Fumatul, lipsa de apa, mancatul in picioare ingrasa! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 07:43
17205 citiri
Fumatul, lipsa de apa, mancatul in picioare ingrasa! Interviu

Unul din patru romani este obez, iar tendinta este in crestere, din cauza calitatii mancarii, dar si a felului in care mancam, avertizeaza medicul primar Mariana Pircalbu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Pircalabu a explicat care sunt cele mai grave greseli pe care le face majoritatea populatiei in alimentatia zilnica si a spulberat ceteva mituri referitoare la cauzele ingrasarii si curele de salbire.

Fumatul ingrasa, la fel consumul insuficient de apa, aditivii alimentari. Ar trebui sa respectam cu regularitate doar trei mese pe zi, cu minimum 5 ore intre ele. Curele de slabire nepersonalizate, luate de pe Internet, ca si pastilele de salbire pot avea efectul scontat pe termen scurt, insa pe termen lung provoaca o ingrasare accentuata pentru ca dezechilibreaza organimsul, a explicat dr. Mariana Pircalabu.

Devine obezitatea un fenomen periculos in Romania? Ma refer atat la adulti cat si la copii.

Este un fenomen periculos cat timp unul din 4 romani este obez. Tendinta este in crestere si la copii. Din ce in ce mai multi si la varste din ce in ce mai mici devin obezi. Fenomenul este explicabil prin felul in care se mananca, prin ce se mananca.

Care sunt cele mai proaste obiceiuri alimentare ale romanilor?

Comportamentul alimentar la romani a suferit o pervertire in timp. In primul rand, nu exista o disciplina a felului in care se mananca, a ritualului mesei. Mesele sunt neregulate si cele mai multe familii, doar in week-end isi mai acorda o masa impreuna. Este vorba despre cum te comporti fata de o nevoie a organismului. Daca o neglijezi, ea se va razbuna.

Cand te asezi la masa, felul in care organismul primeste mancarea e diferit. Cand mananci in picioare, pe fuga, alimentele sunt altfel metabolizate, lansand la o parte calitatea lor. Daca trecem la calitate, ea lasa mult de dorit. Am imprumutat aproape tot ce e rau din vest. Al treilea obicei prost se refera la substantele toxice, alcool si tutun care interfereaza cu metabolismul.

Despre alcool se stie ca, in general, ingrasa. Dar si tutunul ingrasa? Exista perceptia inversa chiar.

Da, ingrasa pentru ca modifica metabolismul. Nefumatorii metabolizeaza alimentele cu mult mai corect. Fumatul modifica arderile, apar radicali liberi suplimentari care strica echilibrele metabolice din organism. In privinta toxicelor, sa nu uitam colorantii, amelioratorii de gust, toate nu pervertesc doar gustul, ci si intregul proces metabolic. Ele modifica softul nostru metabolic si, implicit, ingrasa. In plus, toate acestea sunt responsabile pentru multiplele alergii si intolerante alimentare, din ce in ce mai frecvente.

Un alt obicei prost este ca romanii nu se hidrateaza suficient. Lipsa de apa ingrasa. Mediul in care trebuie sa se produca procesele biochimice in organism in timpul metabolizarii nu este asigurat daca nu bei apa suficienta.

Cata apa trebuie sa bea un om zilnic?

Optim pentru un organism este sa bei 30-35 de ml pe kg/corp in fiecare zi. Adica 2,5-3,5 litri, in functie de greutate. Apa, fara sa luam in calcul si alte lichide. Si aceasta cantitate este pentru un metabolism bazal, adica cel din timpul somnului. Ce facem in plus, activitatea noastra, stresul, comunicarea cu mediul, toate aduc nevoi suplimentare de apa.

Iar pe masura ce inaintam in varsta nevoia de a bea apa creste, iar obsnuinta de a bea apa scade. Oamenii mai in varsta ar trebui sa isi imagineze neuronul ca pe o stafida, fata de cum arata un strugure. Asa arata si o celula deshidratata in comparatie cu una bine hidratata.

Care este cantitatea de alcool permisa pe zi, fara a provoca tulburari ale metabolismului?

Un pahar de vin rosu nu numai ca este permis, dar poate fi chiar util. Vinul rosu are proprietati si calitati in plus fata de cel alb. Ajuta la calitatea pielii, la utilizarea optima a vitaminelor, favorizeza arderile, deci, indirect are efecte bune si asupra greutatii.

Este mai scump sa mananci sanatos?

Nu, este doar o preocupare in plus. Daca ne-am pastra bunele obiceiuri din stramosi, care sunt sanatoase, ar fi cu mult mai ieftin. Dar le-am pierdut.

Din stramosi se mananca slanina cu paine si ceapa.

Slanina, grasimile si hidratii de carbon sunt principalii combustibili pentru organism. Asa ceva mananca oamenii la camp, dupa efort foarte mare. Si ajungem la un alt defect - lipsa de miscare gandita. Noi avem o miscare browniana, dar ea nu produce arderile necesare. Miscare gandita, programata inseamna sa-ti acorzi timpul de miscare, daca se poate zilnic. Ideal e sa alergi in parc, sa inoti, sa te duci la sala. In timpul efortului fizic, in afara arderii surplusului, organismul secreta niste hormoni ai placerii. Dupa ce ai facut miscare si ai transpirat, te simti foarte bine, revigorat, datorita lor.

La ce va referiti cand vorbiti de obiceiurile vechi, bune si pierdute?

Ma refer la placerea de a gati cu materie prima sanatoasa, care la noi inca se gaseste. fara semipreparate, fara alimente modificate, fara concentrate, fara E-uri. Obiceiul bun este sa mancam preparat de noi si cat mai putin gatit. Mai mult la aburi, mai mult in cuptor, mai putin prajit, mai putin ars, mai putin colorat.

