Sanatate la indemana cu dr. Otilia Motoi: Inteligenta corpului uman

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 17:58
4358 citiri
Sanatate la indemana cu dr. Otilia Motoi: Inteligenta corpului uman
Foto: Arhiva personala

Suntem obisnuiti sa tratam simptomele: ne doare capul, luam pastile antialgice, tusim, luam antitusive, avem diaree, luam antidiareice, facem febra, luam antitermice. De cele mai multe ori, nici nu ne mai gandim a doua zi la aceste simptome, daca am avut norocul sa scapam de ele.

Tratamentul simptomatic, care combate numai partea suparatoare a bolii, poate fi un dusman al organismului din cel putin doua puncte de vedere: el poate sa intefereze sau chiar sa blocheze mijloacele de aparare si poate sa mascheze semnalele de alarma, prin care organismul nostru "destept" ne atrage atentia ca ceva nu e in regula, explica pentru Ziare.com dr. Otilia Motoi.

Cum ne sabotam propriul organism

Iata cateva exemple: toxiinfectia alimentara (care apare cand mancam un aliment contaminat cu microbi, de obicei stafilococi, salmonella) se manifesta prin greata, varsaturi, diaree, stare generala proasta, chiar si febra. In marea lui inteligenta, organismul incearca pe toate caile sa elimine agresorul, dar omul "destept", informat (noroc de reclamele de la TV), incepe sa inghita antidiareice (de exemplu Imodium), care scad miscarile intestinului si permit microbului sa ramana pe loc si sa se inmulteasca.

Febra este un alt mod in care organismul nostru destept incearca sa lichideze adversarul perfid. Putini stiu ca virusurile se multiplica cel mai bine la 37 grade C. La 38 grade C, de exemplu, virusul nu se simte prea bine, suferind la fel ca gazda, care incepe insa sa ia antitermice. Temperatura scade si virusul multumeste frumos pentru conditiile minunate de viata si isi continua atacul inca un timp, pana apar anticorpii gazdei.

Sanatate la indemana cu dr. A. V. Ditoiu: De ce ti se face greata?

Aceste exemple nu sunt poate cele mai elocvente... Exista insa situatii mai serioase, cand durerea de cap indica o tensiune arteriala crescuta, cand diareea poate fi un semn de alarma pentru un cancer de colon... Tratamentul simptomatic poate intarzia in aceste situatii stabilirea diagnosticului.

Uneori, aceste simptome devin mai mult decat un semnal de alarma si pun in pericol viata pacientului. Este vorba despre pacienti cu varste extreme (copii mici sau varstnici) sau unii cu probleme mai vechi de sanatate, la care febra, deshidratarea pot avea consecinte grave.

Chiar si la persoane aparent sanatoase exista riscul unor reactii inadecvate, care pot duce la evolutii neobisnuite ale unor afectiuni banale. In toate aceste situatii este necesara prezentarea la medic.

Dr. Motoi Otilia

Medic Primar Medicina Interna

Asistent Universitar al UMF C Davila, Bucuresti

Doctor in Stiinte Medicale

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Inteligenta corpului uman, #simptome organism pastile, #simprome organism semne alarma, #dr Otilia Motoi, #medic Otilia Motoi UMF C Davila , #medicina