Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce combini cartoful ca sa nu te ingrasi?

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 15:55
20619 citiri
Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce combini cartoful ca sa nu te ingrasi?
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Cartoful este cu siguranta prietenul de nadejde al tuturor gospodinelor din intrega lume. Este iefitin, gustos si satios. Numai ca ingrasa, ar spune domnisoarele si domnii care merg des la sala. E adevarat, ingrasa, dar numai in anumite combinatii. Poate fi consumat in deplina siguranta (si chiar e indicat), daca stii cum sa-l gatesti si cu ce sa-l pui in farfurie.

Cartoful are in compozitia sa amidon, glucoza, acid folic, vitaminele B1, B6, C si K, dar si minerale, ca potasiu, bun pentru inima, fosfor si magneziu. In plus, are faima ca te fereste de infectii.

In plus mai are si efect cicatrizant, emolient, antiulceros, antispastic, antiacid, calmant digestiv, remineralizant, diuretic, efect hipotensor si antihemoragic, explica pentru Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Carbohidratii sunt compusi esentiali ai cartofilor, fapt pentru care sunt extrem de satiosi si faciliteaza digestia. Consumul de cartofi se recomanda persoanelor care nu pot digera alimente grele, dar au nevoie de energie, hidratii de carbon fiind usor digerabili.

Sunt insa contraindicati persoanelor diabetice, obeze sau care vor sa slabeasca - avand un indice glicemic destul de ridicat. Chiar si cei cu intoleranta la gluten ar trebui sa ocoleasca aceasta leguma.

Anumite studii au demonstrat faptul ca o alimentatie bazata pe legume cu un bogat continut de potasiu si continut scazut de sodiu poate reduce riscul presiunii arteriale ridicate. Un singur cartof poate oferi cam 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Potasiul ajuta, de asemenea, la asimilarea calciului, important pentru mentinerea oaselor puternice.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Ulei de gatit sau de salata? Uleiul de floarea soarelui nu e pentru prajit!

Cartoful a iesit de multa vreme din perimetrul bucatariei si a ajuns si in saloanele de infrumusetare, el fiind folosit din ce in ce mai des in mastile cosmetice. In plus, inca din cele mai vechi timpuri a fost folosit ca leac impotriva inflamatilor, durerilor de cap, tusei, durerilor reumatice.

Asa nu!

Se mai zice despre cartof si ca ingrasa destul de tare, daca nu este gatit cum trebuie. Cartofii prajiti in ulei de floarea-soarelui si nu numai ar trebui evitati sau scosi total din alimentatia noastra. Acestia, fiind imbibati cu ulei, devin o bomba calorica, daca ii punem in farfurie alaturi de carne, paine, branza, sosuri de maioneza sau ketchup. Astfel, pot ajunge la o valoare calorica de peste 2.000 de kcal.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

Asa da!

Asta nu inseamna ca nu-i putem manca ocazional la o masa de pranz, daca ii gatim corect. De exemplu, putem opta pentru un cartof fiert condimentat cu ierburi aromatice, fulgi de chili si o salata de cruditati sau il putem manca langa legumele preferate.

Putem ingrosa supele-crema cu un cartof sau putem consuma cartofii gatiti la cuptor, in coaja sau taiati rondele, asezonati cu rozmarin, cimbru sau orice alt condiment care ne este pe plac. Cartofii nu trebuie mancati fierbinti niciodata!

Asadar, locul cartofului este intotdeauna langa salate, legume, niciodata nu ar trebui asociat cu sosuri grele, carne, paine, diverse branzeturi.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Tipurile de faina si cu ce te ajuta fiecare

Recomand cu mare caldura sa faceti cunostinta si cu cartoful dulce si, de ce nu, sa inlocuiti clasicul cartof cu acesta. Exista aproape 400 de soiuri, cu miezul portocaliu si coaja rosie, purpurie sau portocalie, mult mai subtire decat a cartofilor obisnuiti.

Cartofii dulci au in compozitie multa vitamina A si potasiu, dar si vitaminele B6 si C, mangan, fier, cupru si fibre. Astfel, cantitatea de vitamina C pe care o contine un cartof dulce reprezinta cel putin 25% din cantitatea zilnica recomandata. Mai mult, acesta combate anemia, are actiune benefica asupra sitemului nervos, previne aparitia depunerilor de calciu in rinichi, trateaza bronsita, astmul si artrita, diminueaza inflamatiile.

Chiar si in cazul cartofilor dulci, este important modul de preparare, consumul unei cantitati recomandate si asocierea corecta in farfurie, deoarece vin la pachet si cu niste zaharuri.

Important: nu optati nicioadata pentru consumul de cartofi la mesele de seara!

Nela Pricop, nutritionist

Cabinet de psiho-nutritie

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Cand nu ingrasa cartoful, #cartofi sanatate, #mod preparare cartofi nu ingrasa, #Nela Pricop nutritionist, #cartofi dulci nutritionist, #cartofi nutritionist , #nutritie