Modalitati dovedite prin care iti poti imbunatati memoria

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 08:00
8260 citiri
Modalitati dovedite prin care iti poti imbunatati memoria
Foto: Askmen.com

Multi se lauda cu o memorie de invidiat, insa prea putini stiu ca aceasta caracteristica poate fi dobandita prin anumite tehnici, a caror eficienta a fost deja dovedita. Astfel, modalitatile studiate si confirmate de oamenii de stiinta pot imbunatati memoria.

Askmen.com prezinta cateva dintre metodele utile pentru a-ti ascuti memoria.

Asociere cuvant-imagine

Se pare ca memoria fotografica e doar un mit, insa asta nu inseamna ca mintea nu functioneaza bine cu imagini. De fapt, pentru a-ti aminti o informatie ar fi bine sa o asociezi unei imagini. Astfel, se realizeaza un fel de codare: pui o anumita stampila pe ceva pentru a-l face mai usor de retinut.

Da numerelor personalitate

In cartea sa din 2011, "Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything", Joshua Foer propune o alta tehnica pentru a ne aminti diverse notiuni. Pentru el, fiecare numar reprezinta o personalitate diversa. De exemplu, numarul 7 era intruchipat de un barbat cu mustata. Autorul sustine ca ne putem aminti siruri lungi de numere prin rememorarea personalitatii fiecaruia.

Trunchierea

Transforma sirurile lungi de numere, lista lunga de alimente pe care vrei sa le achizitionezi sau orice altceva in segmente mai mici, pe care ti le vei aminti mai usor. In viata de zi cu zi avem nevoie sa retinem coduri lungi ale cartilor de credit, CNP-ul sau alte informatii de acest gen. Tocmai de aceea, este necesar sa trunchiem sirul de numere in parti mai mici, usor de retinut.

Persoana - actiune - obiect

Atribuie o imagine fiecarui numar intre 0 si 99, o imagine care implica o persoana realizand o actiune asupra unui obiect. Ceea ce alegi ca imagine depinde doar de tine, aceasta tehnica implicand crearea unui sistem al imaginilor mentale a numerelor. Metoda poate fi utila si in cazul sirurilor lungi de numere, acolo unde, de exemplu, 6 numere le vei imparti in imagini persoana-actiune-obiect.

Infrumusetarea conceptului cheie

Exista intotdeauna o conexiune intre detaliile majore si cele minore. In cazul in care ceea ce ai la indemana nu iti este suficient, solutia ar fi sa "infloresti". Extrage conceptul cheie al unei informatii si incearca sa ti-l amintesti dezvoltandu-l cat de mult se poate prin detalii minore, pana devine imposibil de uitat.

Cartografierea mintala

Cartografierea mintala presupune transpunerea unui concept intr-o imagine complexa, in care sa folosesti culori, persoane, cuvinte sau sunete. Astfel, informatia, evenimentul sau ideea pe care trebuie sa o memorezi va prinde contur mult mai clar in mintea ta.

Foloseste-te de relevanta personala

Una dintre cele mai bune modalitati de a-ti aminti ceva este aceea de a te folosi de experienta personala. Da un sens personal conceptului respectiv si vei vedea ca iti va fi mai usor sa il retii.

Construieste un palat al memoriei

Notiunea de "palat al memoriei" deriva din legenda lui Simonides din Ceos. Dupa ce o sala de banchet s-a prabusit, acesta a putut spune cu exactitate locul in care se afla fiecare persoana.

"Palatul memoriei" presupune folosirea memoriei spatiale, prin care ne putem aminti in ordine aleatorie o multime de informatii. Construieste-ti cu ochii mintii o casa, cu parter, etaj si camere. Odata ce asimilezi informatiile, plaseaza-le cu ajutorul tehnicilor de mai sus in diverse camere ale casei tale, accesandu-le apoi la nevoie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#metode imbunatatire memorie, #tehnici memorare , #memoria