Reusita incredibila in medicina: Un organ asa cum nu a mai existat pana acum

Marti, 09 Iulie 2013, ora 17:50
4063 citiri
Reusita incredibila in medicina: Un organ asa cum nu a mai existat pana acum
Foto: Science Daily

Specialistii din Israel au reusit sa creeze in laborator un tip de piele artificiala care are toate atributele celei naturale. Cu ajutorul ei pacientii pot simti atingerea, umiditatea si temperatura.

Folosind particule de aur foarte mici si un anumit tip de rasina, o echipa de specialisti de la Technion-Israel Institute of Tehnology a reusit sa creeze un anumit tip de senzor care poate fi incorporat in pielea artificiala in viitor, scrie Science Daily.

Un senzor cu numeroase intrebuintari

Daca oamenii de stiinta ar invata cum sa ataseze acest tip de senzor pe protezele care inlocuiesc membrele pacientilor, cei care sufera amputari vor putea simti din nou schimbarile care se petrec in mediul care ii inconjoara. Secretul sta in senzorul care poate detecta mai multe tipuri de informatii in acelasi timp, spune profesorul Hossam Haick. El reda informatii legate de temperatura, presiunea la atingere si prezenta unor substante chimice.

In plus, senzorul de dimensiuni foarte mici este flexibil, putand fi atasat pe orice suprafata. El beneficiaza si de ultimele descoperiri in domeniul nanotehnologiei.

In viitor, noul tip de senzor ar putea fi folosit inclusiv pentru a detecta fisurile aparute in poduri sau in motoare. Noua descoperire este de cel putin zece ori mai sensibila la atingere decat ceea ce exista in prezent in acest domeniu. Descoperirea a fost detaliata in numarul din iunie al revistei "ACS Applied Materials&Interfaces".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#piele artificiala nanotehnologie, #membre amputate proteze piele artificiala, #piele artificiala aur rasina, #piele artificiala descoperire , #medicina