Stii sa mananci "cu cap" de Paste? Sfaturi de la un nutritionist, ca sa nu te trezesti cu kilograme in plus

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 09:00
18670 citiri
Stii sa mananci "cu cap" de Paste? Sfaturi de la un nutritionist, ca sa nu te trezesti cu kilograme in plus
Foto: Pixabay

Ne ridicam greu de la masa de Paste nu doar pentru ca mancam prea mult, ci si pentru ca facem combinatii deloc fericite, care duc la disconfort abdominal.

Pur si simplu nu mancam "cu cap", ne sabotam singuri. Mancam dulciurile la sfarsitul mesei ori fructe, daca vrem sa ducem "o viata sanatoasa". Combinam carnea de miel cu "ceva usor", cum ar fi mazarea, si mancam paine indiferent de greutatea pe care o avem. Toate acestea sunt greseli pe care cantarul nu le iarta.

Cum "in afara de apa si aer, totul ingrasa", dupa cum explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu, e important sa facem alegerile in cunostinta de cauza. Iar cum Pastele se anunta o perioada a abundentei, e un bun punct de plecare in educarea noastra intr-ale alimentatiei.

Se apropie Pastele si o noua perioada ce ar putea fi una a exceselor. Ne puteti da cateva sfaturi legat de combinarea corecta a alimentelor in aceasta perioada? Exista combinatii pe care ar fi mai bine sa nu le facem, "combinatii interzise" din punctul de vedere al nutritionistului?

Din punctul meu de vedere nimic nu este interzis in ceea ce priveste alimentatia, dar trebuie sa se tina seama de mai multi factori:

- starea generala de sanatate, eventualele afectiuni existente

- varsta

- starea ponderala: subponderal, normoponderal, supraponderal sau obez

- diverse alergii stiute sau nestiute

- momentul zilei cand se serveste masa

- cantitatile de alimente

- modul de preparare

- combinatiile intre alimente

In general, mie nu imi place sa combin carnea si pestele cu alimente cu continut mare in amidon, cum sunt: fasolea boabe, mazarea, porumbul, nautul, lintea, pastele fainoase, mamaliga, orezul, painea. Aceste combinatii produc fermentatie si urmarea ei - disconfort abdominal, flatulenta, crampe, balonare.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

O combinatie nefericita mi se pare si varza calita cu ciolan, afumatura, orez, un exemplu sugestiv fiind mancarea traditionala a romanilor: sarmale cu smantana si cu mamaliga.

Adevarul despre dietele disociate - Te ajuta sau nu sa slabesti? Cu ce pret - Interviu

Nici fructele nu ar trebui consumate imediat dupa masa, din acelasi considerent, plus marirea secretiei de insulina pancreatica, ce va antrena si mai mult depunerea energiei data de alimente in rezervele de tesut adipos - adica se va mari stratul de grasime corporala.

Daca nu se poate renunta la dulciuri, cel putin sa nu se manance la sfarsitul mesei, ci la gustarea de dupa masa, lasand cam trei ore distanta.

Atentie si la consumul de apa: nu in timpul mesei! Ori inainte cu 15-30 minute sau dupa 30 minute de la masa.

Bauturile alcoolice ar trebui consumate ocazional si in cantitati mici, mai ales cele tari. Au calorii, deci ingrasa si cresc si pofta de mancare. Atentie, cei care doresc sa slabeasca!

Cum ar trebui, de exemplu, sa arate micul dejun? Ce ar trebui sa contina el si in ce cantitati?

Parerile nutritionistilor sunt foarte diferite. Cati nutritionisti, atatea pareri. Parerea mea este ca pe parcursul zilei ar trebui consumat putin din toate grupele alimentare: carnuri (carne sau peste), lactate, legume, fructe, cereale, astfel incat sa nu privam organismul de elementele nutritive necesare: proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, fibre.

Din acest considerent, eu prefer dimineata un mic dejun mixt, format din proteine si lipide animale, combinat cu proteine, glucide, minerale, vitamine si fibre vegetale.

Un exemplu de mic dejun ar fi: un ou fiert tare/moale/in tigaia antiaderenta cu 250 g legume crude (rosii/ardei/castraveti/ardei/ridichi/ceapa verde). In functie de greutatea corporala se mai pot adauga, de exemplu, o felie de paine cu 50-100 g branza telemea. De Paste, acest tip de mic dejun, cu un ou rosu, ar fi cel mai potrivit.

Un alt exemplu poate fi: un mic dejun glucidic format din cereale cu lapte sau iaurt/sana/chefir. Este in regula si acesta, dar multe persoane vor avea senzatia de foame dupa 60-90 de minute, deoarece vor suferi o usoara hipoglicemie. Sa nu uitam ca este vorba doar de cereale integrale, fara zahar, ciocolata etc.

Dar pranzul? E corect ca la aceeasi masa sa se manance si ciorba de miel si friptura si desert (cozonac, pasca)?

Mare grija la carnea de miel! Ca orice animal tanar, contine mult colagen, care se digera greu si provoaca disconfort abdominal.

Cozonacul sau pasca ar trebui sa se consume la gustare si nu mai mult de 100 g.

Dar cina cum ar trebui sa arate, din punct de vedere al nutritionistului? Ne puteti da cateva idei?

