Dieta alcalina: Cu ce te ajuta si cand e periculoasa - Care sunt riscurile alimentelor acide Interviu

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 09:06
26478 citiri
Dieta alcalina: Cu ce te ajuta si cand e periculoasa - Care sunt riscurile alimentelor acide Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Ai tot auzit despre alimente alcaline si acide si ai o vaga idee ca acestea din urma nu sunt tocmai sanatoase, dar nu ai aprofundat subiectul? In plus, ai aflat ca dieta alcalina e foarte sanatoasa si te ajuta sa scapi de kilograme intr-un timp scurt, dar ai vrea sa stii mai multe despre aceasta inainte de a o incerca?

Realitatea e ca, in anumite situatii, aceasta dieta este una recomandata, dar exista si cazuri in care efectele nu sunt cele scontate, explica pentru Ziare.com nutritionistul Nela Pricop. In plus, nu te baza pe aceasta dieta daca vrei sa slabesti; desi ajuta in prima instanta, kilogramele se intorc in scurt timp si vin chiar mai multe.

Auzim vorbindu-se despre alimente acide si alcaline. Care sunt unele si care altele?

In categoria alimentelor acide intra:

- Carnea in special, mai ales mezelurile, cerealele procesate si bogate in zahar;

- produsele de panificatie, in special cele din faina alba, dulciurile;

- sucurile carbogazoase si cele necarbogazoase din concentrate de fructe, bauturile dulci pe baza de cafea;

- prajelile de orice fel, alunele si semintele prajite in ulei vegetal;

- maionezele, sosurile din comert;

- bauturile alcoolice;

- branzeturile, in special cele grase (cascaval, parmezan) ;

- ouale si majoritatea preparatelor care le includ.

In categoria alimentelor alcaline intra in special legumele, fructele, germenii, unele condimente si toata gama de radacinoase, de la morcovi, ridichi, sfecla rosie, telina, hrean, napi pana la radacina de patrunjel si numai; cruciferele: conopida, broccoli, varza rosie, varza alba, varza de Bruxelles; toate legumele si fructele verzi (de la spanac, urzici la alge etc) ; mai toate soiurile de fructe - citrice, in special lamaia, pepene rosu si galben, smochine, curmale, ananas, pere, struguri, creson, nectarine, mere, banane, piersici, mango, kiwi, nuca de cocos si lista poate continua.

De asemenea, sunt incluse si ghimbirul, usturoiul, unele uleiuri presate la rece, unele condimente, migdalele, laptele crud de capra.

Vreuna dintre cele doua categorii de alimente prezinta pericole? Daca da, de ce?

Depinde din ce punct de vedere este pusa intrebarea. Militez pentru echilibru si moderatie in alimentatie, pentru alimentele calitative, "curate", indiferent ca fac parte din categoria alimentelor acide sau alcaline.

Cert e ca toate alimentele extrem de procesate, bogate in zahar, prajelile, dulciurile, fast-food-ul, alcoolul, mezelurile ne fac rau si ar trebui sa le evitam pe cat de mult posibil.

Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist

In schimb, putem manca oricand o friptura, fie ea de pui, curcan, vita sau porc, daca provine de la o sursa "curata", si sa ne si bucuram de toate efectele benefice pe care le are asupra corpului nostru, nu doar de gust.

In schimb, lucrurile stau total diferit in cazul in care suferi de o boala grea si consumul de proteina animala iti este interzis. In acest caz, cu siguranta, alimentatia alcalina te va ajuta.

Ce boli pot aparea in cazul consumului alimentelor mentionate anterior la categoria "asa nu"?

Cu totii stim ca un consum mare de mezeluri, paine alba, dulciuri, produse de patiserie, sucuri si alcool, dar si anumite combinatii nepotrivite pot duce in timp la diverse boli. Acestea favorizeaza aparitia starilor de oboseala, probleme respiratorii, probleme la nivelul oaselor, impiedica buna functionare a inimii, pot favoriza aparitia unor probleme neurologice ca Alzheimer, Parkinson, dementa.

Pericolul ascuns in sandvisurile ambalate - In ce conditii poti face meningita Interviu cu un nutritionist

Ficatul si rinichii vor avea cel mai mult de suferit. O alimentatie incorecta poate duce la ulcer, inflamatie, chiar cancer. Nici stomacul nu va scapa de balonari, gaze, reflux gastro-esofagian. La nivelul pielii, ne vom confrunta cu eczeme, acnee, urticarie.

Se vorbeste mult despre dieta alcalina. Ce presupune aceasta?

Dieta alcalina incurajeaza consumul de alimente cu efect alcalin asupra PH-ului uman, in proportie de 80%. Aceasta nu include carnea, lactatele, cerealele sau cofeina, ci se bazeaza in mare parte pe fructe si legume.

Dieta alcalina combate acidoza, care de obicei provoaca inflamatii si distruge anumite celule.

O recomandati? Are rezultate si, daca da, care?

Dieta alcalina poate fi o solutie salvatoare pentru o anumita categorie de oameni, in special pentru cei care se lupta cu boli deloc usoare, cum ar fi cancerul, cand se recomanda o alimentatie cat mai alcalina si se exclude aproape total consumul de proteina animala. O recomand in anumite contexte, in functie de particularitatile celui care are nevoie de ea.

Cu riscul de a ma repeta, optez intotdeuna pentru echilibru si moderatie. Dieta alcalina are efecte uimitoare in cazul unora si mai putin placute in cazul altora.

Este o dieta care duce si la scaderea in greutate?

Da, se pot pierde destul de multe kilograme printr-o alimentatie alcalina, intr-un timp relativ, cu riscul de a pune aproape inapoi dublu, dupa ce ne reintoarcem la vechea alimentatie.

Cum reactioneaza organismul dupa consumul alimentelor acide?

Daca obisnuiesti sa ai o alimentatie bazata intr-o proportie mai mare pe alimente acide, risti sa cazi in extrem; fie corpul tau este foarte slab si nu absoarbe nutrientii, fie te alegi cu kilograme in plus si celulita.

Cand organismul nu primeste destule elemente alcaline, acesta le va extrage din oase sau alte tesuturi vitale. Scaderea nivelului alcalin din oase si tesuturi afecteaza capacitatea organismului de a se vindeca si de a se detoxifia.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#dieta alcalina riscuri, #dieta alcalina sanatate, #dieta alcalina slabire, #alimente acide riscuri, #lista alimente acide, #tabel alimente alcaline , #nutritie