Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Metoda corecta de a gati

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 20:17
4967 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Metoda corecta de a gati
Foto: Arhiva personala

O alimentatie sanatoasa presupune, bineinteles, si o pregatire intr-un mod sanatos a alimentelor. Fierberea sau coacerea in exces pot afecta calitatea alimentelor si multe din proprietati se pierd.

Alimentatia "raw vegan", care promoveaza preparatele crude intr-un procent ridicat, tinde sa se impuna din ce in mai mult ca stil de viata in tarile civilizate, doar ca ea trebuie inteleasa corect, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan. In categoria alimentelor care sunt indicate sa se consume fara preparare termica pot intra atat cele de origine animala, cat si cele de origine vegetala, cu un raport evident in favoarea celor din urma.

Fibrele, vitaminele, mineralele din fructe si legume sunt esentiale in alimentatie si ideal ar fi sa fie consumate nepreparate termic in marea majoritate a cazurilor, atunci cand toleranta digestiva este buna.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Tii dieta si nu slabesti?

Persoanele care nu tolereaza sub forma proaspata legumele si fructele pot aborda cateva metode care sa pastreze cat mai mult din calitatea acestora: sotarea usoara la temperaturi inalte, timp de cateva minute, in functie si de aliment, prepararea la aburi sau fierberea usoara in aceleasi conditii, legumele la gratar sau rotisate.

Trebuie evitat pe cat posibil prepararea lor in ulei incins, impreuna cu pesmet sau fulgi, faina de cereale, fierbere un timp indelungat.

Adaugati intotdeauna condimente naturale, dressinguri pe baza de grasimi vegetale naturale, seminte care contin uleiuri bogate in acizi omega 3 si 6.

Cum preparam corect carnea

Pentru carne si celelalte produse de origine animala regulile raman in mare parte valabile. Cu cat evitam o preparare indelungata a acestora, cu atat pastram din calitatea proteinelor si grasimilor pe care ele le ofera, la fel a vitaminelor liposolubile si a mineralelor.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Cum combini inteligent carnea de porc

Prepararea pe plita, rotisor, wok par a fi considerate mult mai sanatoase decat pe gratarul cu carbuni, prajirea in ulei sau fierberea timp de minute, chiar ore in sir. In plus, daca tinem la silueta si ne preocupa problema kilogramelor, aceste metode ne vor ajuta cu siguranta sa ne mentinem pe linie corecta sau sa pierdem chiar din surplusul avut.

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: A gati sau nu la microunde?

Pentru o alimentatie sanatoasa si o digestie corecta imbinati in procente aproximativ egale alimentele preparate cu cele crude, evitand astfel disconfortul abdominal, arsurile gastrice, balonarea sau alte tulburari digestive intalnite atunci cand alegeti o alimentatie exclusivista si monotona.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Metoda corecta de a gati, #preparare corecta alimente pastrare nutrienti, #preparare corecta reguli nutritionist, #metode corecte gatit nuritionist, #Dr Ionut Stefan nutritionist, #gatire corecta carne legume nutritie , #nutritie