Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Zahar sau miere de albine?

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 11:58
11617 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Zahar sau miere de albine?
Foto: Arhiva personala

Atat mierea de albine, cat si zaharul se incadreaza in clasa carbohidratilor folositi drept indulcitori, ambele furnizand organismului un numar mare de calorii. Ce au in comun si prin ce difera insa cei doi indulcitori? Este mierea de albine mai buna decat zaharul? Putem folosi miere cand dorim sa scadem in greutate?

Compozitie chimica si valoare nutritiva

Atat mierea, cat si zaharul reprezinta, din punct de vedere chimic, o combinatie de glucoza si fructoza. In zahar, glucoza si fructoza sunt legate intre ele, formand zaharoza, obtinuta din sfecla sau trestia de zahar. In miere, glucoza si fructoza se gasesc mai mult in forma libera. In plus, in jur de 25 de alte oligozaharide au fost detectate in compozitia mierii de albine.

Mierea este alcatuita in procent de aproximativ 82% din carbohidrati si 17% apa. Pe langa acestea mai contine cantitati mici de vitamine B, cum ar fi riboflavina, niaciana, acidul pantotenic, vitamina B6, dar si urme de vitamina C, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

De asemenea, mierea contine si cantitati mici de antioxidanti numiti flavonoide, substante cu rol antiinflamator in organism. Beneficiile pentru sanatate ale acestor compusi din miere devin insa semnificative doar atunci cand se consuma "doze" mari de miere, de 2-4 lingurite/portie.

O lingurita de zahar alb, granulat, furnizeaza 49 de calorii, in timp ce o lingurita de miere aduce 68 de calorii, fapt explicat prin faptul ca mierea de albine are o densitate mai mare comparativ cu zaharul.

Mierea si zaharul difera si prin modul in care sunt digerate de organism. Astfel, zaharoza (zaharul de masa) trece prin stomac fara a fi digerat, deoarece enzimele de la acest nivel nu pot separa glucoza si fructoza in molecule libere. Acest lucru are loc abia la nivelul intestinului subtire, sub actiunea enzimelor existente la acest nivel.

Glucoza si fructoza care rezulta in urma digestiei de la acest nivel pot fi apoi absorbite si ajung in sange. Mierea este diferita datorita enzimelor adaugate in nectarul florilor de catre albine, enzime care separa zaharoza in cele doua zaharuri simple, glucoza si fructoza. Aceste zaharuri simple sunt absorbite direct de organism.

Indicele glicemic

Indicele glicemic masoara gradul in care consumul unor alimente ce contin carbohidrati influenteaza nivelul glucozei din sange. Un aliment cu un indice glicemic mic determina o crestere usoara a glicemiei, in timp ce un aliment cu un indice glicemic mare determina o crestere semnificativa a nivelului glucozei in sange.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?

Indicele glicemic mediu al mierii este 55, in timp ce indicele glicemic al zaharului este aproximativ 70. Asadar, mierea are un indice glicemic mai scazut. Studiile au aratat ca alimentele cu un indice glicemic scazut protejeaza de afectiunile cardiovasculare si de diabetul zaharat de tip 2.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Zahar sau miere de albine, #diferente zahar miere albine, #indice glicemic miere zahar, #calorii miere zahar, #zahar sanatate, #miere sanatate, #nutritionist Adian Rusu , #nutritie