Sa crestem sau nu copiii cu o alimentatie vegana?

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 20:12
4714 citiri
Sa crestem sau nu copiii cu o alimentatie vegana?

Daca veganismul a fost intens dezbatut deja ca optiune sanatoasa de alimentatie pentru oamenii mari, s-a discutat mai putin despre cat de buna sau de daunatoare este o astfel de nutritie pentru copii.

Considerat nu doar o problema de moralitate, din cauza faptului ca cei mici nu au posibilitatea de a alege ceea ce mananca, veganismul la copii ridica multe semne de intrebare legate de sanatate. Realizatorul tv Olivia Steer si nutritionistul Corina Zugravu si-au exprimat punctele de vedere vizavi de acest subiect.

Olivia Steer, realizator tv si promotoare a stilului de alimentatie bazat exclusiv pe legume si fructe, sustine ca produsele din carne sunt foarte greu de digerat de catre cei mici si sunt pline de chimicale, ceea ce afecteaza organismul fragil al copilului.

Ea isi hraneste copiii cu alimente care se gasesc in natura si le sfatuieste si pe celelalte mame sa inlocuiasca produsele din carne cunaut, linte, fasole, mazare, orez, nuci si seminte.

Pe de alta parte, dr. Corina Zugravu, nutritionist, spune ca un copil se afla in perioada in care "construieste" oase, muschi, organe, iar pentru asta are nevoie de proteine de calitate, ce se gasesc in carne, oua si lactate.

"Nu cred sa existe aliment mai greu de digerat decit carnea"

Olivia Steer, realizator tv: Pare ca nu ma pot obisnui deloc cu imaginea asta: cearcane mari, maronii parca de nesomn, ce dau ocol ochilor, pe-un obraz proaspat, fraged de copil. Granita dintre batranetea ochilor si tineretea pielii e o cuta adanca, sapata ca un sant ce porneste din coltul interior al ochiului, ca sa coboare apoi abrupt, amenintator.

Vad copii de 5 sau 6 ani, uneori si mai mici, de 3 ani, care au asemenea priviri obosite, incarcate peste poate de griji. Grijile sunt organice, mute. Si marturisesc prin semne pe care trebuie sa te pricepi sa le citesti suferintele unui ficat depasit de toxine, ale unor rinichi insetati de apa pura, ale unui pancreas haituit de dulciurile artificiale, dar frumos ambalate din comert, ale unor plamani asfixiati de gazele de esapament din traficul de pana la gradinita.

La un moment dat, trupusoarele astea mici se revolta. Vor sa elimine brusc si total deseurile care le sufoca. Asa apar febra cu frisoane teribile, expectoratiile horcaite, transpiratiile abundente noaptea, nasucurile mereu infundate, ochii lipiti de scurgeri galbui sau verzi chiar.

Primul semn de revolta e febra, pe care medicii de familie se grabesc sa o inabuse cu antitermice, cum se intampla de regula cu orice revolta. Apoi tusea, cu antitusive. Varicela, cu antivirale. Pneumoniile, cu antibiotice. Scurgerile nazale, cu sprayuri. Asta inseamna clorhidrat de xilometazolina, clorura de benzalconiu sorbitol, clorura de sodiu, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, hidrogenofosfat de disodiu dihidrat, edetat disodic, fosfat de codeina, stereat de magneziu, talc, mercur si aluminiu.

Chimie multa, adica. Care opreste brutal organismul sa evacueze toxinele si sa se regenereze. Si il naclaieste apoi, suplimentar.

Odata restabilita dur disciplina interna, copilul revine la regimul lui dintai: crenvursti, dimineata; supa de gaina cu galusti si snitel de porc cu cartofi, la pranz; tartine cu pateu de ficat, seara... Nu cred sa existe aliment mai greu de digerat decit carnea. (...)

"Copiii nu ar trebui sa aiba o alimentatie vegana

Corina Zugravu, nutritionist: Din ce in ce mai multi oameni opteaza in ultimul timp sa aiba o alimentatie vegetariana. Mai precis, multi dintre ei renunta la consumul de carne, constientizand faptul ca multe alte alimente, usor accesibile si larg raspandite, le pot satisface atat apetitul, cat si necesitatile nutritionale, fara a fi nevoie sa manance carne.

La baza pot sta fie motive de ordin ecologic, fie religioase sau dieteice, dar indiferent de cauza, trebuie stiut ca o alimentatie de acest tip nu induce niciun fel de probleme, niciun fel de carente, deoarece alte alimente de origine animala - branzeturile, lactele, ouale - compenseaza din plin nutrientii din muschi sau viscere.

Exista, insa, si persoane care renunta complet la alimente de origine animala, si acestia se numesc vegani. Alimentatia vegana este constrangatoare din punct de vedere nutritional si, fara un sfat de specialitate, poate conduce la carente serioase, care sa puna in pericol sanatatea si poate chiar viata omului.

Cu atat mai mult este valabila aceasta afirmatie cand vine vorba de copii. Desigur, copiii vor manca ceea ce le ofera parintii, ei nu fac o alegere constienta in ceea ce priveste alimentatia vegana. Asa incat optiunea respectiva nu este facuta in mod constient si poate ridica semne de intrebare serioase in ceea ce priveste moralitatea ei.

In comparatie cu un adult, un copil se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. El "construieste" oase, muschi, organe, isi desavarseste inclusiv sistemul nervos. Pentru aceasta, "caramida" de baza o reprezinta proteinele de calitate, pe care omul le gaseste in carne, lactate si oua.

Citeste mai mult despre Sa crestem sau nu copiii cu o alimentatie vegana? pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#veganism, #copii alimentatie vegetariana, #avantaje veganism, #avantaje vegerieni, #copii carne, #copii alimentatie , #nutritie