Vezi ce pericole te pasc daca esti obez

Luni, 28 Iunie 2010, ora 07:03
3952 citiri
Vezi ce pericole te pasc daca esti obez

Obezitatea supune organismul la foarte multe eforturi in plus, ceea ce, in timp, poate duce la declansarea unor probleme grave, cum ar fi diabetul sau accidentele vasculare. Eliminarea macar a catorva kilograme are insa rolul de a estompa sau chiar anula aceste riscuri.

Dupa cum arata Everyday Health, este important sa intelegi la ce pericole te supune obezitatea, aceasta fiind asociata cu numeroase afectiuni, fie ca este o cauza in sine, fie ca agraveaza boli existente deja.

1. Colesterol ridicat

Studiile arata ca nivelul de colesterol total creste direct proportional cu indicele de masa corporala (IMC), mai ales la femei.

Uleiul de masline previne obezitatea

2. Accident vascular cerebral

Grasimile saturate si colesterolul duc la ingrosarea arterelor daca depasesc niste limite normale, putand astfel cauza aparitia unui accident vascular cerebral.

3. Hipertensiune

Obezitatea dubleaza riscul de hipertensiune, deoarece sistemul circulator este nevoit sa munceasca in plus pentru a duce oxigen la celule si tesuturi, care sunt in numar mai mare.

4. Diabet zaharat

Potrivit statisticilor, diabetul este puternic legat de obezitate, aproape 90% dintre cei care au diabet de tip 2 fiind obezi. Scaderea in greutate ajuta la controlarea si chiar prevenirea acestei afectiuni, deoarece este mai usor pentru organism sa regleze nivelul de glicemie prin insulina pe care o produce.

Patru milioane de obezi in Romania: care sunt cauzele?

5. Cancer

Conform statisticilor, 51% dintre cazurile noi de cancer diagnosticate la femei au legatura si cu obezitatea; la barbati, procentul este de 14%. Este vorba de cancer de colon, endometrial si la san. Deocamdata nu exista studii care sa arate de ce kilogramele in plus cresc riscul aparitiei cancerului, insa, in mod clar, scaderea in greutate ajuta la prevenirea acestei boli.

6. Apnee de somn

Aceasta afectiune provoaca oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului, fiind accentuata de obezitate, deoarece aparatul respirator face un efort in plus in aceasta situatie.

7. Osteoartrita

Riscul aparitiei artritei creste cu 13% la aproape fiecare kilogram in plus. De asemenea, creste de patru ori la femeile obeze si de cinci ori la barbatii obezi. Cu cat greutatea este mai in exces, cu atat presiunea asupra articulatiilor este mai mare.

8. Probleme cu vezica biliara

30% dintre operatiile de vezica biliara sunt cauzate de obezitate.

9. Reflux gastroesofagian

Excesele alimentare nu duc doar la obezitate, ci si la reflux gastroesofagian. O greutate mai mare creste presiunea in interiorul stomacului, fapt care impinge acizii spre esofag.

Cum sa eviti obezitatea atunci cand esti putin plinut

10. Guta

Obezitatea mareste riscul declansarii acestei afectiuni, deoarece in organism exista un numar mai mare de celule si tesuturi care produc acid uric (acesta nu este eliminat prin urina daca este in exces, ci este depus in articulatii).

11. Depresia

Persoanele care sunt obeze au mai putina incredere in ele, se simt prost si rusinate ca mananca mult, aceste trairi ducand la aparitia depresiei. Simptomele acesteia scad insa in intensitate daca faci exercitii fizice in mod regulat si mananci sanatos si echilibrat din punct de vedere cantitativ.

Daca slabesti macar 5% din greutatea pe care o ai in plus fata de cea care ar fi normala pentru inaltimea si varsta ta, toate aceste afectiuni pot fi ameliorate.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#pericole obezitate, #boli cauzate obezitate, #risc cancer obezitate , #obezitate