Cum ar trebui sa arate masa de Craciun, ca sa nu te ingrasi - Cand mananci desertul si ce sa nu combini cu carnea de porc Interviu

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 21:00
21995 citiri
Cum ar trebui sa arate masa de Craciun, ca sa nu te ingrasi - Cand mananci desertul si ce sa nu combini cu carnea de porc Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Vine in sfarsit perioada pe care o asteptam cu totii, Craciunul - gratie abundentei de bucate gustoase - dar dupa care stim ca vom avea lungi discutii cu cantarul. Exista niste combinatii corecte de alimente la masa, astfel incat sa nu avem regrete dupa ce Sarbatorile trec?

Cata carne de porc ar trebui sa consumam la masa? Desertul cand ar trebui mancat? E cazul sa ne gandim la o cura de detoxifiere dupa aceasta perioada? La toate aceste intrebari a raspuns intr-un interviu Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Inca putin si incepe oficial sezonul sarmalelor. Ce sfaturi aveti pentru cei care tin post? Cum ar trebui sa fie facuta "trecerea"?

Toti cei care au tinut post ar trebui sa introduca treptat in alimentatie preparatele de origine animala si in cantitati mici, tocmai pentru a nu intampina probleme de sanatate. Este total gresit ca dupa o perioada lunga de post sa mancam "toate preparatele de sarbatoare" la o singura masa sau intr-o singura zi.

Putem face trecerea de la alimentatia de post la cea de sarbatoare in mod traditional, cu un muschiulet de porc gatit la cuptor, cu ierburi aromatice si insotit de o salata de cruditati.

Portia corecta nu ar trebui sa depaseasca palma, iar acesta nu ar trebui combinat cu garnituri grele pe baza de cartofi, maioneza, paine, dar nici insotit de alcool.

Cum suporta organismul aceasta trecere, acest soc?

Trecerea brusca de la Alimentatia de post la cea de sarbatoare este cu adevarat un soc pentru organism, daca nu o facem treptat. Pentru cateva clipe de placere culinara nu ar trebui sa ne punem in pericol sanatatea, suprasolicitand toate organele noastre.

Putem avea sarbatori frumoase si cu ceva mai multa grija in farfurie, alegand sa mancam din toate, de-a lungul celor 3 zile, nu la o singura masa.

Postul presupune un stil alimentar sanatos sau nu? Ce probleme pot aparea?

Perioada postului e bine venita doar daca stim sa facem alegeri bune si nu ne limitam doar la paine, cartofi, paste si orez. Mai toti cei care tin post se axeaza pe cartofi, mai ales cartofi prajiti, multa paine, covrigei si tot felul de sosuri de legume mancate cu multa paine, margarina, pateuri vegetale si alte "otravuri" de acest gen, ceea ce este total gresit.

Pe langa faptul ca nu e sanatos sa mancam asa, ne putem si ingrasa fara probleme. In perioada postului ar trebui sa ne orientam catre fructe, legume, oleaginoase, multe ciorbe, supe-crema, multe legume gatite in fel si chip, dar nu prajite.

E destul de dificil sa tii post daca nu esti bine informat; iti poti face mai mult rau decat bine. Postul nu este indicat in niciun caz celor mici, femeilor insarcinate, persoanelor cu probleme de sanatate.

In perioada Sarbatorilor cum ar trebui sa arate micul dejun, pranzul si cina? Ne puteti da cateva exemple?

Pentru a nu iesi din spiritul Sarbatorilor, putem opta, la micul-dejun, pentru o felie de cozonac cu un ceai neindulcit. La gustare putem savura o cafea cu un cubulet de ciocolata neagra, alaturi de musafiri.

Pranzul ar trebui sa fie insotit de o portie de carne de porc gatita corespunzator la cuptor, in tigaie non-aderenta, fara ulei, in niciun caz prajita, alaturi de o salata de cruditati sau putem sa optam pentru niste sarmale reinventate, din carne curcan.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

La cina, o ciorba din oase de porc sau o portie de peste ar putea fi optiuni minunate.

La toate aceste mese nu isi are locul desertul - acesta poate fi mancat in locul unei gustari, cu conditia sa nu mancam si fruct inainte sau dupa.

Alcoolul nu ar trebui sa stea langa farfuria noastra niciodata. De preferat e sa nu depasim doua pahare de vin rosu, daca nu vrem sa ne luptam cu kilogramele in plus dupa Sarbatori.

Fructele cand ar trebui consumate? Dar dulciurile?

Fructele pot fi consumate dimineata sau la gustari, dulciurile la micul-dejun, in niciun caz dupa masa. Atat fructele, cat si desertul ar trebui mancate pana in ora 14.00. Daca optam pentru un desert, trebuie sa avem grija sa nu mancam imediat si fructul. Desertul si fructele pot tine loc de mic-dejun sau de o gustare intre mese.

Ce cantitate de carne nu ar trebui depasita?

Cantitatea de carne de la o masa nu ar trebui sa ne depaseasca palma. Doamnele, daca nu vor sa se ingrase, ar trebui sa ramana la 100 grame de carne gatita, iar domnii la 150-200 grame.

Dupa aceasta perioada, care pentru cei mai multi vine cu surplus de greutate, ne puteti da niste sfaturi pentru a da jos 2-3 kilograme?

Alimentatia de dupa Sarbatori ar trebui sa fie cat mai simpla, cu multe legume, carne slaba de curcan, de peste, ciorbe, supe, iaurturi, oleaginoase, fructe. In mod cert trebuie sa renuntam la mancarurile grele, insotite de sosuri, maioneze, prajeli, prajituri, alcool, paine. In felul acesta ne si revenim dupa un asa "festin", dar si putem pierde cele 2-3 kg castigate.

Recomandati curele de detoxifiere? Concret, ce efect au ele asupra organismului?

In primul rand nu exista o cura de detoxifiere; detoxifierea o face propriul nostru organism.

In schimb il putem ajuta printr-un stil de viata activ si sanatos in mod constant, printr-o alimentatie de calitate si "curata", in combinatii concrete, cu 5 mese pe zi si cu un consum potrivit de apa.

Ca sa ne refacem dupa Sarbatori, trebuie sa facem sport, sa mancam corect si calitativ, sa ne odihnim, sa dormim bine noptile.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#combinatii corecte carne porc, #slabire dupa sarbatori sfaturi, #cura detoxifiere nutritionist, #sfaturi greutate sarbatori, #carne porc greutate , #nutritie