romania: Balonas introdus in inima unui bebelus de o luna

Sambata, 07 Martie 2015, ora 15:29
6939 citiri
Premiera medicala in Romania: Balonas introdus in inima unui bebelus de o luna
Foto: Arhiva

Patru specialisti romani si straini au reusit sa opereze cu succes, pentru prima data in Romania, la o clinica privata din Sibiu, o fetita de doar o luna, cu o malformatie grava la inima, a anuntat, sambata, dr. Victor Costache, unul din membrii echipei.

Potrivit acestuia, operatia - valvuloplastie cu balon pentru stenoza aortica - efectuata vineri a durat doua ore, iar starea copilului este foarte buna. Fetita a fost deja externata din spital.

"O premiera in medicina romaneasca: este vorba de o fetita de o luna, nascuta in maternitatea spitalului (...) de la Sibiu, cu o malformatie cardiaca grava. Este vorba de o stenoza congenitala a valvei aortice, care a fost rezolvata cu succes de echipa de cardiologie interventionala pediatrica formata din doctorul Florescu si profesorul Liuba de la Universitatea din Lund", a declarat dr Victor Costache.

Din echipa care a realizat interventia au facut parte un anestezist, doi cardiologi interventionisti, doi chirurgi si mai multe asistente. Practic, cardiologii au introdus un balonas de cativa milimetri, in doar doua secunde, in valva aortei, care permite ulterior copilului sa respire normal.

Prof dr. Petru Liuba, sef sectie cardiologie interventionala de la Universitatea din Lund, a explicat ca, la o varsta atat de mica, copiii sunt operati cu succes in strainatate numai de echipe formate din mai multi specialisti, carora le este necesara si o dotare foarte buna. Tehnica folosita la Sibiu este una care se utilizeaza de ani de zile in restul Europei.

"O stenoza de valva aortica la varsta de o luna prezinta dificultati majore, indiferent de varianta de tratament aplicata, indiferent ca e vorba de chirurgie, fie ca e vorba de tratament prin cateter. (...). Copilasii mici sunt foarte sensibili, sunt sensibili in principal in momentul in care prin valva introducem cateterul si valva se dilata. Riscul de complicatii exista si este foarte mare si o astfel de malformatie duce intotdeauna la moartea copilasului", a explicat prof. dr. Petru Liuba.

Specialistii sustin ca e foarte important sa se intervina cat mai repede dupa ce se depisteaza ca un copil sufera de o malformatie la inima. Astfel, acesti copii se recupereaza foarte repede. Practic, fetita operata vineri a fost externata sambata si nu trebuie sa i se dea niciun medicament. Parintii vor trebui doar sa duca acest copil la controale periodice.

Cum poti sti ca ai un copil cu probleme la inima

Parintii isi pot da seama destul de usor ca un copil sufera de malformatii congenitale cardiace, daca observa ca acesta nu creste, respira prea repede si nu mananca.

"De obicei, la copilasii mici, semnele majore de boala severa cardiaca congenitala sunt lipsa de crestere, respiratia accentuata, rapida si probleme de alimentatie.

Cele trei semne mari. Copilasul care nu creste, care nu mananca bine, care respira repede ridica intotdeauna suspiciune de boala cardiaca congenitala", a explicat prof. dr. Petru Liuba.

Cel mai vizibil semn, dar si cel mai ingrijorator este atunci cand un copil se invineteste, conform specialistilor.

Potrivit prof. dr. Petru Liuba, 1% din totalul copiilor sufera de o boala cardiaca congenitala. Din acesti copii cu boli cardiace congenitale, doar o treime au nevoie de operatii.

Cel putin o data pe saptamana, prof. dr. Petru Liuba este contactat de o familie din Romania care are nevoie de ajutor pentru a-i fi operat copilul. Din pacate, majoritatea nu isi permit costurile acestor operatii, care pot salva viata copiilor.

Parintii fetitei de la Sibiu, care a fost salvata prin operatie, au platit intre 4.000 si 5.000 de euro, la clinica privata, conform oficialilor spitalului.

Pana acum la clinica privata din Sibiu, au fost operati cu succes zece copii cu malformatii cardiace, potrivit dr. Victor Costache, directorul medical al clinicii.

Tatal fetitei operate vineri spune ca acum se bucura ca a avut sansa sa-i fie operat copilul cu succes.

"Am aflat chiar dupa nastere, dupa doua zile. (...) Ca veste, am fost putin bulversati, dupa aceea ne-am mai informat, doctorii ne-au dat mai multe informatii. Am aflat de valvoplastie cu balonas. (Copilul este acum - n.red.) foarte bine, am fost placut surprinsi ca dupa aceasta interventie a doua zi se si externeaza, nu trebuie sa stea mai mult. Nu e ca o interventie chirurgicala. E mult mai usoara pentru copil. Suntem bucurosi ca totul a decurs foarte bine", a marturisit, sambata, tatal fetitei operate la Sibiu.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#premiera medicala Romania Sibiu, #operatie inima bebelus Sibiu , #medicina
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza cititori
cititori
rank 5