Mierea, cu bune, dar si cu cateva rele - cata poti manca zilnic fara sa iti faca rau

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 08:48
91455 citiri
Mierea, cu bune, dar si cu cateva rele - cata poti manca zilnic fara sa iti faca rau
Foto: Arhiva personala/Camelia Olteanu

Toti stim ca zaharul este nociv sanatatii, deoarece ridica nivelul glicemiei din sange, ceea ce duce la raspunsul prompt al pancreasului, tradus in cresterea secretiei de insulina.

Ca urmare, nivelul zaharului din sange scade brusc, se instaleaza hipoglicemia, manifestata prin oboseala, tremuraturi, transpiratii, gandire neclara si pofta necontrolata pentru o noua portie de zahar sau un alt produs bogat in zaharuri.

In plus, zaharul influenteaza negativ sistemul imunitar si functiile rinichiilor, creste nivelul trigliceridelor din sange, lipseste organismul de vitaminele din complexul B si de mineralele magneziu si crom. De asemenea, da dependenta la fel ca tutunul, cafeaua sau drogurile si, nu in ultimul rand, duce la obezitate.

Unele forme de zahar sunt mai daunatoare decat altele, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu. Mierea de albine, siropul de agave sau de artar sunt mai naturale, dar dau aceeasi dependenta de dulce.

Mierea naturala de albine contine peste 280 de compusi, intre care predomina fructoza si glucoza. Are un continut bogat in macroelemente, microelemente, vitamine si enzime active.

325 de kcal la 100 de grame

Fiind bogata in zaharuri (80%) si avand o incarcatura calorica de 325 kcal/100 g, mierea ingrasa daca este consumata in cantitati mari. Pentru o persoana normala ponderal, 3-4 lingurite de miere/zi nu ar trebui sa constituie o problema.

Consumarea unor cantitati exagerate de miere, de exemplu 8-10 linguri/zi, va duce, in timp, la crestere ponderala, cresterea valorilor insulinei, erodarea smaltului dintilor si aparitia refluxului gastro-intestinal din cauza aciditatii, plus disconfort abdominal (diaree, crampe, balonare).

Persoanele cu sistem imunitar deficitar sau care sunt alergice la polenul plantelor sau la veninul de albine vor avea alergie si la miere, chiar la un consum foarte mic sau chiar la contactul cu pielea.

Se recomanda interzicerea consumului de miere copiilor sub 1 an, in primul rand din cauza prezentei in miere a sporilor care provoaca botulismul, spori luati de pe florile plantelor polenizate de albine.

Chiar daca mierea ar fi pasteurizata, acesti spori pot ramane prezenti. Adultii nu prezinta pericol de imbolnavire, deoarece acizii intestinali pot lupta cu toxinele eliberate de aceasta bacterie.

De ce e buna mierea

Mierea are insa numeroase proprietati benefice. In urma cercetarilor stiintifice si clinice, s-a constatat ca mierea manuka provenita din florile unor arbori din Noua Zeelanda este un remediu foarte bun in tratarea ulcerelor stomacale, calmarea durerilor de gat, a tusei, ranilor si infectiilor cutanate, ulceratiilor picioarelor varicoase.

Toate aceste beneficii se datoreaza proprietatilor antimicrobiene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, antivirale si antibacteriene. Nu se aplica si mierii care se gaseste in magazinele obisnuite, gen supermarket.

Mierea, ca orice produs ce contine zaharuri, este mai bine sa fie consumata in prima parte a zilei, cand avem nevoie de energie si cand caloriile suplimentare vor putea fi consumate eficient pana la culcare.

Cei care nu au probleme cu greutatea corporala pot manca la micul dejun 1-2 felii de paine cu miere sau un pahar de lapte/iaurt indulcit cu miere ori cereale integrale cu fructe de padure si miere.

Celor care doresc sa inlocuiasca zaharul in cafea sau ceai le atrag atentia ca mierea adaugata in bauturi fierbinti isi va pierde din vitaminele continute, ca si lamaia.

Citeste si despre zahar si indulcitori, ca sa faci cea mai buna alegere.

Nutritionist Camelia Olteanu

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Mierea cu bune si rele, #miere proprietati, #miere calorii, #miere alergie, #miere copii mici , #nutritie