Sfaturi simple pentru o memorie mai buna

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 12:09
9136 citiri
Sfaturi simple pentru o memorie mai buna
Diplomaguide

Ai inceput sa observi ca uiti din ce in ce mai des cate ceva? Ajungi intr-un loc si nu mai stii pentru ce te-ai dus acolo? Ai inceput sa te folosesti chiar si de unele trucuri, cum ar fi sa iti pui un semn la deget sau sa iti notezi?

Daca da, si vrei sa faci ceva pentru a-ti imbunatati memoria, atunci citeste sfaturile de mai jos, detaliate de prevention.com, care au la baza chiar lucrari stiintifice.

1. Verifica nivelul de fier din organism

Un test realizat cu ajutorul a 149 de femei, dintre care unele aveau un nivel normal de fier in sange, iar altele unul scazut, a scos la iveala faptul ca cele cu mai putin fier au ratat de doua ori mai multe raspunsuri decat femeile cu o cantitate suficienta de fier in organism.

In plus, dupa ce femeile care au gresit raspunsuri mai multe au luat suplimente de fier timp de patru luni, acestea (cele mai multe dintre ele) s-au descurcat la fel de bine ca si cele care au avut rezultate mai bune de la inceput.

Pentru a verifica ce cantitate de fier ai in sange mergi la o clinica si cere un test de evaluare a feritinei si apoi cere unui medic sa iti citeasca rezultatele si sa iti recomande un supliment sau, si mai bine, alimente bogate in fier.

2. Elimina zgomotele

De regula, atunci cand este zgomot, creierul retine mai greu si defectuos informatiile noi, mai ales daca ai multe sarcini - tendinta din ce in ce mai frecventa in anii in care traim.

De aceea, cel mai simplu si sigur este sa faci tot posibilul pentru a elimina zgomotele in cazul in care vrei sa retii anumite informatii si cat mai multe detalii.

3. Mediteaza

Dupa cum arata un studiu realizat la Universitatea din Kentucky (SUA), cei care au meditat timp de 40 de minute dupa-amiaza s-au descurcat semnificativ mai bine la testele de memorie decat cei care au tras un pui de somn in aceeasi perioada.

Mai mult, dupa ce subiectii au fost privati de o noapte intreaga de somn, cei care meditasera s-au descurcat in continuare mai bine decat ceilalti.

Daca nu ai meditat niciodata, nu este tarziu sa inveti. Poti incepe prin a petrece zilnic macar zece minute intr-un loc linistit, confortabil, timp in care sa incerci sa nu te gandesti la ce te preocupa in mod normal si sa te concentrezi doar asupra simturilor. De asemenea, este important sa inveti sa respiri adanc folosind mai mult abdomenul decat cavitatea toracica.

4. Ai grija la colesterol

Nivelul normal al acestuia este esential pentru o functionare buna a creierului, la fel cum este pentru sistemul cardiovascular. Si asta deoarece, atunci cand placile cauzate de un nivel crescut al colesterolului "rau" (LDL) se depun pe vasele de sange, creierul este privat de nutrientii necesari si de oxigen intr-un grad mai mic sau mai mare, in functie de gravitatea depunerilor.

In plus, mai multe studii au aratat ca un colesterol ridicat reprezinta un factor de risc pentru maladia Alzheimer.

5. Citeste atent prospectele medicamentelor

Multe dintre medicamente au, printre reactiile adverse, si pierderile de memorie. Este vorba in principal de antidepresive, antispasmodice, betablocante, medicamentele pentru Parkinson sau cele pentru chimioterapie, somniferele, analgezicele, antihistaminicele, si altele. In cazul in care medicul ti le poate inlocui, efectele negative asupra memoriei dispar in scurt timp.

6. Mananca cel putin un mar pe zi

Merele contin un antioxidant care creste nivelul acetilcolinei - o substanta cu rol de neurotransmitator, esentiala pentru memorie, care tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta.

In plus, aceste fructe ajuta la protejarea memoriei de efectele negative ale radicalilor liberi. De aceea, specialistii recomanda cel putin un mar pe zi (indicat ar fi doua-trei).

7. Fa exercitii aerobice

Conform unui studiu realizat in statul american Illinois, cei care au facut exercitii aerobice de trei ori pe saptamana timp de o ora au avut rezultate mai bune la testele de memorie si atentie decat cei care au petrecut acelasi timp facand alt tip de miscare, cum ar fi stretching.

Aproximativ aceleasi beneficii le poti obtine si mergand in pas vioi timp de o ora, de trei ori pe saptamana.

8. Nu te gandi la pierderile de memorie

Un alt studiu realizat in cadrul Universitatii din Carolina de Nord a scos la iveala faptul ca cei care stiau ca inaintarea in varsta provoaca si pierderi de memorie s-au descurcat cu 15% mai prost la anumite teste de memorie decat cei care nu stiau acest lucru. Prin urmare, stresul legat de problemele de memorie nu face decat sa scada performantele acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#memorie, #sfaturi memorie, #imbunatatire memorie , #memoria