Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 17:04
7437 citiri
Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: Face urechi si nasuri
Foto: Oncogen

O bio-imprimanta conceputa si realizata in Timisoara este prima de acest fel din Europa de Est. Aceasta va putea printa in viitor organe, precum rinichi sau ficat, pentru transplantarea la oameni.

Bio-imprimanta 3D a fost realizata de specialistii de la Symme3D din Timisoara si functioneaza in cadrul OncoGen - Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului, institut unic in Romania si in sud-estul Europei, inaugurat in urma cu un an.

"Lucram deja cu imprimanta, am facut primele probe de cartilagii impreuna cu colegii de la OncoGen. Noi incercam sa folosim, pe langa celule stem, care pot fi recoltate doar la nastere, si celule epiteliale, pentru ca sunt celulele cel mai usor de reprogramat.

In stadiul in care suntem acum, cu aceasta imprimanta putem sa printam tesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru ca nu avem vascularizare complexa in acestea.

Pe viitor, ne dorim, odata ce creste performanta utilajelor noastre, sa trecem la vase mari de sange si apoi la vase din ce in ce mai mici. Cand avem aceste vase rezolvate, vom putea trece la tesuturi umane complexe, cum ar fi pielea, care e puternic vascularizata.

Pe viitor vom ajunge si la organe mari, cum ar fi ficatul sau muschii, oasele. Ajungem si la organe cum ar fi rinichii.

Pe langa faptul ca incercam sa facem aceste organe din celule epiteliale prelevate de la pacientul bolnav, riscul de a refuza organul de catre corp este zero, practic, pentru ca vorbim de celule din acelasi ADN, acelasi corp, acelasi pacient", a explicat Calin Brandabur, antreprenorul din Timisoara care a realizat impreuna cu mai multi colegi bio-imprimanta Symme3D.

Citeste mai multe despre pielea obtinuta la imprimanta 3D.

Medicul Virgil Paunescu, coordonatorul OncoGen din Timisoara, spune ca institutul a cumparat trei imprimante 3D, printre care si pe cea produsa de cei de la Symme 3D, care este cea mai performanta.

"Cele trei imprimante sunt importante pentru noi si fac parte din a doua linie de cercetare a OncoGen. O linie de cercetare e imunoterapia in cancer si alergii si a doua este medicina regenerativa.

In cazul medicinei regenerative, noi am cumparat o imprimanta 3D care poate sa construiasca structuri care sunt populate cu celule stem si poti obtine (...) vase de sange, ureche, nas.

Deocamdata, suntem departe ca aceste tesuturi printate sa fie si transplantate. Primul lucru pe care vrem sa-l facem il reprezinta vasele de sange pentru sobolani. Pentru a vedea daca metoda si ceea ce vrem noi sa facem e corect, vom lucra pe animale, pe sobolani", a explicat medicul Virgil Paunescu.

Coordonatorul centrului OncoGen din Timisoara spune ca, in viitorul apropiat, va fi depus un proiect european, astfel incat sa poata incepe aceste teste.

Terapii personalizate pentru cancer

La centrul OncoGen sunt realizate si cercetari privind terapia personalizata in cazul bolnavilor care sufera de cancer, in colaborare cu specialistii de la Symme3D, care au realizat bio-imprimanta unica in Romania.

"Daca avem un pacient care sufera de o boala de cancer, in loc sa experimentam, sa le oferim toate chimicalele care exista, noi putem sa prelevam celulele canceroase si impreuna cu celulele sanatoase sa le dezvoltam intr-un mediu 3D, sa le tratam si sa eliminam tot ce este foarte nociv si nefunctional in timpul chimioterapiei, astfel incat pacientul sa primeasca doar doza de medicament care este functionala pentru el.

Observand care din terapii functioneaza, vom putea face scheme de medicamente personalizate, astfel incat sa nu fie atat de nociva chimioterapia", subliniaza Calin Brandabur.

OncoGen este singurul centru de acest tip din tara, dar si din estul Europei. Aici se va promova cercetarea cu potential aplicabil in domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obtinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculara.

In cadrul centrului se va merge pe mai multe directii de cercetare: biologia celulelor tumorale, medicina regenerativa, studiul celulelor stem adulte, sanatatea si factorii de mediu si imunoterapiile.

In cadrul centrului va functiona si o mini-fabrica de medicamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#bioimprimanta 3D Romania, #bio imprimanta 3D Romania organe, #terapii celule stem Romania, #terapii personalizate cancer Romania , #medicina