Reguli de nutritie pentru varsta a doua si a treia

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 12:02
11001 citiri
Reguli de nutritie pentru varsta a doua si a treia

Pe masura ce inaintezi in varsta este nevoie de reguli mai stricte de nutritie si de o mai mare grija fata de propriul organism. Desi regimul de viata sanatos trebuie sa inceapa cat mai devreme, mai ales la varsta a doua este indicat sa tii cont de cateva sfaturi.

Toate aceste imbunatatiri te vor ajuta sa duci o viata mai usoara, frumoasa, lipsita de vizite dese la medici si, de ce nu, un corp mai atragator. Iata ce te sfatuieste Msn, care a stat de vorba cu mai multi specialisti:

Cauta vitamina B12

Vitamina B12 este adesea trecuta cu vederea, dar este esentiala pentru reimprospatarea sangelui, gasindu-se in proteinele din ou si carne. Majoritatea persoanelor tinere care nu sunt vegetariene nu au probleme in acest sens, dar cu varsta este mai greu pentru organism sa o proceseze, avand nevoie de ceva ajutor.

De aceea, trebuie sa consumi cereale fortifiate si suplimente care sunt absorbite mai usor.

Mananca mai multe banane

Tensiunea arteriala creste odata cu trecerea anilor, asa ca pentru a nu te confrunta cu atacul cerebral sau infarctul trebuie sa primesti mai putin sodiu si mai mult potasiu. Multe medicamente de hipertensiune au un efect diuretic si scad concentratia ambelor elemente, dar trebuie sa faci ceva pentru a mentine nivelul potasiului mai sus.

Bananele sunt o sursa excelenta, la fel ca brocoli si cartofii copti.

Taie din calorii

Metabolismul scade treptat, asa cum trebuie sa se intample si cu numarul caloriilor ingerate, caci activitatile cotidiene se simplifica. In general, oamenii tind sa se miste mai putin odata cu trecerea anilor si caloriile in plus ii fac sa se ingrase, de unde apare si riscul de diabet si boli cardiovasculare. Trebuie sa ai grija ca fiecare inghititura sa aiba mai multi nutrienti si mai putine calorii.

Adauga condimente

Cu varsta, papilele gustative isi pierd din putere si simti nevoia de un gust mai pregnant. Nu adauga sare, ci opteaza pentru condimente. Incearca arome diversificate si vei fi capabil sa te bucuri de mancare fara sa exagerezi cu sodiul.

Bea mai multa apa

Cum gustul scade treptat, la fel se intampla si cu senzatia de sete. In plus, unele antihistaminice si medicamente pentru hipertensiune te predispun la deshidratare. Este unul dintre principalele motive pentru care batranii ajung la spital. Este recomandat consumul a minim 2 litri de apa pe zi.

Ia mai mult calciu

Calciul este esential pentru oase sanatoase si se gaseste in produsele lactate si alte alimente. In general, oamenii au un deficit din acest punct de vedere, de aceea sunt recomandate suplimentele. In general, un adult ar trebui sa aiba parte zilnic de 1.000 de miligrame, chiar 1.200 in cazul femeilor de peste 50 de ani si in al barbatilor de peste 70.

Consulta medicul inainte, caci nici prea mult calciu nu este bun, ducand la pietre la rinichi si nu numai.

Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului, dar este destul de greu de obtinut, caci in pricipal beneficiezi de ea atunci cand te expui la soare. In zilele de iarna poti lua suplimente. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 600 unitati, chiar 800 dupa 70 de ani.

Luteina, pentru vedere buna

Cu varsta, din ce mai multi oameni au probleme de vedere si incep sa foloseasca ochelari. Pentru a scapa ochiul de degenerescenta maculara (care duce la orbire), cataracta sau alte probleme serioase de vedere, asigura-te ca nivelul luteinei este cel corect. Luteina intarzie, de asemenea, si declinul functiilor cognitive. Consuma legume cu frunze verzi, struguri, portocale si galbenus de ou.

Concentreaza-te pe fibre

Fibrele sunt esentiale pentru buna functionare a tractului intestinal, scazand nivelul colesterolului si zaharului din sange. Fructele, in special prunele uscate, legumele, cerealele si nucile sunt extrem de indicate.

Limiteaza consumul de grasimi saturate

Evitarea grasimilor saturate trebuie facuta pe toata durata vietii, nu numai cand simti ca imbatranesti. Produsele lactate degresate sunt o sursa excelenta, fiind bogate in nutrienti si calciu fara sa adauge prea multe calorii si grasimi. Produsele din soia si uleiul de rapita sunt excelente.

Taie din carbohidrati

Intotdeauna este bine sa fii atent la cantitatea de zahar ingerata, dar aceasta regula se intareste odata cu varsta. Painea alba este saraca in vitamine si bogata in substante nocive. Opteaza pentru carbohidratii luati din fructe.

Nu uita de suplimente

Cateodata este greu sa iti iei toti nutrientii necesari din hrana fara sa exagerezi cu caloriile. Atunci intervine optiunea suplimentelor, dar inainte de a decide ce pastile sa iei trebuie sa te consulti neaparat cu un medic.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#nutritie potrivita varsta, #alimente bune varstnici, #nutritie persoane in varsta, #reguli nutritie batrani , #nutritie