In general, la cina se poate consuma o salata asortata din salata verde, rosii, castraveti, ridichi, ardei, ceapa verde, cate putin din fiecare sau numai cu 2-3 legume (poate fi si de varza sau andive etc.), cu putin ulei de masline si suc de lamaie sau otet balsamic si 100 g carne slaba sau branza.

Cina in prima zi de Paste ar trebui sa fie mai usoara, avand in vedere pranzul bogat in carne. Recomand doar o salata de cruditati.

Modul de preparare a alimentelor conteaza mult intr-o alimentatie corecta. Carnea, pestele si legumele se pot gati la abur, pe gratar, in cuptor, fierte, mai putin sau deloc prajite sau pane (snitele).

Cate mese e corect sa avem pe zi?

Parerea generala este ca cel mai corect ar fi sa avem trei mese principale: mic dejun, pranz si cina si doua gustari, una la jumatatea diminetii si una la jumatatea dupa-amiezii, cand, fiziologic, toata lumea sufera de o usoara scadere a glicemiei si are nevoie de glucide (le luam din fructe, legume sau lactate degresate).

Cina ar fi bine sa se consume nu mai tarziu de 19:00 - 19:30, cam cu trei ore inainte de culcare. Nu e o scuza sa mancam la ora 22:00, ca tot ne culcam la ora 1:00 noaptea.

Obiceiul de a consuma paine la masa e unul corect? Care ar trebui sa fie cantitatea maxima admisa si la ce mese poate fi ea consumata?

Se poate consuma paine daca iti permite greutatea. Daca nu, ea se va consuma ocazional si numai la micul dejun, aproximativ 40 g (o felie patrata). 100 g paine au 250 Kcal!

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Painea ingrasa?

Dulciurile in ce moment al zilei pot fi mancate si in ce cantitati?

Dulciurile ar trebui consumate doar ocazional daca esti supraponderal sau obez: de sarbatori, zile de nastere, eventual si duminica.

Dulciurile sunt o combinatie de zahar, faina alba, grasimi, eventual oua si lapte, combinatie care este o bomba calorica si care nu contribuie in niciun fel la sanatatea organismului uman. Plus ca provoaca dependenta.

Si in ceea ce priveste fructele ar trebui sa fim atenti la cantitati?

Fructele ar trebui consumate zilnic, in stare proaspata, la gustari, cam 200 g/gustare. Mare grija: si fructele ingrasa in cantitati mari!

De preferat sunt fructele de sezon. Fresh-urile se vor bea doar de catre persoanele subponderale, batrani sau bolnavi. Pe ceilalti ii ingrasa mult, plus ca se pierd fibrele si vitamina C la preparare.

In perioada Pastelui, ce putem face pentru usurarea digestiei?

Sa mancam putin, variat, sa consumam un ceai de plante la 30 minute dupa masa si sa iesim la o plimbare in loc sa ne tolanim in fata televizorului si sa rontaim diverse: seminte, pufulei, covrigei.

Cate oua putem manca maximum intr-o zi? Dar carne?

1-2 oua/zi, la interval de 2-3 zile. Cat despre carne, eu recomand cam 100 g zilnic, dar nu este gresit nici daca mancam carne doar de 2-3 ori/saptamana.

Dupa Sarbatori, ce masuri putem lua pentru a indrepta raul facut, in cazul in care, totusi, am exagerat in vreo zi?

Sa ne axam cateva zile mai mult pe consumul de legume gatite si proaspete, sub forma de salate, pe fructe prospete si pe lactate degresate. Neaparat sa facem miscare, sa practicam un sport care ne face placere, sa combatem sedentarismul. Sa consumam multe lichide (apa plata, ceai neindulcit) pentru a face mai usoara munca rinichilor, dupa efortul facut pentru procesarea cantitatii mari de proteine animale.

Exista niste alimente, combinatii care ne ajuta sa dam jos un kilogram - doua?

Pot sa va spun ca in afara de apa si aer, totul ingrasa daca nu avem grija ca energia primita din ingerarea alimentelor sa fie mai mica sau cel putin egala cu energia de care are nevoie organismul nostru. In caz contrar, ne ingrasam. Vrem sa mancam mai mult, trebuie sa facem sport mult. Cantarul este prietenul nostru cel mai sincer, el ne spune adevarul in fata.

Nu exista alimente sau combinatii de alimente minune, desi Internetul si reclamele abunda de asemenea ineptii. Daca ar exista, nutritionistii ar fi primii care ar arata ca top modelele.

Dupa parerea dvs., care sunt cele mai nocive obiceiuri ale romanilor in ceea ce priveste alimentatia?

Se mananca mult mai mult decat are nevoie organismul, se manaca sub imboldul starilor psihice (stres, suparari, frustrari, dar si bucurii), nu este sarita nicio ocazie sa ne mai ghiftuim putin. Se mananca mult la zilele de nastere, sarbatori legale, cat si religioase, la nunti, botezuri, inmormantari, parastase.

Se amesteca alimentele, primeaza cantitatea in detrimentul calitatii si se consuma cantitati uriase de bauturi alcoolice de toate felurile si sucuri dulci carbogazoase. Sunt persoane care beau apa doar cand iau un medicament sau, eventual, se spala.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#masa Paste combinare corecta alimente, #combinatii interzise ingrasa nutritie, #masa Pasti nu ingrasa, #sfaturi alimentate Paste nutritionist, #combinatii alimente ingrasa nutritionist , #nutritie