Greutatea in exces este sursa tuturor problemelor de sanatate

Marti, 15 August 2017, ora 13:46
18024 citiri
Greutatea in exces este sursa tuturor problemelor de sanatate
Foto: Arhiva personala Ionut Stefan

Obezitatea este o problema din ce in ce mai arzatoare la nivel global. Cu toate acestea, programele de combatere a excesului ponderal sunt firave si cu rezultate nesatisfacatoare.

Nu de putine ori ma intreb daca aceste programe isi doresc cu adevarat sa rezolve problema obezitatii. Asta si pentru ca obezitatea este factorul principal care contribuie la aparitia unui procent fabulos de afectiuni cronice, afectiuni care necesita combinatii de medicamente din ce in ce mai complexe, costuri pe masura, industria farmaceutica devenind tot mai prezenta in viata noastra.

O prima concluzie - e mai buna prevenirea decat tratarea. Daca se ajunge la tratare, acest lucru se traduce printr-un beneficiu doar pentru companiile care produc aceste medicamente si lanturile farmaceutice distribuitoare.

Peste jumatate dintre bolile cronice pleaca de la obezitate

Mai mult de jumatate dintre afectiunile cronice au ca principala cauza obezitatea. Bolile cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Romania si la nivel global, au ca principala cauza obezitatea. Hipertensiunea arteriala, bolile cardiace ischemice cronice sau infarctul miocardic acut, arteriopatiile cornice obliterante, bolile venoase periferice cronice sau atacul vascular cerebral pot fi evitate prin combaterea obezitatii.

Este mult mai simplu si mai eficient sa controlezi afectiunile cardiovasculare prin combaterea obezitatii decat sa aloci bugete colosale destinate tratamentului de durata al acestor afectiuni cu medicamente a caror eficacitate este, de cele mai multe ori, direct proportionala cu costul.

Afectiunile ortopedice sau reumatice, bolile degenerative articulare, artrozice, ale coloanei vertebrale, hernia de disc la orice nivel, toate acestea necesita tratamente medicamentoase si interventii chirurgicale cu costuri extrem de ridicate si care au eficienta redusa in absenta rezolvarii cauzei acestora, care ar presupune costuri mult mai mici.

Diabetul zaharat, cu toate consecintele dezastruoase in timp - afectari grave vasculare, renale, neurologice, oculare, este o boala care are ca principala cauza excesul ponderal. Costurile tratamentului cronic al bolnavului diabetic, cat si cele presupuse de complicatiile acestora, sunt impresionante. E de ajuns sa luam in calcul doar dializa, una dintre complicatii, alaturi de multe altele.

Guta, displipidemiile, bolile metabolice ce apar in stransa legatura cu excesul ponderal presupun tratamente de lunga durata si costuri pe masura. Interventiile chirurgicale, bolile infectioase severe, cele gastrointestinale, neoplaziile, toate acestea au costuri mult mai mari la pacientii obezi din cauza schemelor terapeutice complexe, complicatiilor mult mai frecvente, duratei medii de spitalizare mai ridicate, morbiditatii ridicate.

Combaterea eficienta a obezitatii printr-un regim alimentar echilibrat, adaptat nevoilor fiecarui individ, combaterea sedentarismului, in paralel, ar reduce semnificativ afectiuni frecvente precum cele enumerate mai sus, a caror incidenta este in continua crestere in randul tinerilor.

In acelasi timp, costurile s-ar reduce spectaculos printr-o preventie corecta, prin combaterea eficienta a factorilor de risc si nu prin alocarea unor sume uriase pentru tratamentul complex al afectiunilor, care sunt consecinta problemei de fond - obezitatea.

Dr. Ionut Stefan,

medic specialist chirurgie generala, competente chirurgie oncologica si laparoscopica

Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" Bucuresti

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Boli legate de greutate, #complicatii obezitate, #boli greutate mare, #boli cronice greutate, #obezitate pericole , #obezitate