Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Lactatele si cura de slabire

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 15:04
12276 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Lactatele si cura de slabire
Foto: Arhiva personala

Lactatele sunt alimente esentiale in dieta copilului, adultului, cat si a varstnicului. Sunt alimente de neinlocuit prin elementele pe care le contin: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale, fermenti naturali. De aceea, sunt considerate cele mai complexe alimente pe care omul le poate consuma.

Nu intamplator, sugarul primeste de la inceput lapte matern sau, atunci cand acesta este inexistent, formule de lapte, care contin toate aceste elemente esentiale in buna crestere si dezvoltare.

Desigur ca in categoria lactatelor exista preparate mai mult sau mai putin sanatoase, mai mult sau mai putin calorice, cu continut diferit in calciu, proteine sau grasimi. Lactatele degresate, alimente cu numar redus de calorii, sunt adesea cautate de persoanele care vor sa slabeasca, pentru continutul lor scazut in grasimi saturate.

Dezavantajele lactatelor degresate

Nu este insa mai putin adevarat ca toate procesele tehnologice prin care aceste produse trec, pentru a se extrage un procent cat mai mare de grasimi, produc si modificari in structura acestora: scade cantitatea de vitamina D continuta si creaza intoleranta fata de proteinele sau lactoza din componenta lor, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan.

Contraindicate la dieta

Totusi, atunci cand sunteti hotarati sa slabiti si doriti sa urmati o dieta, este de dorit sa evitati lactatele cu un continut ridicat in grasimi, asa cum sunt: branza topita, cremele de branza, branza de burduf, cascavalul, parmezanul, telemeaua maturata.

Folositi, in schimb, iaurturi, branza proaspata de vaci, urda, cas, mozzarella, in cantitati recomandate de medicul nutritionist, in conformitate cu anumiti parametri specifici fiecarei persoane in parte.

Aveti grija ca in timpul dietei sa combinati corespunzator lactatele, evitand, atunci cand exista lactate cu continut mai ridicat de grasimi, sa le consumati alaturi de carbohidrati concentrati.

Lactatele pot fi consumate la oricare dintre mesele principale ale zilei, precum si la gustari, dar in cantitati optime.

Evitati, totusi, sa consumati in exces lactate nefermentate, pentru ca pot sa va creeze probleme de tranzit. Ocoliti, de asemnea, atunci cand urmati o dieta, lactatele cu continut ridicat de sare, pentru ca duc la retentia de lichide. Atunci cand consumati lactate cu continut de proteine ridicat, beti si lichide in cantitati crescute: 2-3 l intr-un interval de 24 de ore.

Nutritionist Ionut Stefan

www.diete-nutritie.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Lactatele si cura de slabire, #lactate dieta, #branza grasimi, #nutritionist lactate cura slabire, #dieta branzeturi nutritionist, #Dr Ionut Stefan nutritionist, #lactate dr Ionut Stefan , #nutritie
Comentarii