Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Painea ingrasa?

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 10:23
16381 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Painea ingrasa?
Foto: Arhiva personala

Painea este considerata de cei mai multi dusmanul dietelor. Eliminarea painii din alimentatie constituie una dintre principalele masuri pe care cei mai multi oameni le iau atunci cand doresc sa scape de kilogramele in plus. Exista cazuri in care aceasta masura aduce rezultatele dorite, dar exista si situatii in care renuntarea la paine nu se reflecta asupra greutatii corporale.

Este firesc, prin urmare, sa ne intrebam daca intr-adevar consumul de paine poate fi corelat cu supraponderalitatea sau cu obezitatea si care sunt explicatiile stiintifice care ar putea sa stea la baza acestor concluzii.

Timp de secole, graul a ramas, cel putin in tarile europene, baza alimentatiei, furnizand toate elementele necesare bunei functionari a organismului: saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, amidon, vitaminele A, grupul B, E (in germenii de grau), K, D, PP, fermenti, acizi grasi polinesaturati, antioxidanti, pigmenti vegetali, fitohormoni, glicozizi, alcaloizi, taninuri.

In plus, contine si toti aminoacizii esentiali pe care organismul uman trebuie sa ii preia din alimente, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Painea alba (270 calorii la 100 grame) este foarte saraca in substante hranitoare, fiind, din cauza rafinarii fainii, lipsita de vitamine, saruri minerale si proteine. In schimb, fiind mai saraca in fibre, este mai bine tolerata la nivel digestiv decat cea integrala.

Consumata calda, produce balonari, gradul sau de umiditate diminuand secretia enzimelor salivare care ajuta la digerarea amidonului. Acest tip de paine ar trebui evitat, deoarece incurajeaza aparitia obezitatii si a sindromului metabolic (diabet, hipertensiune, boli vasculare etc).

Painea integrala (230 calorii la 100 grame) este cea mai hranitoare, pastrand toate principiile nutritive ale bobului de grau - vitamine, minerale, gluten, dar si fibre vegetale care asigura un tranzit intestinal mai bun.

Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului din sange si protejeaza de mai multe tipuri de cancer, boli cardiace, constipatie, diverticuloza, hernie hiatala, hemoroizi, varice si diabetul zaharat.

Comparativ cu painea alba, contine, in linii mari, de trei ori mai multe vitamine si oligoelemente (de 5-6 ori mai mult magneziu). Mai mult, este mai saraca in calorii decat cea alba, care ingrasa din cauza continutului mare de amidon.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Sare de masa, de mare sau Kosher?

Painea graham (230 calorii la 100 grame) este fabricata din tarate de grau amestecate cu faina. Contine fibre mai multe, e mai completa si asigura o nutritie de calitate. Taratele contin celuloza, cantitati sporite de vitamina B1 si cantitati relativ mici de proteine. Fixand foarte bine sarurile biliare, celuloza se opune, de asemenea, formarii pietrelor veziculare.

Pe de alta parte, continutul de acid fitic ingreuneaza asimilarea calciului, a fierului si a magneziului. De aceea, nu se recomanda consumul painii graham de catre copii; in cazul adultilor e recomandata alternarea cu alte tipuri de paine.

Painea de secara (210 calorii la 100 grame) potoleste rapid foamea, fiind recomandata persoanelor supraponderale. Exista, insa, o toleranta individuala in privinta acestui sortiment de paine. Din cauza continutului ridicat de fibre (100 g paine de secara contin 6 g fibre alimentare), in cazul sindromului colonului iritabil, al colitei de fermentatie sau ulcerului gastric, este posibil ca organismul sa nu tolereze painea de secara, deoarece irita tubul digestiv.

Pe de alta parte, fibrele impiedica asimilarea grasimilor, imbunatatesc digestia, previn constipatia si cancerul de colon. Potrivit nutritionistilor, faina de secara este mai buna decat cea de grau, deoarece pastreaza mai multe substante nutritive dupa macinare.

Comparativ cu painea alba, in painea de secara se gasesc mai multe vitamine din complexul B care intervin in prelucrarea de catre organism a glucidelor si in functionarea sistemului nervos. In plus, painea de secara contine potasiu (130 mg/100 g), magneziu (33 mg), fosfor (114 mg), calciu (26 mg).

De ce un aliment consumat de mii de ani a devenit deodata periculos pentru sanatate?

Este adevarat ca, avand 270 de calorii la suta de grame, painea nu este alimentul care sa stea la baza unui regim alimentar pentru scadere in greutate. Pe de alta parte, painea poate constitui o sursa exceptionala de nutrienti pentru organismul uman.

In realitate, acest aliment contine grasimi in cantitati neglijabile, aducand cantitati semnificative de proteine si de fibre si constitue, in acelasi timp, o sursa excelenta de glucide complexe.

In painea alba se gasesc aproximativ trei grame de fibre/100 grame, continutul in fibre putand sa fie de trei ori mai mare in painea integrala. Intrucat necesarul zilnic de fibre este, in medie, de 25 de grame, aceasta sursa alimentara nu ar trebui sa fie neglijata.

Continand intre 40 si 50% amidon, painea contribuie la acoperirea necesarului energetic zilnic, aducand astfel glucide complexe ce elibereaza lent energie, contribuind la echilibrul alimentar.

Painea poate contribui la cresterea in greutate atunci cand este consumata in exces sau in asociere cu alte surse de glucide complexe. Asadar, evitati sa consumati paine alaturi de cartofi, leguminoase, orez sau alte cereale. In plus, studiile au aratat ca exista o asociere intre consumul de paine alba si excesul ponderal, dar nu exista o astfel de asociere in cazul painii integrale.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#In ce masura ingrasa painea, #ce paine ingrasa, #painea nu ingrasa, #tipuri paine slabire, #paine vitamine, #paine dieta nutritionist , #nutritie