Sfaturi pentru o minte ascutita

Joi, 21 Februarie 2013, ora 13:24
14727 citiri
Sfaturi pentru o minte ascutita

Dintotdeauna, oamenii si-au dorit sa aiba o memorie buna, sanatoasa, apta sa le serveasca pana la adanci batranete. Acest lucru se poate obtine prin exercitiu, dar si printr-un regim de viata disciplinat.

Memoria este organul care nu se vede, nu se palpeaza, dar se simte atunci cand ceva nu este in regula si asta se poate intampla la orice varsta, nu numai din cauza batranetii.

De aceea, memoria trebuie lucrata, antrenata, ca intr-o sala de sport. Memoria se antreneaza constant, zi de zi, de la putin si usor la mult si dificil si, din tot ce i se ofera, stie ce sa retina, pentru ca are si capacitate de selectie.

Atunci cand omul termina scoala, nu poate spune "stop" mintii si sa se opreasca din citit, din acumulat noi informatii. Omul cat traieste invata, acest lucru fiind tot un exercitiu de memorie. Si apoi, mai sunt si amintirile care ne pot da informatii pretioase despre memoria noastra.

Exercitii de memorie se pot face si dezlegand cuvinte incrucisate si integrame, jocuri logice, socoteli fara creion in mana, urmarind stirile si facand diferite conexiuni intre evenimente, participand la diferite concursuri puse la cale chiar in familie, nu neaparat publice.

Alaturi de exercitiile de memorie, si alimentatia are un rol hotarator pentru ca omul sa aiba o memorie nealterata pana la o varsta inaintata si sa nu devina o povara pentru cei din familie.

In ziua de azi, e foarte dificil sa crezi ca tot ceea ce mananci e nealterat de chimicale sau conservanti. Dar orele de masa trebuie neaparat respectate, ca si sfatul nutritionistilor de a consuma zilnic fructe si legume si de a ne hidrata organismul, band doi litri de apa.

Cu efort minim, se poate merge la piata, macar saptamanal, acolo unde inca mai exista producatori autohtoni care vand marfa de a noastra, romaneasca. Din meniul zilnic nu ar trebui sa lipseasca morcovii si merele, pestele, ceapa si chiar zaharul, venit din dulciuri consumate inj niciun caz in exces, combustibilul creierului nostru.

Doar o mancare buna, variata si bogata in nutrientii necesari unei bune functionari a organismului poate ajuta omul sa aiba o minte ascutita si sa acumuleze noi cunostinte, pana tarziu, la varste inaintate.

Ia-ti lecitina din mierea de floarea-soarelui!

Este bine sa se stie ca mierea de floarea-soarelui e singurul aliment natural care contine lecitina in stare pura si, pe langa alte recomandari, este la fel de buna si la efort intelectual. Elevii si studentii, si nu numai ei, ci si adultii si persoanele in varsta, ar trebui sa consume zinic, cate doua - trei lingurite din aceasta miere.

In plus, in momentele in care se depune un efort intelectual mai mare, o cana de ceai de roinita, planta numita si "iarba scolarilor", are proprietatea de a stimula capacitatea mentala, concentrarea si memoria.

Somnul suficient, sapte - opt ore pe noapte, si la ore fixe, poate fi, de asemenea, de un real folos in mentinerea sanatatii memoriei. Un om odihnit face fata oricand cu bine obligatiilor zilnice, este calm, receptiv, amabil, binevoitor, rezolva cu usurinta problemele care se ivesc.

Ca sa ai o memorie buna, de care sa te folosesti toata viata, nu-i suficient numai sa vrei, trebuie sa te si ingrijesti. Daca pana acum nu ai facut-o, nu-i niciodata prea tarziu sa incepi sa faci singur pentru tine ceea ce nimeni altcineva nu poate.

Sa avem sanatate!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#memorie buna varsta inaintata, #alimente pentru memorie buna, #somn memorie, #alimentatie memorie, #miere floarea soarelui, #ceai roinita memorie , #memoria