Fii in forma: De ce mancam in exces?

Marti, 09 Iunie 2015, ora 15:40
4174 citiri
Fii in forma: De ce mancam in exces?
Foto: Nutri Shape

Probabil vi s-a intamplat de multe ori sa mancati chiar daca nu va este foame. Stim ca trebuie sa mancam portii echilibrate de mancare, insa mirosul mancarurilor preferate este de ajuns incat sa ne faca sa aruncam cele mai bune intentii pe geam. Motivele pentru care mancam in exces sunt multe, in continuare vom aborda doua dintre cele mai frecvente.

Fii in forma: Cum ne pregatim pentru sezonul cald

Lipsa de somn si dezechilibrul hormonal

Lipsa de somn declanseaza schimbari metabolice care pot duce la cresterea in greutate. Acest lucru se intampla din cauza unui dezechilibrului hormonal. Mai exact, influenteaza doi hormoni foarte importanti, si anume leptina si grelina.

Grelina este un hormon peptidic care stimuleaza apetitul, produs de celulele P/D1, in stomac, si celulele epsilon in pancreas.

Exista dovezi care arata ca grelina are un efect periferic modulator asupra satietatii. Leptina este, de asemenea, un hormon peptidic care regleaza aportul si arderile energetice, inclusiv apetitul si metabolismul. Inhibarea poftei de mancare produsa de leptina este de lunga durata, comparativ cu inhibarea rapida a apetitului produsa de colecistokinina. Absenta leptinei duce la ingestia necontrolata a alimentelor, iar pe termen lung, la obezitate.

Consumul de dulciuri si rezistenta la leptina

Consumul ridicat de dulciuri poate declansa rezistenta la leptina chiar daca esti putin supraponderal. Acest lucru se intampla, deoarece zaharul declanseaza un dezechilibru al insulinei. Atunci cand leptina trimite semnalele de satietate catre creier, insulina poate bloca aceste semnale, prin urmare, nu avem senzatia de satietate.

Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent

Motivul pentru care o bucatica de ciocolata de multe ori nu este de ajuns este simplu. Atunci cand mancam, creierul elimina dopamina, care ne ofera senzatia de placere si de rasplata. In acel moment, leptina incepe sa isi faca efectul si diminueaza senzatia de placere.

Insa pentru cei care sufera de rezistanta la leptina, acest proces este ingreunat, iar senzatia de placere nu este diminuata. Prin urmare, este necesar un nivel mult mai ridicat de dopamina pentru a ajunge la starea de rasplata, ceea ce duce la mancatul excesiv.

Ce facem?

Este recomandat in primul rand sa ne odihnim minim opt ore. Oboseala declanseaza de cele mai multe ori starea de foame, iar alegerile facute in acest caz, nu sunt cele mai potrivite. Mai mult, odihna ajuta la reglarea hormonala. In al doilea rand, pentru siguranta sanatatii, este recomandat sa consultati un nutritionist pentru a stabili un plan alimentar adecvat programului si necesitatilor dumneavastra.

Fii in forma: Caloriile - Prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii

Alexandra Ispas - Nutritionist si Life Coach at NutriShape (www.nutrishape.ro) - a absolvit Facultatea de Nutritie Globala si Sanatate, specializare in "Lifestyle Coaching & Fitness Management", in cadrul Universitatii Metropolitan (Copenhaga, Danemarca). A condus workshopuri in Danemarca dedicate atat nutritiei si sanatatii fizice, cat si coaching-ului si sanatatii psihice. Alexandra este adepta practicilor integrative ce imbina cercetarea de ultima generatie si conceptul de sanatate holistica.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#De ce mancam in exces, #mancatul in exces, #explicatii mancatul in exces , #nutritie