Cele mai bune sfaturi pentru imbunatatirea memoriei

Luni, 16 August 2010, ora 07:02
6909 citiri
Cele mai bune sfaturi pentru imbunatatirea memoriei
Foto: Goodguide

Pe masura ce inaintezi in varsta, in special dupa 55 de ani, incepi sa simti ca uiti deseori unde ai pus anumite lucruri sau ca te concentrezi mai greu. Creierul insa poate fi lucrat la fel ca si muschii, pentru a fi cat mai in forma. Important este sa stii ce sa faci ca sa il ajuti si sa il stimulezi.

In acest sens, Prevention iti ofera cele mai bune sfaturi.

1. Testeaza-ti auzul

Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii arata ca persoanele care sufera pierderi de auz fac un asa efort incercand sa inteleaga ce li se spune incat nu isi mai pot aminti apoi ce au auzit. De aceea, este indicat sa iti testezi auzul o data la fiecare trei ani, dupa ce ai implinit 50. Totodata, conteaza sa nu tii volumul la maxim atunci cand asculti muzica.

2. Mentine-ti IMC-ul sub 25

O alta cercetare a demonstrat ca persoanele care au o greutate normala, adica un Indice de Masa Corporala (IMC) situat in jurul valorii 20, maxim 25, au o memorie mai buna decat cele care sunt supraponderale (cu un IMC de 30). Daca ai peste 25 ar fi bine sa te straduiesti sa slabesti 5-7% din greutate.

3. Mananca salate in fiecare zi

Persoanele care consuma aproximativ trei portii de legume pe zi au un ritm al declinului cognitiv cu 40% mai incet in sase ani, decat cei care le evita. Legumele cu frunze verzi par a fi cele mai eficiente, cel mai probabil datorita continutului ridicat de vitamina E. Adauga migdale si seminte de floarea soarelui in salate pentru un plus de vitamina E.

4. Consuma peste

Un studiu coordonat de o echipa de specialisti norvegieni releva faptul ca persoanele in varsta care consuma peste cel putin o data pe saptamana au rezultate mai bune la teste mintale decat cei care sar peste acest tip de carne. Cel mai indicat este sa mananci doua portii de peste saptamanal.

5. Verifica-ti glicemia periodic

Femeile care au aproape permanent un nivel ridicat al zaharului din sange au un risc mai mare de probleme cognitive si de dementa. De aceea, nu uita sa iti verifici glicemia o data pe an; aceasta ar trebui sa fie, in medie, sub 100mg/dl.

6. Mananca putin si des

Incearca sa mananci cate putin, de patru-sase ori pe zi, pentru a mentine glicemia cat mai constanta. Totodata, fa din cand in cand cate o plimbare de o jumatate de ora.

7. Fii ordonat

Persoanele care sunt mai ordonate si constiincioase au un declin cognitiv mai incet si mai putine simptome ale maladiei Alzheimer (in cazul in care capata aceasta afectiune).

Potrivit specialistilor, constiinciozitatea se poate si cultiva, chiar si la varste inaintate. Poti incerca spre exemplu sa faci ordine prin casa timp de 20 de minute zilnic. Totodata, foarte important este sa faci cat mai multe exercitii de gandire, cum ar fi jocurile de inteligenta, precum si exercitii de memorie.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#sfaturi imbunatatire memorie, #stimuleaza creierul, #trucuri memorie , #memoria