Exista o frustrare a celor supraponderali cand vad persoane foarte slabe care mananca mult, fara restrictii cantitative si orare. De ce unii par ca se ingrasa si din aer, iar altii sunt "imuni" la aceasta problema?

Nu suntem toti la fel, este o chestiune de metabolism. Un organism echilibrat metabolic isi secreta toti hormonii si toate enzimele necesare, daca ii dai prin alimentatie ceea ce i se potriveste. Pe metabolism se poate lucra, respectand regulile fundamentale si prima dintre ele este chiar comportamentul alimentar, adica mese regulate, intervale libere intre mese.

Este un obieci prost sa cigulesti si bagi tot timpul ceva in gura. Organismul are nevoie de intervalul liber in care sa proceseze ceea ce i-ai dat.

Dar suntem indemnati sa mancam des si putin.

De industria alimentara poate. Trebuie sa avem 3 mese pe zi intre care sa existe intervale de timp de minimum 5 ore. Nu mancam intre mese nici fructe, bem doar apa. Ultima masa trebuie sa fie cel tarziu la ora 21. Daca ultima masa e la ora 18, pana a doua zi dimineata sunt 13 ore, intervalul liber este enorm, iar apoi, in 11 ore, ingramadesti 3 mese. E adevarat ca in timpul somnului nevoile metabolice sunt reduse, dar nu dispar cu totul.

Cum putem inviora metabolismul?

In primul rand trebuie sa il cunosti, sa stii ce predispozitii ai. Unii ard mai bine, in functie de ce enzime au, in functie de cum mananca, de activitatea lor. Dar sa stiti ca sunt putini cei slabi care pot manca oricat. La un moment dat, organismul reactioneaza. Nu ramai slab daca nu ai grija. Dar daca esti disciplinat nu te ingrasi.

Sunteti de acord cu pastilele de slabit?

Nu, deloc. Cele mai multe actioneaza la nivel psihic, pe inhibitia centrului foamei, dar nu actioneaza doar acolo, ci si pe alti centri, diferiti de la persoana la persoana. Si cand incetezi sa iei pastilele si inhibitia inceteaza, efectul este invers. Iti accentueaza foamea. Deci te ingrasi mult mai usor. La fel cum se intampla cand parcurgi cure de slabire cu restrictii severe pe anumite categorii de alimente.

Cand reintroduci respectivele alimente, castigul in greutate este suplimentar kilogramelor pierdute. Este efectul yo-yo, demonstrat. Reclama la aceste pastile, de care ne lovim peste tot, este o agresiune. Ele pot fi eficiente pe termen scurt, dar ulterior sunt periculoase, fac rau.

Ati vorbit de cure de slabire. Si aici avem o diversitate uriase. Merg ele la toata lumea?

Nu exista dieta care sa mearga la toata lumea. Exista categorii de alimente pe care toata lumea ar trebui sa le evite, ma refer la dulciuri. Zaharul este cel mai puternic drog, da dependenta. Toate produsele care contin hidrati de cabon simpli ne modifica echilibrul metabolic. Un gras e intr-o permanenta stare de hiperinsulinemie, insulina fiind hormonul care tamponeaza cresterea glicemiei provocata de consumul de dulciuri sau amidon.

Daca organismul e frecvent in hiperglicemie va fi frecvent si in hiperinsulinemie, stare care genereaza modificari profunde in secretia propriilor hormoni si enzime. Adica vom asimila altfel grasimile pe care le mancam, le vom metaboliza altfel, le vom elimina diferit. Este afectat somnul, apar durerile articulare, pentru ca sunt secretati hormoni inflamatori in plus. Sunt afectate procesele de reinnoire a celulelor si tesuturilor organismului, apare hipertensiunea arteriala si sunt activate toate mecanismele procesului aterosclerotic si ale imbatranirii premature.

Deci cu cat esti mai gras cu cat organismul secreta acele substante care favorizeza in continuare ingrasarea?

Da. Pentru ca sunt modificate echilibrele care asigura greutatea normala. Dupa ce ai intrat pe panta aceasta nu poti reveni doar printr-o simpla cura de slabire. E nevoie de o modificare completa si constanta a regimului alimentar. De aceea cura trebuie personalizata in functie de profilul tau. Deci e foarte posibil ca o cura luata de pe Internet sa nu te ajute sau chiar sa iti faca rau. Poate iti serveste scopului initial, pierzi 5-10 kg, dar pe termen lung iti poate face rau.

Exista o componenta psihica a ingrasarii?

Sigur ca da. Sunt mana in mana. Cand nu mai controlezi greutatea, nu te mai placi, te neglijezi, intri intr-un cerc vicios si el trebuie rupt. Cei care se ingrasa au o problema de autorespect, nu se mai bucura la fel de viata.

Pe de alta parte, stresul, oboseala pot provoca ingrasarea cel putin pentru ca ele ne impiedica sa mai fim atenti la persoana noastra. Si nu mai suntem atenti nici la semnalele pe care le da organismul, pentru ca el da semnale prin pofta de un aliment sau prin aversiunea fata de un aliment. De exemplu, cand organismul ramane fara combustibil, fara energie, apare nevoia de dulce. Daca simti imperios nevoia de dulce, trebuie sa te intrebi de ce o simti. Sa te opresti putin din alergare, sa te intrebi "ce fac?" si "de ce fac asta?" si, mai ales, "sunt multumit?".

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#cauze ingrasare, #cure de slabire, #Pastile de slabit , #metode slabire