Romanii vor manca sarmale si carnati din carne de melc

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 08:53
9334 citiri
Romanii vor manca sarmale si carnati din carne de melc

Carnea melcilor este asemanatoare cu cea de peste in privinta valorilor nutritive. Este recomandata deoarece este foarte saraca in lipide, 0,5-0,8% si relativ saraca in calorii, 60-80 calorii/100 g.

In schimb, carnea de melc este bogata in proteine cu inalta valoare biologica (12-16%), in substante minerale (1,5%) si in azot (2,5%).

Cercetarile recente au confirmat ca aminoacizii din carnea de melc contribuie la reconstituirea in intregime a tesutului gastric si la vindecarea ulcerului.

Gastronomia romaneasca pare sa se alinieze noilor tendinte. Daca in urma cu ceva ani, specialitatii din carne de melc nu au fost prea bine primite in Romania, in prezent, bucatele din melc tin capul de afis in restaurante.

Renumitul "escargot bourguignon", un aperitiv de cinci stele, pentru gusturi rafinate, este tot mai cautat.

In Romania exista 213 fermieri care si-au pus in cap sa aduca melcul din padure, sa-l creasca in conditii bio si sa-l puna pe masa cunoscatorilor. Si pentru acestia exista o singura fabrica de procesare a carnii de melc certificata bio-eco din lume, in Teliu, langa Brasov, anunta Click!.

"Febra melcilor", care a cuprins Romania prin 2004, cand o firma italiana dadea de pamant cu bunul simt si cumpatarea financiara a romanilor, promitandu-le profituri uriase in timp record, pare sa fi iesit din faza frenetica, pentru a-si ocupa locul in istoria moderna a afacerilor de succes.

"Am vrut sa le aratam celor de la Alimenti Naturali ca exista viata si dupa teapa pe care le-au dat-o ei romanilor",a marturisit Marcel Macris, proprietarul firmei de la Teliu.

De fapt, aceasta era singura solutie pentru fermierii care au cumparat teren, au amenajat tarcurile pentru melci si s-au apucat, de treaba.

Fermierii din toata tara au fost nevoiti sa-si uneasca fortele si sa ridice o fabrica de procesare a carnii de melc.

Asa s-a nascut prima fabrica de procesare a carnii de melc din Romania certificata bio-eco din lume. Strainii au fost incantati de oferta de pateu, escargot bourguignon, melci la borcan sau congelati, prezentata de fermierii de la Teliu, iar viitorul suna bine.

Mai mult, carnea melcilor, complet lipsita de colesterol, dar incarcata de proteine, a inceput sa-i tenteze si pe romani. "Romanii vor sa se sature, daca tot mananca niste carne. Or, in toata lumea, melcii se consuma la aperitiv. Prin urmare, am inventat sarmalele si carnaciorii din carne de melc. Au avut mare succes la targul de la Bucuresti", a adaugat Marcel Macris.

In ferma, melcii au nevoie de ingrijiri speciale. Iarba trebuie tunsa periodic, cu exceptia unui strat care se lasa sa creasca, pentru a le oferi refugiu melcilor pe timp de ploaie.

Pateul din carne de melc produs la Teliu contine 1/3 carne de melc, 1/3 ficat de gasca si 1/3 grasime de pasare. Pentru a respecta cerintele bio-eco, in afara carnii de melc, toate celelalte ingredientele, inclusiv condimentele, sunt din import, cu certificat bio-eco.

Carnea de melci contribuie la vindecarea afectiunilor pulmonare, a bronhiilor si gatului. Aminoacizii din proteinele melcului catifeleaza si favorizeaza eliminarea celulitei si a varicelor.

Foarte bogati in calciu, consumarea melcilor este indicata in combaterea rahitismului si a altor cazuri in care organismul are nevoie de acest element.

Fiind saraca in lipide, carnea de melc este recomandata in meniurile celor care sufera de boli ale ficatului, de arteroscleroza sau obezitate.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
#fabrica, #carne, #sarmale, #melc, #Teliu, #carnati , #nutritie