Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand cresc transaminazele

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 11:26
149508 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand cresc transaminazele
Foto: Arhiva personala

La omul sanatos, transaminazele din sange se incadreaza intre anumite limite, diferite in functie de metoda de determinare utilizata, in general sub 50ui/l. Cresterea transaminazelor nu are aceeasi semnificatie, marimea valorilor fiind importanta in suspiciunea diagnosticului cauzal.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Transaminazele si ficatul

Cresterea ALT, numita si GPT, este oarecum specifica ficatului, un nivel crescut fiind asociat, de obicei, cu boli de ficat. Valorile mari ale AST insotesc de obicei cresterea ALT in bolile hepatice, dar importanta sa este mai mare in bolile musculare, infarctul miocardic sau distrugerea globulelor rosii (anemii hemolitice), explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Transaminaze foarte mari

O persoana care are o crestere foarte mare a transaminazelor, de peste 1000ui/l, are de obicei o hepatita acuta, care deseori se asociaza cu icter.

Desi multi cred ca icterul inseamna hepatita acuta virala, boala transmisibila care se trateaza intr-o sectie de boli infectioase, sunt foarte multe cazuri de hepatita care nu au nicio legatura cu o infectie. In aceasta categorie se incadreaza hepatita toxica, aparuta dupa consumul de medicamente (ca de exemplu paracetamol sau preparate cu paracetamol, diclofenac, paduden sau medicamente antidepresive), alcool, ciuperci otravitoare sau alte substante toxice.

Transaminazele moderat crescute

In practica medicala obisnuita intalnim de obicei transaminaze moderat crescute, 100-300ui/l. In majoritatea cazurilor, aceste valori se intalnesc in hepatita cronica de diferite cauze, lamurirea cauzei si prescrierea tratamentului facandu-se de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog.

Desi in tara noastra cea mai frecventa cauza de hepatita cronica o reprezinta infectia cu virusurile hepatitei B si C, aceste afectiuni dau de obicei cresteri moderate ale transaminazelor.

Numeroase alte boli dau insa acelasi tip de modificare de transaminaze: hepatita autoimuna, consumul moderat regulat de alcool, dar si cancerul de ficat, ciroza hepatica sau incarcarea ficatului cu fier sau cupru de cauza genetica.

Transaminaze foarte putin crescute

Frecvente sunt si situatiile in care o persoana care isi face un control obisnuit, analizele, descopera transaminazele usor crescute - in jur de 100 ui/l, iar persoana respectiva se jura ca nu bea, nu ia medicamente si nu lucreaza in mediu toxic. In aceste situatii cauza cresterii transaminazelor este frecvent o hepatita cronica virala B, C sau D.

Daca sunteti putin mai plinut, trebuie sa stiti ca obezitatea poate duce la incarcarea ficatului cu grasime (steatoza hepatica), iar aceasta grasime impiedica functionarea corespunzatoare a celulelor ficatului, avand drept consecinta cresterea moderata si prelungita a transaminazelor.

Diabetul zaharat sau consumul regulat al anumitor medicamente - inclusiv cele care scad colesterolul sau anticonceptionalele -, dar si in bolile de inima, interventiile chirurgicale sau efortul fizic intens pot duce la acest tip de modificare a transaminazelor.

Alte situatii mai neobisnuite in care transaminazele pot creste usor sau moderat sunt scaderea rapida, masiva in greutate, cu ocazia curelor de slabire, anorexia sau bulimia, hranirea prelungita prin perfuzii, expunerea prelungita la frig sau bolile inflamatorii intestinale.

Tot usor crescute sunt transaminazele celor care au colesterolul sau trigliceridele crescute sau boli ale tiroidei.

Transaminaze mari = boala de ficat?

Cresterea transaminazelor nu reflecta exact gradul de imbolnavire a ficatului, dar aceste valori pot fi urmarite pe termen lung, alaturi de alti factori, pentru a aprecia evolutia unei boli de ficat. Exista boli grave de ficat cu transaminaze normale (inclusiv hepatita virala) sau cresteri mari ale transaminazelor care se rezolva rapid cu regenerarea hepatica completa.

Se pune intrebarea daca o simpla analiza de laborator - cum este cresterea transaminazelor - reprezinta un element cert, ce poate fi luat in calcul pentru a suspiciona diagnosticul de boala de ficat. Pentru ca o crestere a transaminazelor sa semnifice existenta unei hepatite cronice trebuie indeplinite anumite criterii:

- cresterea transaminazelor trebuie sa fie de minimum o data si jumatate - doua ori mai mare decat normalul

- cresterea transaminazelor sa fie prezenta de cel putin doua ori intr-un interval de 3-6 luni

- daca pacientul are si simptome, cum ar fi bilirubina crescuta, protrombina sau albumina serica scazute, cresterea transaminazelor este mai bine sa fie investigata cauzal imediat, fara o perioada de asteptare.

Transaminaze scazute?

Daca cresterea transaminazelor este frecvent intalnita in practica medicala, exista si situatii de scadere a transaminazelor sub valorile normale. Cea mai frecventa situatie in care transaminazele pot fi scazute sub limita de jos a normalului este ciroza hepatica avansata.

Nu este deloc un lucru bun daca la un bolnav cu ciroza transaminazele scad progresiv! Aceasta scadere poate sa nu reprezinte o evolutie buna a bolii, ci un semn al distrugerii de tesut hepatic. Acesta ajunge atat de putin, incat nu mai are ce sa se distruga si, prin urmare, transaminazele nu mai au cum sa creasca.

Este, de asemenea, de remarcat faptul ca femeile insarcinate pot avea transaminazele mai mici decat normalul, la fel cei care au deficit al vitaminei B.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Cand cresc transaminazele, #transaminaze crescute boala ficat, #transaminaze scazute cauze, #valori transaminaze medic, #Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #Alecse Valerian Ditoiu transaminaze, #valori transaminaze boli, #valori periculoase transaminaze, #transaminaze boli ficat medic , #medicina