Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Flori de mai vindecatoare - macul rosu

Duminica, 06 Mai 2012, ora 20:14
9752 citiri
Flori de mai vindecatoare - macul rosu

Macul rosu, o floare extrem de fragila si mare iubitoare de soare, infloreste de pe la mijlocul lunii mai si pana in iunie. Macul poate fi vazut pe pajisti, parloage, fanete, in culturile de cereale, pe marginea drumurilor.

In scop terapeutic, se folosesc petalele de flori care au proprietati antibronsice si antitusive, si semintele, recunoscute pentru puterea lor sedativa, antiinflamatoare si calmanta.

Petalele se aduna in iunie, iulie, dupa deschiderea completa a florii si se usuca in strat subtire, din zece kg de petale proaspete obtinandu-se un kg de petale uscate.

Ceaiul din flori de mac se prepara dintr-o lingurita rasa de petale uscate peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat zece minute, apoi se filtreaza. Se bea numai o cana de ceai pe zi in caz de bronsita acuta, gripa, laringita, angina pectorala. Ceaiul din petale de mac este revigorant si are actiune eficienta impotriva contractiilor si spasmelor.

Siropul din petale de flori de mac este un remediu excelent pentru raceala si impotriva anxietatii si nervozitatii, dar nu se recomanda femeilor insarcinate, celor care alapteaza si nici copiilor sub trei ani. Se poate prepara extrem de simplu in casa, numai asa stiind fiecare ce a pregatit si cu ce se trateaza, la nevoie.

Intr-un litru de apa clocotita se pun o suta de grame de petale uscate si se lasa la macerat sase ore. Dupa aceasta perioada, se filtreaza si in lichidul ramas se adauga un kg si opt sute de grame de zahar si se lasa la fiert pana se dizolva tot zaharul. Cand este rece se pune in sticle mici, de culoare inchisa, se astupa si se pastreaza la rece. La nevoie, adultii pot lua pana la zece lingurite de sirop pe zi si copiii una, trei lingurite pe zi.

Semintele de mac sunt deja recunoscute pentru puterea lor sedativa, antiinflamatoare si calmanta, ca si petalele, de altfel de asta se sic ere multa atentie la dozaj. Excesul poate cauza convulsii, adesea putand sa se ajunga chiar la coma.

Semintele de mac pot fi folosite in prajituri, salate de fructe sau in prepararea unor produse de panificatie. Din petalele sale se extrage un colorant rosu care este folosit in fabricarea vinurilor, dar si pentru producerea unor vopsele.

Extern, infuzia din petale de mac se foloseste impotriva ridurilor si sub forma de gargara pentru faringite si angine. De asemenea, cu ceai din petale de mac se fac spalaturi oculare in caz de blefarita. Petalele proaspete de mac, oparite, se pot pune calde pe abcesele dentare.

Sa avem sanatate!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#mac osteoporoza, #seminte de mac calmante, #petale de mac infuzie , #osteoporoza