Demolarea unui mit: painea alba nu dauneaza

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 16:53
4873 citiri
Demolarea unui mit: painea alba nu dauneaza
foto: infoniac

Ne-am obisnuit sa evitam painea alba. Nutritionistii ne-au determinat cu convingere sa credem ca ingrasa, ca dauneaza digestiei si chiar afecteaza inteligenta.

Totusi, un studiu recent, realizat de Dr. Aine O'Connor, de la Fundatia Britanica Centrala de Nutritie, din Londra, a ajuns la concluzia ca nimic din invinuirile grave ce sunt aduse painii albe nu se justitica.

Dovada cea mai buna o dau francezii, care mananca zilnic o bagheta de paine alba proaspata, se simt excelent si satisfacuti dupa ce au mancat, dar in acelasi timp, Franta are cea mai mica rata a obezitatii din Europa.

Exemplul francezilor trebuie sa dea de gandit, cu atat mai mult cu cat se constata o rata ridicata a obezitatii tocmai la acele popoare care consuma preponderent paine neagra.

In acelasi timp, Marea Britanie, unde se consuma cele mai mici cantitati de paine din Europa si cu mai ales paine integrala, are una din cele mai ridicate rate a obezitatii, conform The Sun.

Doctorul Alex James, tot din Londra, apreciaza ca decat sa consumam multa mancare ieftina, este de preferat sa ne alimentam cu produse, e drept, mai scumpe, dar calitative, al caror consum ne face placere, dar sa ne limitam la cantitati mai mici, asa cum francezii se opresc de obicei la o singura bagheta pe zi.

Cercetatorii de la Fondul Britanic pentru Nutritie sunt de parere ca opiniile cu privire la pericolul pe care il prezinta pentru noi painea alba nu sunt decat un mit, fara baze reale si chiar stabilite fara cercetari aprofundate. Mai mult decat atat, painea alba contine vitamine si minerale utile.

In orice caz, cercetatorii britanici resping categoric ideea ca painea alba se face vinovata de unele simptome ca: oboseala, dureri de stomac, balonare, dureri de cap, si cresterea in greutate, relateaza Infoniac

Cresterea in greutate este inerenta in cazul exagerarii in ceea ce priveste cantitatea alimentelor folosite, indiferent daca este vorba de paine alba sau integrala.

Sfatul cecretatorilor britanici este sa nu ne abtinem de la painea alba, ci dimporiva, sa ne satisfacem placerea de a manca, dar sa ne limitam la cantitati rezonabile, asa cum fac francezii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#paine alba nociva, #paine alba periculoasa, #paine alba mituri, #paine alba ingrasare, #painea alba sanatate , #obezitate