Invata cum sa-ti folosesti cat mai mult din memorie

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 18:03
13172 citiri
Invata cum sa-ti folosesti cat mai mult din memorie
Foto: Listverse

Se spune ca si memoria poate fi "antrenata", astfel incat sa stocheze mai multe informatii, pentru un interval mai lung de timp. Desi poate suna usor prea tehnic, motivul pentru care uneori nu ne amintim anumite lucruri este acela ca nu stim cum sa accesam acele date.

Conexiunile care se fac in creierul nostru si modul in care memoria functioneaza pot fi imbunatatite cu ajutorul unor trucuri la indemana tuturor. Iata cateva dintre ele, conform Listverse.

Repetitia

Ne folosim memoria "de lucru" atunci cand facem mintal o adunare sau un alt tip de calcul. Oamenii de stiinta au studiat pentru cat timp ramane o informatie in memoria de lucru inainte de a interveni uitarea. Ei bine, se pare ca amintire dispare in aproximativ 18 secunde.

Unii participanti la un studiu care a ajuns la aceasta concluzie au fost capabili sa isi aminteasca aproximativ 10% din informatie dupa 18 secunde, un rezultat nu foarte imbucurator daca vorbim despre un numar de telefon.

Trucul propus este unul simplu si eficient. Pur si simplu repeta respectiva informatie o data la 10-15 secunde, tocmai pentru a nu depasi acel interval limita.

Concentrarea

Desi unii se lauda cu abilitatea lor formidabila de a face mai multe lucruri deodata, cercetatorii sunt sceptici cu privire la acest aspect. De fapt, oamenii de stiinta cred ca acest tip de comportament afecteaza considerabil abilitatea de a memora.

Unul dintre cercetatorii implicati in astfel de studii a descris memoria persoanelor care fac multi-tasking ca fiind superficiala, ajungand sa caute informatiile acolo unde nu ar trebui.

Trucul aici este de a te concentra, de a elimina toti factorii exteriori ce te-ar putea deranja, tocmai pentru a memora informatiile corect si eficient.

Inlantuirea

Daca nu reusesti sa tii minte lista de cumparaturi, e cazul sa apelezi la metoda inlantuirii. Specialistii spun ca retinem mult mai usor lucruri daca le asociem si le inlantuim intr-o poveste. Incearca sa creezi o istorioara a caror personaje sa fie chiar obiectele pe care trebuie sa le achizitionezi de la supermarket.

Metoda inlantuirii are insa si un dezavantaj. Nu iti poti aminti un obiect specific, decat daca treci inca o data prin toata lista, respectiv rememorezi intreaga poveste

Cuvintele cheie

Metoda cuvintelor cheie a fost studiata, in cadrul unei cercetari, pe elevi. S-a constatat ca este foarte eficienta mai ales in ceea ce priveste invatarea cuvintelor noi ale unei limbi straine. Trucul este de a lua un sunet sau o parte a cuvantului nou si sa il asociezi cu ceva din limba materna. Un sunet ce seamana cu un alt cuvant, pe care apoi il asociezi unei imagini vizuale, astfel incat sa corespunda semnificatiei cuvantului nou, din limba straina.

Metoda Loci

O tehnica de memorare veche, inventata cel mai probabil de romani, metoda Loci se mai numeste si metoda Calatoriei sau a Camerei Romane. Imagineaza-ti ca te plimbi intr-o anumita zona - fie casa ta, fie o alta regiune cunoscuta - timp in care stochezi informatiile de care ai nevoie in camere sau puncte de reper diferite.

Apoi, cand ai nevoie de datele respective, reconstruiesti mental acelasi drum, iar memoria va recupera informatiile. Stiinta a confirmat recent ca metoda Loci este una dintre cele mai eficiente tehnici de memorare, atat pentru tineri, cat si pentru batrani.

Reconstructia cadrului

In copilarie, ori de cate ori pierdeam ceva, mama ne trimitea inapoi la locul in care ne-am jucat. Aceeasi metoda poate fi folosita si in cadrul amintirilor uitate. Fenomenul se numeste memorie in functie de context. Pentru ca indicii de recuperare sa functioneze, trebuie sa ii reconstruim in jurul cadrului din acel moment.

La fel de importanta este si reconstructia starii in care ne aflam atunci cand am memorat ceva.

Mirosul

Cercetatorii cred ca mirosul este cea mai puternica modalitate de a ne reaminti unele lucruri. Celelalte simturi trebuie sa caute in alte parti ale creierului inainte de a ajunge la memorie, dar mirosul trece de aceste etape si ajunge direct la memorie.

Acesta este un truc simplu si eficient daca inveti pentru un test. De exemplu, in timp ce inveti, foloseste un balsam pentru buze cu un parfum foarte puternic, pe care sa il porti apoi si in timpul examenului.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#trucuri memorare, #trucuri memorie buna, #trucuri imbunatatire memorie, #sfaturi memorare, #tehnici memorare , #memoria