Strategii de pus in practica pentru o memorie brici

Luni, 25 Iulie 2011, ora 12:12
13301 citiri
Strategii de pus in practica pentru o memorie brici
Foto: askmen

Memoria nu este imposibil de imbunatatit, dar este nevoie de ceva efort si interes pentru a face acest lucru. O diferenta intre o memorie medie si una excelenta poate consta doar in straduinta de a progresa.

Iar Askmen.com iti vine in ajutor cu cateva moduri dovedite prin care poti face progrese.

1. Asocierea unui cuvant cu o imagine

Crearea unor asocieri intre ceva ce vrei sa-ti amintesti si o imagine care are legatura cu acel ceva te poate ajuta sa nu mai uiti, mai ales atunci cand ai mai multe lucruri de tinut minte. De preferat ar fi sa iti alegi imagini iesite din comun pentru a-ti ramane mai usor in minte.

Cand este utila aceasta metoda: pentru aproape orice ocazie in care ai nevoie sa tii minte ceva anume.

2. Fragmentarea

Un sir mai lung de cifre poate fi memorat mai usor si cu mai multa acuratete daca este fragmentat. Bucatile mai mici sunt mai usor de tinut minte decat un sir de cifre interminabil.

Cand este utila aceasta metoda: atunci cand trebuie sa tii minte un numar de telefon sau un alt numar important - un cont, parola etc.

3. Crearea unor personalitati pentru numere

Aceasta tehnica era folosita de marele fizician Albert Einstein. El asocia celor zece cifre cate o personalitate, reusind astfel sa-si aminteasca siruri lungi de cifre (spre exemplu, saptele era un barbat cu mustata).

Cand este utila aceasta metoda: atunci cand vrei sa tii minte numarul de telefon al unei femei si ai o imaginatie bogata.

4. Corelarea cu informatii similare

Uneori, cel mai bun mod de a asimila noi informatii este prin corelarea lor cu informatii similare pe care deja le stii. Aceasta poate parea o tehnica "lenesa", si uneori chiar este, insa, conceptual, este foarte solida datorita felului in care neurotransmitatorii din creier trimit semnale hipocampusului (o zona cruciala pentru memorie).

Cand este utila aceasta metoda: atunci cand ce trebuie sa tii minte este fie foarte strain tie, fie neinteresant.

5. Devoltarea ideii generale

Legat de aproape orice idee sau fapt exista detalii cruciale si detalii minore, iar daca cele din urma nu exista, le poti crea prin dezvoltarea celor majore. Infrumusetarea si imbogatirea unui concept cu detalii minore il pot face imposibil de uitat.

Cand este utila aceasta metoda: daca ai nevoie sa tii minte numele unei persoane importante sau faci cunostinta cu mai multe; te poti lega de detalii fizice, cum ar fi ochii.

6. Crearea unor harti mintale

Aici este vorba de vizualizarea unui concept, putand fi folosite in principal imagini si culori, dar si cateva cuvinte, pentru a contura ideea ce trebuie memorata. Este un fel de rezumat, doar ca nu in cuvinte, ci folosind imaginatia si creativitatea.

Cand este utila aceasta metoda: daca participi la un curs foarte important si iei notite.

7. Ofera lucrurilor o semnificatie personala

Uneori, un mod eficient care te ajuta sa iti amintesti lucruri este acela de a le da o semnificatie personala. Aceasta strategie face ca acel ceva de tinut minte sa aiba mai mult sens - un aspect foarte important pentru memoria de lunga durata.

Cand este utila aceasta metoda: ca sa nu mai uiti ziua de nastere a unei persoane apropiate.

8. Construieste palatul memoriei

Asa-numitul palat al memoriei reprezinta baza tuturor tehnicilor de imbunatatire a acesteia, folosite astazi. Conceptul vine de la Simonides of Ceos, un poet din Grecia Antica, ce, conform legendei, in timpul unei petreceri, a iesit din sala, aceasta prabusindu-se la scurt timp, in urma sa. Ulterior insa, el si-a amintit cam unde era situata fiecare persoana, pentru ca rudele sa o caute printre ruine.

Acel palat este un "dispozitiv" mnemonic care foloseste memoria spatiala pentru a grupa si stoca informatii care apar in mod aleatoriu. In ochii mintii poti avea o casa; primul nivel este foarte cunoscut tie, cu detalii de baza, iar pe masura ce informatiile vin le poti grupa si "aseza" in "camere" diferite; mai tarziu poti vizita aceasta "casa", pentru a-ti aminti anumite lucruri de care ai nevoie.

Cand este utila aceasta metoda: daca intalnesti multi oameni in acelasi timp sau daca multe informatii disparate ajung la tine intr-un timp scurt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#memorie, #sfaturi memorie, #metode imbunatatire memorie, #sfaturi imbunatatire memorie, #strategie memorie buna , #memoria