Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 10:41
4599 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala
Foto: Arhiva personala

Intestinul uman nu este steril, complet lipsit de microbi, aici gasindu-se imediat dupa nastere unele specii microbiene ce poarta numele global de flora intestinala saprofita (deosebita de flora intestinala parazita, anormala).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O problema medicala mai delicata, dar deloc de neglijat

Intestinul uman normal contine o suta de trilioane de germeni, numarul lor fiind de 10 ori mai mare decat al tuturor celulelor organismului, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu. Numarul speciilor microbiene care traiesc in intestinul omului sanatos este intre o suta si o mie, reprezentand circa 60% din greutatea uscata a materiilor fecale.

Flora intestinala fiziologica (normala) este indispensabila supravietuirii, iar modificarea compozitiei sale poate avea influenta nefavorabila asupra organismului.

Rolul benefic al florei intestinale

Desi este alcatuita din microbi, flora intestinala face mai mult bine decat rau organismului uman, care o tolereaza si pe care, la randul ei, il ajuta.

Rol de aparator al intestinului

In primul rand, flora intestinala normala impiedica colonizarea intestinului cu alte bacterii daunatoare, care, in mod normal, nu se gasesc in intestin si care pot provoca mari neplaceri organismului uman; acest efect de protectie apare datorita producerii de catre flora a unor substante neconvenabile noilor bacterii (bacteriocine) sau prin consumul substantelor care le-ar ajuta sa se inmulteasca.

Flora are si efect de stimulare a imunitatii, prin incurajarea dezvoltarii tesutului limfatic intestinal (producator de anticorpi) ; unele dintre primele formatiuni care produc anticorpi la fat se afla la nivelul mucoasei intestinale, iar bacteriile utile care populeaza intestinul imediat dupa nastere sunt tolerate de sistemul imun al organismului, fiind recunoascute ca "prietenoase" inca din copilarie.

Aceasta toleranta imuna are rol important in prevenirea aparitiei bolilor autoimune sau a alergiilor.

Rol nutritiv

Un alt rol important consta in sintetizarea unor vitamine necesare desfasurarii proceselor metablice ale organismului - vitamina K (biotina), acid pantotenic si acid folic, ajutand si la cresterea si inmultirea celulelor intestinului prin furnizarea de substante hranitoare.

Tot flora participa activ la absorbtia si digestia amidonului, fibrelor alimentare sau a unor proteine - colagen, elastina, lactoza sau mucus, dar si la producerea unor substante cu rol anticancerigen sau de acid lactic, care este o sursa importanta de energie pentru muschi.

Unii produsi lipidici sunt absorbiti si stocati cu ajutorul florei intestinale, iar ionii de magneziu, fier sau calciu sunt absorbiti tot cu ajutorul florei intestinale.

Flora protejeaza de cancer

Rolul anticancerigen al florei intestinale se datoreaza metabolizarii unor substante cancerigene provenind din alimentatie pe care le inactiveaza; astfel se previne aparitia cancerului de san, colon, prostata sau stomac, dar si aparitia bolilor inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica).

Efectele daunatoare ale florei intestinale normale

Flora intestinala anormala stimuleaza aparitia obezitatii

Studii clinice recente releva rolul florei intestinale in prevenirea sau stimularea aparitiei obezitatii, prin raportul diferit dintre doua specii de microbi din intestin: Bacteroides (anti-obezitate) si Firmicutes (stimulante a aparitiei obezitatii).

Exista cercetatori care recomanda transplantul de materii fecale de la persoana cu greutate normala la obezi, pentru scaderea in greutate, rezultatele fiind promitoare.

Infectii cauzate de flora intestinala

Prin raspandirea in afara intestinului, microbii din flora intestinala pot cauza infectii cu diferite localizari in organism (urinare, pulmonare, abdominale etc.), iar la organismele cu imunitatea scazuta pot provoca chiar septicemii.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Prin inmultirea exagerata a unora dintre germenii normal prezenti in intestin pot sa apara unele forme de colite, uneori extrem de grave sau chiar mortale (cum este cea cu Clostridium Difficile).

Flora poate genera cancer

Unele toxine elaborate de flora intestinala pot avea rol in aparitia cancerului de colon (speciile Bacteroides si Clostridium).

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Flora intestinala, #flora intestinala normala, #flora intestinala anormala, #medic Alecse Valerian Ditoiu flora intestinala, #Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #boli flora intestinala , #medicina