1 din 4 mame din Romania a nascut fara sa fi mers vreodata la medic - Ce e de facut

Vineri, 06 Mai 2016, ora 14:17
2686 citiri
1 din 4 mame din Romania a nascut fara sa fi mers vreodata la medic - Ce e de facut
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii va lansa la nivel national, de la 1 iulie, screeningul prenatal, pentru luarea in evidenta a gravidelor, astfel incat sa fie prevenite nasterile premature.

Directorul Institutului pentru Sanatatea Mamei si Copilului Bucuresti, Nicolae Suciu, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Sanatatii a realizat ca mama si copilul trebuie sa fie o prioritate nationala de asistenta medicala.

"Ministerul Sanatatii a realizat ca mama si copilul trebuie sa fie o prioritate nationala de asistenta medicala. In acest sens, doreste ca, pana in 30 iunie, sa definitiveze normele metodologice si sa se lanseze, de la 1 iulie, la nivel national, screeningul prenatal pentru identificarea grupurilor de risc cu malformatii genetice si prevenirea nasterilor premature.

Vor fi si screeninguri privind hipoacuzia, retinopatia si tratamentul la prematuri si alimentatia sanatoasa pentru copiii intre 1-6 ani. Daca reusim sa aducem gravide in primul trimestru de sarcina pentru a fi luate in evidenta la medicul de familie, se poate da o previziune privind nasterea prematura", a spus Suciu.

Interzicerea fumatului a redus numarul nasterilor premature - studiu

Acesta a avertizat asupra unor date "ingrijoratoare" la nivel national in ceea ce priveste natalitatea si situatia gravidelor din Romania.

"Fata de 1930, cand erau inregistrati 35 de nascuti vii la mia de locuitori, in anul 2014 avem 8,3 nascuti vii (185.785 copii), mentinandu-se deficitul negativ. Din total, un sfert din femei au nascut fara sa fi mers vreodata la un consult, astfel ca peste 41.000 de gravide au nascut fara nicio consultatie prenatala. Media nasterilor premature este dubla fata de tarile din UE, trebuie facut ceva", a spus acesta.

AFP, despre mamele adolescente din Romania: Situatia dramatica din tara noastra

Suciu a spus ca se inregistreaza foarte multe nasteri la minore sub 15 ani, in 2014 fiind constatate un numar de 662 de astfel de cazuri.

Cauza nasterilor premature a fost identificata

"De asemenea, au fost inregistrate 17.933 de nasteri la mame cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Aceste mame nu si-au terminat ciclul de educatie. Ce capacitati maternale au, cand ele nu si-au terminat ciclul de formare? Ar trebui ne dea de gandit aceste aspecte, indiferent de exemplele etnice, cifrele sunt ingrijoratoare", a precizat directorul Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Bucuresti.

Nicolae Suciu a participat, vineri, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, la prezentarea programului "Mama si copilul" al Ministerului Sanatatii, care prevede dotarea unitatilor spitalicesti din tara cu 597 de incubatoare, valoarea investitiei fiind de 33 de milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#program prevenire nastere prematura, #program prevenire nasteri premature, #Romania program nastere prematura , #nastere