Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa de Sarbatori

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 07:01
4466 citiri
Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa de Sarbatori
Foto: ftr.ro

Craciunul este perioada cea mai frumoasa din an, cand ne amintim de copilarie, ne bucuram de cadouri, colinde si zapada(cand e cazul), ne intalnim cu prietenii si familia, incercam sa uitam de griji si probleme. Pentru ca vraja sa nu dispara si sa simtim spiritul acestei sarbatori este important sa avem mare grija si la alimentatie, la ce consumam si mai ales in ce cantitati.

Specialistii in nutritie spun ca in general, dupa Sarbatori, "castigul" ponderal este de 3 pana la 6 kg. Asa ca mare grija, efortul depus peste an nu trebuie sa fie in zadar. Nimeni nu isi doreste la inceput de ianuarie sa aiba probleme cu cantarul, asa ca e bine sa avem mare grija ce mancam, dar mai ales in ce combinatii.

Medicul nutritionist Ligia Alexandrescu a declarat pentru Ziare.com ca disconfortul gastrointestinal, specific acestei perioade, este foarte simplu de evitat daca sunt respectate anumite reguli de alimentatie. Cei care tin cont de ele se pot rasfata fara probleme si cu cele mai delicioase preparate de sezon.

Sarbatorile presupun mese copioase si consum de alcool. Tocmai de aceea este obligatoriu ca recuperarea ulterioara sa se faca printr-o dieta usoara, bogata in fructe, legume proaspete si multa apa, precum si plimbari in aerul puternic al iernii, mai spune Ligia Alexandrescu.

Medicul nutritionist ofera cititorilor Ziare.com si cateva sfaturi pentru a trece cu bine de Sarbatorile de iarna.

1. Un rol important o are divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora. Astfel, trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara, inainte de a veni cu o alta "avalansa". In aceste conditii riscul indigestiei va fi diminuat.

2. Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare.

3. Atentie la marimea portiei - trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin.

4. Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si alegerea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste, a legumelor si fructelor proaspete bogate in fibre (cosumate disociat).

5. Renuntarea la alimentele care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide.

6. Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale.

7. Consumati apa in timpul mesei, in cantitati mici si dese, pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea, care incetineste metabolismul.

8. Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea.

9. Consumul de alcool necesita o atentie sporita, intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, dar si activitatea sistemului nervos central. In plus, acesta favorizeaza aparitia tulburarilor gastrointestinale.

Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele). Nu trebuie uitat faptul ca beneficiile sale scad odata cu cresterea cantitatii consumate.

Atentie si la consumul de vodca, alcool pur, care prin metabolizare se transforma in compusi toxici.

10. Dupa petrecere: o plimbare usoara de o jumatare de ora ar putea ajuta mult digestia si astfel nu vor mai aparea "arsurile" la stomac.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#alimentatie sanatoasa Sarbatori, #sfaturi alimentatie medic nutritionist, #evitare balonare sarbatori, #progleme gastrointestinale , #nutritie