9 alimente care protejeaza pielea si previn ridurile

Marti, 15 Februarie 2011, ora 07:01
11291 citiri
9 alimente care protejeaza pielea si previn ridurile
Foto: Arhiva

De cate ori nu ai auzit ca "Esti ceea ce mananci" sau ca "Frumusetea vine din interior"? Atunci cand vine vorba despre ritualul fiecaruia de ingrijire a pielii, toate aceste cuvinte sunt cat se poate de adevarate.

Asa ca, daca vrei sa iti protejezi tenul de efectele nocive ale soarelui, sa scapi de acnee sau sa previi ridurile, ia seama la sfaturile Woman's Day, care iti prezinta 9 alimente ce iti pot reda stralucirea si sanatatea pielii.

Lactatele degresate lupta cu acneea si ridurile

Un factor important pentru sanatatea pielii este vitamina A, care ajuta celulele sa se maturizeze in mod corespunzator, spune dr. Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetica in cadrul Departamentului de Dermatologie Mount Sinai Medical Center din New York City.

Retinolul, folosit pentru a trata atat acneea, cat si liniile fine, este de fapt un compus din vitamina A.

Lactatele slabe, cum este iaurtul simplu, sunt o mare sursa de vitamina A, potrivit Departamentului de Agricultura al Statelor Unite.

Aceasta vitamina o mai putem gasi si in morcovi, broccoli, cartofi dulci, spanac, varza creata si ficat.

Acizii grasi combat ridurile

Ai auzit probabil de nenumarate ori cat de bun este somonul pentru piele si asta pentru ca el contine omega 3, adica acei acizi grasi cunoscuti si sub numele de "grasimi bune".

Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, semintele de in contin, de asemenea, niveluri ridicate de grasimi sanatoase. Acizii grasi intaresc membranele celulelor, fapt care impiedica absorbtia toxinelor daunatoare si pastreaza, totodata, umiditatea necesara acestui proces.

"Membranele celulelor sanatoase permit retinerea unei cantitati mari de apa, ceea ce face ca pielea sa arate mai tanara", spune dr. Zeichner. Alte surse bune de acizi grasi esentiali sunt nucile si uleiul de rapita.

Ceaiul verde apara pielea de arsurile solare

Ceaiul verde este benefic pentru sanatate si, in mod special, pentru sanatatea pielii. Polifenolii din ceaiul verde au o capacitate anti-inflamatorie si antioxidanta, potrivit unui studiu efectuat la Departamentul de Dermatologie din cadrul Universitatii de Medicina din Alabama, ceea ce inseamna ca protejeaza de razele ultraviolete daunatoare.

"La popoarele care consuma cantitati foarte mari de ceai verde, s-a inregistrat o rata mai scazuta de cancer de piele fata de alte popoare, care nu au acest obicei", spune dr. Zeichner.

Tonul mentine pielea neteda

In ultimii ani, tonul nu a fost vazut cu ochi buni din cauza nivelului ridicat de mercur pe care il contine. Cu toate acestea, atunci cand este consumat cu moderatie, el ofera numeroase substante nutritive, inclusiv seleniu. Conform Institutului National de Sanatate, mineralele ajuta la prevenirea daunelor celulare.

Totodata, acestea pun in valoare si elastina, o proteina din tesutul conjunctiv care mentine pielea neteda, intinsa si flexibila. Seleniul se gaseste si in cod, curcan, dar si in carnea de vita.

Avocado pentru elasticitate

Una dintre cele mai bune surse de grasimi sanatoase este avocado. Nivelul ridicat de grasimi mono-nesaturate din acest fruct protejeaza celulele pielii si previne formarea ridurilor. "Asemenea acizilor grasi, grasimile mono-nesaturate sunt incorporate in peretii celulelor, facandu-le mai puternice", spune dr. Zeichner.

Potrivit acestuia, "studiile arata ca popoarele care au un aport ridicat de grasimi mono-nesaturate au riduri mai putine fata de alte popoare".

Alte surse bune de grasimi mono-nesaturate sunt uleiul de masline, migdalele si untul de arahide.

Rosiile gatite au rol de protectie solara

Tomatele, in special cele gatite, sunt o importanta sursa de licopen, un compus antioxidant din familia carotenoidelor, care da acestui fruct carnos culoarea sa rosie. Licopenul contribuie la apararea organismului de arsurile solare si a formarii ridurilor.

Potrivit American Cancer Society, rosiile joaca un rol important si in prevenirea si tratarea cancerului de piele, fiind "un antioxidant foarte puternic, care poate neutraliza radicalii liberi rezultati din expunerea la ultraviolete," considera dr. Zeichner.

Alte surse sanatoase de licopen sunt pepenele verde, grepfrut-ul roz, papaya si ardeiul rosu.

Cartofi dulci pentru o piele neteda

Cartofii dulci sunt o excelenta sursa de vitamina C, care ajuta la cresterea cantitatii de colagen - o proteina care netezeste ridurile si da aspectul unei fete mai tinere.

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca voluntarii care au consumat 4 miligrame de vitamina C pe zi, timp de trei ani, au fost cu 11% mai paziti de riduri. Vitamina C se gaseste in cantitate mare si in papaya, morcovi si citrice.

Fructe de padure pentru daunele cauzate de soare

Pline de antioxidanti, afinele, capsunele si murele protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui.

Afinele sunt deosebit de bogate in flavone, substante cu proprietati anti-inflamatorii si antioxidante.

"Cunoscute ca fiind un fel de gene ale longevitatii, ele sunt implicate in extinderea duratei de viata a celulelor, facandu-le sa arate tinere si sanatoase pentru o perioada mai lunga de timp", spune dr. Zeichner.

Migdalele protejeaza pielea de ultraviolete

Sunt multe vitamine care actioneaza ca o bariera in calea razelor ultraviolete si de aceea sunt incluse in formule de protectie solara. Una dintre acestea este si vitamina E, care se gaseste din plin in migdale.

Surse bune de vitamina E sunt si uleiul din germeni de grau, semintele de floarea-soarelui si alunele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#prevenire riduri, #sanatate piele, #stralucire piele, #alimente piele, #alimente benefice pielii , #pielea